6ο Horrorant International Film Festival «ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ»

 

Το 6ο Horrorant International Film Festival «ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ» είναι γεγονός! Το οριστικό πρόγραμμα κλείδωσε και οι φίλοι του είδους καλό θα είναι να ετοιμάζονται για την αγαπημένη τους εβδομάδα του χρόνου γεμάτη αγωνία, ένταση, τρόμο και φυσικά πολύ αίμα! Σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανοίγουν οι πύλες του Festival, με το ODEON ΟΠΕΡΑ και το CINEPLEXX να υποδέχονται τους φίλους του κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Ούτε και φέτος θα λείπουν οι καλεσμένοι, με συντελεστές των προβαλλόμενων ταινιών τόσο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, να παρευρίσκονται για να συζητήσουν με το κοινό.

Ταινίες έναρξης και λήξης

Είναι ωραίο μια κινηματογραφική γιορτή να ανοίγει με θόρυβο και να κλείνει αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Έτσι και οι Νύχτες Τρόμου θέλουν, για ακόμα μία χρονιά, να υποδεχτούν και να αποχαιρετήσουν τους πιστούς θεατές τους με δυο εξαιρετικές ταινίες. 

Ο Εμίλ Χιρς στο FREAKS

Στις 9 Μαΐου λοιπόν, θα προβληθεί μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς, ο μεγάλος νικητής του BIF Fantasy Festival των Βρυξελών, το Καναδέζικο πολυεπίπεδο και γεμάτο ανατροπές sci-fi θρίλερ FREAKS με τους Emile Hirsch (Into the Wild) και Bruce Dern (Nebraska)! Μετά τη παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Toronto, και πολλές φεστιβαλικές συμμετοχές, έρχεται για να συναρπάσει και τους Έλληνες θεατές τέσσερεις μήνες πριν την έξοδό του στις αμερικάνικες αίθουσες! Η ταινία θα συμμετέχει και στο Διεθνές Διαγωνιστικό.

Το Φεστιβάλ θα αποχαιρετήσει το κοινό του, έξι βραδιές αργότερα, με ένα πραγματικό πάρτι αίματος! Μετά τις συμμετοχές στα SXSW και The Overlook Film Festival, η ακραία διασκεδαστική meta-κωμωδία τρόμου BLOOD FEST του Owen Egerton έρχεται στις Νύχτες Τρόμου, βάζοντας αντιμέτωπους τους νεαρούς ταλαντούχους Robbie Kay (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides), Jacob Batalon (Spider-Man: Homecoming) και Seychelle Gabriel (The Last Airbender) με την crème de la crème των horror villains!

Το Διαγωνιστικό τμήμα

Το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα αποτελεί το σκελετό του φεστιβάλ, με 18 ταινίες από 10 χώρες να καταφτάνουν στις ελληνικές αίθουσες προς τέρψη των φανατικών του είδους και διεκδίκηση κάποιου από τα φετινά Horrorant awards. Πάμε να τις δούμε. 

Από την Ισπανία έρχεται το AFTER THE LETHARGY του παλιού μας γνωστού Marc Carreté, ο οποίος μας παρουσιάζει μια συναρπαστικά διασκεδαστική μίξη επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, με γενναίες δόσεις μαύρου χιούμορ. Από τη Ρωσία έρχεται το CURSED SEAT της Nadezhda Mikhalkova, μια φρέσκια ματιά στα κλασσικά 90s teen slashers που θα κρατήσει σε αγωνία τους θεατές μέχρι το τελευταίο λεπτό, και το THE SOUL CONDUCTOR, ένα παραφυσικό θρίλερ που επιλέγει να μη βασίζεται στα φτηνά jump scares αλλά στην ανατριχιαστική θλίψη μιας ανολοκλήρωτης ζωής, με το σκηνοθέτη Ilya S. Maksimov να παρευρίσκεται στην Αθήνα για να το παρουσιάσει. 

Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση στο είδος, το Μεξικό φέτος μας παρουσιάζει τρεις νέες ταινίες, το ANYA του Erik Zavala, ένα ωμό και εγκεφαλικό φιλμ που αποκαλύπτει την άγνωστη πλευρά του μυαλού ενός θύματος κακοποίησης, το THE TENANTS του Chava Cartas που μεταφέρει την all-time-classic συνταγή παραφυσικού τρόμου στα σοκάκια της Guadalajara, χρωματίζοντάς την με πινελιές από Σαντερία και μαύρη μαγεία, και το old-school slasher ROMINA, νέα ταινία του Diego Cohen, αφιέρωμα στο έργο του οποίου γίνεται στο τμήμα FOCUS 3x3. 

