Anons – Το Πραξικόπημα

Παραγωγή: Τουρκία/Βουλγαρία – 2018 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Πολιτική Σάτιρα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Mahmut Fazil Coskun 

Πρωταγωνιστούν: Ali Seckiner Alici, Tarhan Karagöz, Murat Kiliç, Sencan Güleryüz, Serkan Ercan, Erdem Senocak, Mehmet Yilmaz Ak. 

Τη νύχτα της 22 Μαΐου 1963, μια ομάδα αξιωματικών του Στρατού, δυσαρεστημένη με την πολιτική κατάσταση, συνωμοτεί για την ανατροπή της Κυβέρνησης στην Άγκυρα. Την ίδια στιγμή μια άλλη ομάδα συνεργατών τους στην Κωνσταντινούπολη, έχει αναλάβει τη σημαντική αποστολή της κατάληψης του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού ώστε να κάνουν την επίσημη ανακοίνωση του πραξικοπήματος. Αλλά τίποτα δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο. Καταιγίδες, προδοσίες, ένας τεχνικός άφαντος, καμιά επαφή με την Άγκυρα.  Εντελώς αναποτελεσματικοί, οι συνωμότες αγωνίζονται μάταια να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους και να ανακοινώσουν την επιτυχία ενός πραξικοπήματος που δεν γνωριζουν καν αν όντως επιχειρήθηκε. 

Η Βρετανική σχολή παράλογου χιούμορ χρησιμεύει ως ραχοκοκαλιά της εξευτελιστικής εξιστόρησης μιας ανοργάνωτης απόπειρας κατάλυσης του πολιτεύματος, ενός αληθινού γεγονότος που διαδραματίστηκε πριν από 55 χρόνια αλλά θα μπορούσε καλή ώρα να είχε συμβεί και μόλις χθες.  Όσο περισσότερη η σοβαροφάνεια με την οποία οι δημιουργοί αφηγούνται την ιστορία τους τόσο μεγαλύτερος ο παραλογισμός και η γελοιότητα του εγχειρήματος που θα προκαλούσαν αβίαστο γέλιο αν δεν υπήρχε μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα απειλητικής βίας να αναδύεται από τους παντελώς ανίκανους αυτούς αξιωματικούς του τάγματος των Μόντι Πάιθονς!

Καυστικό, διαχρονικό και ενίοτε ξεκαρδιστικό αυτό το σκοτεινό πολιτικό ανέκδοτο λειτουργεί σαν κρυμμένη βόμβα χωρίς ποτέ να παίρνει εμφανή θέση υπέρ ή κατά. Αφηγηματική λιτότητα και ερμηνευτική ακρίβεια βοηθούν αποτελεσματικά στο χτίσιμο μιας απόλυτα επιτυχημένης ατμόσφαιρας παράνοιας.

Δυστυχώς η σύγχρονη πραγματικότητα των διάφορων ανά την υφήλιο πραξικοπημάτων είναι λίγο πιο τραγική αν και οι εκάστοτε εμπλεκόμενοι ανήκουν στο λυκόφως του παραλόγου.

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Orizzonti  του περσινού Φεστιβάλ Βενετίας. 

Διανομή: Neo Films 

Στις αίθουσες από 02.05.19