Men In Black: International - Οι Άνδρες με τα Μαύρα: Παγκόσμια Απειλή

Παραγωγή: Βρετανία/ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 114 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: F. Gary Gray 

Πρωταγωνιστούν: Tessa Thompson, Chris Hemsworth, Rebecca Ferguson, Emma Thompson, Liam Neeson, Rafe Spall, Jess Radomska, Viktorija Faith, Ania Sowinski, Laurent και Larry Bourgeois (Les Twins) και με τη φωνή του Kumail Nanjiani στο ρόλο του Pawny. 

Η ζωή συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο στον παράλληλο κρυφό κόσμο των Ανδρών με τα Μαύρα, μόνο που τώρα πια η δράση τους περιλαμβάνει όλο τον πλανήτη, με «κεντρικό υποκατάστημα» Ευρώπης στο Λονδίνο. Εκεί παρουσιάζεται για να αναλάβει καθήκοντα η νεοσύλλεκτη Μόλι, ως πράκτορας M, υπό την επίβλεψη του παρασημοφορημένου Πράκτορα H. Ένα μάλλον απροσδόκητο δίδυμο που πέφτει αμέσως στα βαθιά αφού έρχεται αντιμέτωπο με μία νέα παγκόσμια απειλή που μπορεί να πάρει τη μορφή οποιουδήποτε, ακόμα και ενός Άνδρα της Υπηρεσίας. Οι έρευνές τους θα τους φέρουν από τον Πύργο του Άιφελ, στο εξωτικό Μαρακές και την έρημο κι από κει στη Νέα Υόρκη, στη Μεσόγειο και πίσω στο Λονδίνο με τη δυναμική υποστήριξη του μικροκαμωμένου εξωγήινου Pawny που ξέρει να φυλάει τα μπόσικα.

Η πολυαγαπημένη κωμική sci fi σειρά επιστρέφει, επτά ολόκληρα χρόνια μετά το MiB3 του 2012. Το διάστημα είναι πολύ μεγάλο για να μιλάμε για sequel οπότε περισσότερο για reboot πρόκειται, πόσο μάλλον αφού αυτή τη φορά η νέα International βερσιόν στερείται το βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο που ανέδειξε σε sci fi θρύλο το σύμπαν του Μπάρι Σόνενφελντ (εδώ είναι παραγωγός). Ένα άλλο δίδυμο, νεότερο και φρέσκο από ένα άλλο comic σύμπαν έρχεται να αναλάβει τα ηνία. Η Τέσα Τόμσον και ο δημοφιλέστατος Κρις Χέμσγουορθ έχουν αποδείξει την κινηματογραφική τους χημεία ως Θορ και Βαλκυρία στο σύμπαν των Avengers της Marvel, μια χημεία που λειτουργεί και εδώ άψογα, τονίζοντας μάλιστα τα κωμικά ταλέντα και των δύο, ιδιαίτερα του Αυστραλού παγκόσμιου σούπερσταρ. Ταλέντο λοιπόν υπάρχει, το θέμα είναι πως αξιοποιείται. Προφανώς δεν είναι αυτή η ταινία που θα κάνει τη διαφορά. Η κουρασμένη πλοκή που επαναλαμβάνει σκηνές δράσης από παρεμφερείς ταινίες φαντασίας δεν είναι τυχαίο ότι σερβίρεται από το σεναριακό δίδυμο του Iron Man. Προφανώς θεωρήθηκε ότι έχουν το κατάλληλο know how για να συνδυάσουν δράση και χιούμορ. Ενίοτε τα καταφέρνουν, ενίοτε δείχνουν μια έλλειψη φαντασίας που καταλήγει σε μια από τα ίδια. Και δεν είναι η διεκπεραιωτική ματιά του σκηνοθέτη του Fate of the Furious Φ.Γκάρι Γκρέι που θα ζωντανέψει αυτή τη by the numbers περιπέτεια με την οποία διασκεδάζεις μεν αλλά το στοιχείο της έκπληξης, της ανατροπής και της λεπτής σάτιρας απουσιάζει.

Όσοι αγαπούν τη σειρά, θα ανεχθούν σχετικά ευχάριστα την ταινία, εν αναμονή ενός επόμενου πιο συναρπαστικού και ευφάνταστου κεφαλαίου. Διότι το ταλέντο όπως είπαμε βρέθηκε. Καιρός να το βάλουν να κάνει και κάτι πέρα από νεοφεμινιστικά αστειάκια για τον τίτλο της Υπηρεσίας. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 13.06.19 

 

Και λίγα λόγια για τους κακούς του έργου (από τα production notes)

Παρόλο που είναι διφορούμενη προσωπικότητα, οι πραγματικοί κακοί της ιστορίας είναι οι πανομοιότυποι δίδυμοι-δολοφόνοι από άλλον πλανήτη. Τους ρόλους αναλαμβάνουν οι διάσημοι χορευτές/χορογράφοι Laurent και Larry Bourgeois, οι δίδυμοι που έχουν γίνει διάσημοι από τα βίντεο τους στο YouTube, ενώ έχουν χορέψει με τη Beyoncé και τον Jay-Z.

Ήταν ιδέα του σκηνοθέτη να δώσει τους ρόλους των κακών στους Laurent και Larry. Τους είχε συναντήσει παλιότερα και τους θεώρησε ιδανικούς χάρη στις απίθανες χορευτικές τους φιγούρες. «Στο γύρισμα τους παρακολουθούσα με δέος» λέει ο Hemsworth. «Έχουν κάτι το εντυπωσιακό και χαλαρό στον τρόπο που κινούνται σε συγχρονισμό. Συμπληρώνει ο ένας τη σκέψη του άλλου, σωματικά και προφορικά. Είναι καταπληκτικό να το βλέπεις».

Για τον Laurent και τον Larry, η ταινία ήταν απολαυστική εμπειρία. «Πάντα μας άρεσαν οι ταινίες των MIB και λατρεύαμε τον Will Smith» λέει ο Laurent. «Τώρα είμαστε μέρος της ιστορίας αυτής της καταπληκτικής σειράς».

Οι δίδυμοι είχαν μια μοναδική προσέγγιση στη δουλειά τους.  «Προτιμάμε να χορεύουμε παρά να μιλάμε. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσουμε είναι μέσα από τον χορό και έχουμε δημιουργήσουμε το δικό μας στυλ από την παιδική μας ηλικία. Είμαστε τελειομανείς και τρελά συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον, οπότε είναι απίθανο το πώς ο σκηνοθέτης πήρε τον χορό μας και την ενέργεια μας και δημιούργησε τους τέλειους κακούς, τους οποίους υποδυόμαστε στην ταινία».