Η Ιταλίδα Luna Gualano παρουσιάζει το GO HOME, μια αλληγορία τρόμου, που πατώντας στα χνάρια του μεγάλου George Romero, χρησιμοποιεί τα αγαπημένα μας ζόμπι ως μεταφορά μιας κοινωνίας που γίνεται όλο και πιο κλειστή, φοβισμένη και επιθετική κατά των μεταναστών, των προσφύγων και όσων είναι ή νοιώθουν διαφορετικοί. Από τον Καναδά, ο Chad Archibald μας φέρνει το I’LL TAKE YOUR DEAD, ένα υβρίδιο αστυνομικού θρίλερ, παραφυσικού τρόμου και οικογενειακού δράματος, ενώ ο Rob Grant βάζει τον αγαπημένο Angus Macfadyen στο ρόλο ενός σαδιστή γιατρού στο ALIVE. 

Μένουμε στη Βόρια Αμερική, περνάμε τα σύνορα και πάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τις Νύχτες Τρόμου να έχουν τη χαρά να φιλοξενούν το PUPPET MASTER: THE LITTLEST REICH των Sonny Laguna & Tommy Wiklund, reboot του κλασσικού cult franchise, και το PLEDGE του Daniel Robbins, ένα βραβευμένο fraternity horror από τους δημιουργούς του Uncaged. 

Φέτος το Φεστιβάλ θα κάνει και δύο στάσεις στην Νοτιοανατολική Ασία ξεκινώντας από την Μαλαισία, εκεί όπου πριν 13 χρόνια ο Dain Said, βασισμένος σε μια αποτρόπαια δολοφονία που σόκαρε τη χώρα, γύρισε το DUKUN, μία μίξη δικαστικού δράματος και ταινίας τρόμου, η οποία και απαγορεύτηκε από το κράτος, μέχρι σήμερα που βρήκε επιτέλους το δρόμο προς τις αίθουσες. Και για πρώτη φορά θα κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα στάση στην εξωτική Καμπότζη, με τον Amit Dubey (Mind Cage) να φέρνει στην Ελλάδα τη νέα του ταινία THE SPELL, ένα θρίλερ τρόμου που συνδυάζει το υπερφυσικό, τη ψυχολογική ανισορροπία και την οικογένεια. 

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ξεκινάμε με μια βραδιά Champions League που αποτελεί το τέλειο σκηνικό για το σαδιστικό θρίλερ τρόμου του Δανού Søren Juul Petersen, FINALE. Ο Κροάτης Predrag Ličina μας φέρνει το THE LAST SERB IN CROATIA, μια ταινία με καρδιά πολιτικο-κοινωνικής σάτιρας στο σώμα μιας ανεξέλεγκτα διασκεδαστικής κωμωδίας τρόμου. Ο Πολωνός Adrian Panek μας γυρίζει πίσω στις πρώτες ημέρες μετά το τέλος του Β’ Π.Π. και μας βάζει σε ένα σκοτεινό παραμύθι, που χρησιμοποιώντας τον τρόμο ως μέσο αφήγησης διηγείται μια αλληγορική δραματική coming-of-age ιστορία, στο WEREWOLF. 

Τέλος, στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν και οι αδερφοί Onetti, τιμώμενοι σκηνοθέτες στο Focus 3x3, με τη ταινία που κλείνει την giallo τριλογία τους, ABRAKADABRA. 

Νέο Τμήμα: Panorama 

Το Horrorant Film Festival ποτέ δεν ήθελε να είναι περιορισμένο στα στενά πλαίσια αυτού που χαρακτηρίζουμε ταινία τρόμου. Σε κάθε του διοργάνωση συμπεριελάμβανε παραγωγές που τυπικά ανήκαν και σε άλλα είδη όπως μυστηρίου, φαντασίας και θρίλερ. Έτσι λοιπόν φέτος το Φεστιβάλ θα αποκτήσει το δικό του Panorama, ένα τμήμα με πιο ευρεία οπτική, το οποίο θα παρουσιάζει ταινίες στις οποίες ο τρόμος δεν είναι ο βασικός στόχος. 

