Supa Modo - Σούπα Μόντο

Παραγωγή: Κένυα/Γερμανία – 2018 

Διάρκεια: 74 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Likarion Wainaina 

Πρωταγωνιστούν: Stycie Waweru, Marrianne Nungo, Nyawara Ndambia, Johnson Fish Chege, Humphrey Maina. 

Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν. Η φυγή στη φαντασία την κάνει να ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς της. Η μητέρα της κάνει τα πάντα για να μην της λείψει τίποτα αλλά η μεγαλύτερη αδερφή της αντιδρά βλέποντας το μικρό χαρούμενο κοριτσάκι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Έτσι, με τη βοήθεια κάποιων μεγαλύτερων αγοριών του χωριού, και με κάποια «αθώα» κόλπα κάνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και κινητοποιεί τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

 Modo στην αφρικανική διάλεκτο Κικούγιου σημαίνει άνθρωπος, άτομο, πρόσωπο. Είναι ένα ουσιαστικό που δεν δηλώνει ηλικία ή φύλο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για το όνομα του alter ego της πρωταγωνίστριας της ταινίας, του supa (Παραφθορά του super) Modo. Και πράγματι, η μικρή Τζο είναι μια υπερηρωίδα αφού καταφέρνει να είναι προσωποποίηση της χαράς της ζωής όντας στο κατώφλι ενός βέβαιου θανάτου. Ζει με πάθος και έμπνευση το λίγο χρόνο που της απομένει (δεν γνωρίζουμε αν το ξέρει αλλά επί της ουσίας πάντα τα ξέρεις αυτά τα πράγματα) και μεταδίδει και στον περίγυρο αυτή της την αισιοδοξία. Και αυτό είναι και το δίδαγμα αυτού του δραματικού αλλά φωτεινά πολύχρωμου παιδικού φιλμ: Να γιορτάζουμε τη ζωή και να την απολαμβάνουμε κάθε στιγμή και όχι να πενθούμε για το θάνατο που είναι το μόνο βέβαιο γεγονός της ύπαρξης.

 

Πρώτη ταινία ενός νεαρού Κενυάτη σκηνοθέτη, κουβαλάει όλη τη γήινη αύρα της αφρικάνικης ψυχοσύνθεσης και ευτυχεί στο πρόσωπο της χαρισματικής μικρής πρωταγωνίστριας του.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η βράβευσή της σε άπειρα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και 3 βραβεία στο δικό μας φημισμένο διεθνώς Παιδικό Φεστιβάλ Ολυμπίας. Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο, χαρά Θεού! 

Βραβεία-Διακρίσεις

•          Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για παιδιά του 2018

•          Υποψηφιότητα της Κένυας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας

•          Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (Generation Kplus), Berlin International Film Festival 2018

•          Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2018

•          Βραβείο ECFA, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2018

•          Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες», Olympia International Film Festival for Children and Young People 2018

•          Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2018

Και άλλα 17 διεθνή βραβεία ! 

Διανομή: Νεανικό Πλάνο 

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 02.05.19 καθημερινά στις 18.00