Αναζητώντας τον Χέντριξ

Παραγωγή: Κύπρος – 2018 

Συμπαραγωγοί: Ελλάδα/Γερμανία 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Μάριος Πιπερίδης 

Πρωταγωνιστούν: Adam Bousdoukos, Fatih Al, Βίκυ Παπαδοπούλου, Özgür Karadeniz, Γιάννης Κόκκινος, Βαλεντίνος Κόκκινος, Γεωργία Κωνσταντίνου, Μάριος Στυλιανού, Ανδρέας Φυλακτού και ο Τόνι Δημητρίου. 

Ο Γιάννης είναι ένας αποτυχημένος μουσικός που προσπαθεί να φύγει από την Κύπρο για να βρει την τύχη του αλλά και να γλυτώσει από κάποιους σκοτεινούς τύπους στους οποίους χρωστάει τα λεφτά που του είχαν δανείσει για να βγάλει δίσκο. Όλα είναι έτοιμα, και το διαβατήριο και το αεροπορικό εισιτήριο για την Ολλανδία αλλά όλα ανατρέπονται όταν ο αγαπημένος σκύλος του Τζίμι το σκάει διασχίζοντας τη νεκρή ζώνη που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Ο Τζίμι σημαίνει πολλά για τον Γιάννη αφού ήταν ο σκύλος της πρώην αγαπημένης του με την οποία δεν είναι πια μαζί και ο Γιάννης είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να τον πάρει πίσω. Επειδή όμως η μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα απαγορεύεται, ο Γιάννης αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια κάποιων «εκλεκτών» χαρακτήρων για να τον φέρει πίσω. 

Ένα ζεστό, ανθρώπινο road movie στα κατεχόμενα είναι το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Κύπριου Μάριου Πιπερίδη. Ο Τζίμι, σκύλος με όνομα και επώνυμο, σύμβολο μιας χαμένης αγάπης και ενός άπιαστου καλλιτεχνικού ονείρου, είναι ένα ιδιοφυές σεναριακό εύρημα για να μπει μπροστά ο μηχανισμός της δράσης που θα φέρει τον ήρωα αντιμέτωπο με τον εαυτό του, το παρελθόν του και το αδιέξοδο παρόν του. Ο Γιάννης και μαζί του ο θεατής θα έρθουν αντιμέτωποι με το ακατονόμαστο παρόν ενός ου-τόπου στο πρόσωπο του Τούρκου Χασάν, παιδιού εποίκων που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα κατεχόμενα, δείγμα ενός πληθυσμού χωρίς ταυτότητα και μέλλον. Τολμηρές θεματικά οι ιδέες του σκηνοθέτη όσον αφορά το παγιωμένο παρόν του νησιού, εξυπηρετούνται τόσο από το πανταχού παρόν χιούμορ όσο και από τις εξαιρετικές ερμηνείες, ιδιαίτερα του Φατίχ Αλ στο ρόλο του Χασάν. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τόσο στρωτή αφηγηματικά και τόσο καλογραμμένη Ελληνόφωνη ταινία (προσοχή όχι ελληνική) με χαρακτήρες ολοκληρωμένους, με συναισθηματικές αναμετρήσεις, με εφευρετικά γκαγκ και με σαρδόνιο χιούμορ για να ελαφραίνει την σοβαρότητα του θέματος. Ο γλυκύτατος και ταλαντούχος Άνταμ Μπουσδούκος κουβαλάει πάνω του την αύρα από τις καλύτερες στιγμές ενός Φατίχ Ακίν που μοιάζει να αποκτά επιδέξιους εγχώριους επιγόνους. 

Η ταινία συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ και τιμήθηκε μεταξύ άλλων με Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας Μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Tribeca. Επίσης, βραβεύτηκε με το Βραβείο ΙΡΙΣ Σεναρίου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ενώ προτάθηκε για τις πέντε σημαντικότερες κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου. Μια ταινία που κάνει τα πιο σοβαρά και έγκυρα κοινωνικοπολιτικά σχόλια με τον πιο ευχάριστο, διασκεδαστικό και τελικά απόλυτα κινηματογραφικό τρόπο. Δεν τη χάνουμε με τίποτα! 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 30.05.19