Ανάμεσα στις ταινίες που περιλαμβάνονται περίοπτη θέση κατέχει το εγχώριο SCOPOPHILIA, το πρώτο ευρωπαϊκό computer screen θρίλερ, μια ταινία των δικών μας Ναταλίας Λαμπροπούλου και Ηλέκτρας Αγγελετοπούλου που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κερδίζοντας το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας. 

Από την Πορτογαλία, ο πρωτοεμφανιζόμενος Bruno Gascon σκηνοθετεί την αγαπημένη Michalina Olszanska στο δραματικό θρίλερ CARGA. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Αργεντίνος Daniel de la Vega μας παρουσιάζει το DEAD END, ένα παραδοσιακό φιλμ εγκλήματος και μυστηρίου με ασπρόμαυρη φωτογραφία που αποτίνει φόρο τιμής σε κινηματογραφικά κινήματα των αρχών του περασμένου αιώνα. Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος Bráulio Mantovani γράφει και ο έμπειρος Daniel Augusto σκηνοθετεί το Βραζιλιάνικο ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου ALBATROZ που καταπιάνεται με ένα από τα ιερά δισκοπότηρα του είδους, τον κόσμο των ονείρων και τον έλεγχο του νου. Ξαναρχόμαστε για μία τελευταία επίσκεψη στο Μεξικό, με τον Salomón Askenazi μας παρουσιάζει το TWO TIMES YOU, μια πρωτότυπη, πολυεπίπεδη ταινία, μία μίξη ερωτικού δράματος, φαντασίας και θρίλερ με άχρονη δομή, που προκαλεί το νου αλλά και το οπτικό νεύρο του θεατή με τη πολυπλοκότητα της ιστορίας και τον εξαιρετικό τεχνικό τομέα. 

Ο Αμερικάνος Robi Michael κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με το EVERY TIME I DIE, ένα πολύπλοκο θρίλερ με στοιχεία love story και dark fantasy που μας μας βάζει σε ένα rollercoaster γεμάτο ανατροπές που οδηγούν σε ένα φινάλε που θα συζητηθεί. Ο Βραβευμένος με 2 Emmy, Erik Bloomquist, ένας σκηνοθέτης που έχει ήδη συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες με τα must-watch νέα ταλέντα του αμερικάνικου κινηματογράφου, μας φέρνει το πολυβραβευμένο ερωτικό ψυχολογικό θρίλερ LONG LOST. 

Τελειώνουμε με δύο τελείως διαφορετικές ταινίες, από δύο τελείως διαφορετικές αγορές. Το KILL BEN LYK είναι μία Άγγλο-Γαλλική παραγωγή σε σκηνοθεσία του ανερχόμενου πολυτάλαντου κωμικού Erwan Marinopoulos, ένα συναρπαστικό και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό αγγλόφωνο κωμικό αστυνομικό θρίλερ στα χνάρια του Guy Ritchie. Το LAST SUNRISE του Κινέζου Wen Ren μας πηγαίνει σε ένα σκοτεινό δυστοπικό μέλλον με την ανθρώπινη δραματική ιστορία του να συνδυάζεται άψογα με τα εντυπωσιακά εφέ σε αυτό το sci-fi θρίλερ. 

Συνεχίζοντας τη παράδοση, ο μεγάλος νικητής του Horrorant Best Film award της περασμένης χρονιάς, επιστρέφει για μία τελευταία προβολή, με το νεανικό MON MON MON MONSTERS του Giddens Ko να περιμένει όσους δεν το πρόλαβαν ή θέλουν να το απολαύσουν για μία ακόμη χρονιά. 

INFO

6ο Horrorant Film Festival «ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ»

 Αθήνα | 9-15 Μαΐου | ODEON ΟΠΕΡΑ

Θεσσαλονίκη | 9-15 Μαΐου | CINEPLEXX

Αλεξανδρούπολη | 16-21 Μαΐου ΗΛΥΣΙΑ

Ρόδος | ΠΑΛΛΑΣ 5 CINEMAS CENTER

Το Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ διοργανώνεται από το κινηματογραφικό δίκτυο FilmBoy (το κινηματογραφικό site Filmboy.gr, το θεματικό site Horrorant.com και την εταιρεία διανομής FilmBoy Pictures) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα:

http://www.horrorantfilmfestival.com/

https://www.facebook.com/HorrorantFilmFestival/

http://www.horrorant.com/

http://www.filmboy.gr/