Μοχάμαντ Ρασούλοφ: Φυλάκιση ενός έτους για τον δημιουργό του Ακέραιου Ανθρώπου

 

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του κινηματογράφου είναι από χρόνια γνωστά τα προβλήματα του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ με τη λογοκρισία και τις αρχές της πατρίδας του. Παρακολουθήσεις, συλλήψεις, καταδίκες και τώρα μόλις διαδόθηκε εκτός Ιράν η είδηση για τη φυλάκιση του. Όλη η κινηματογραφική υφήλιος με επικεφαλής το Φεστιβάλ Καννών εξέδωσε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης για αυτές τις αναχρονιστικές και σκοταδιστικές μεθόδους κατά της ελευθερίας της έκφρασης. 

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την καταδίκη του Ιρανού σκηνοθέτη σε φυλάκιση ενός έτους, απαγόρευση εξόδου από το Ιράν για δύο χρόνια και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Περαιτέρω συμπληρώνει ότι η απαράδεκτη καταδίκη του Ιρανού σκηνοθέτη συνιστά ευθεία επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας που αποτελεί βασικό δικαίωμα του ανθρώπου. 

Το Grand Magazine θεωρεί αυτονόητη τη συμπαράσταση σε ένα δημιουργό που αρνείται να καταστείλει τη σημαία της καταγγελίας των κακώς κειμένων της πατρίδας του, ακολουθώντας και αυτός την τύχη του έτερου διωκόμενου Τζαφάρ Παναχί. Στεκόμαστε στο πλευρό τόσο αυτού όσο και ολόκληρης της εκπληκτικά δημιουργικής κινηματογραφικής κοινότητας του Ιράν που έχει προσφέρει πλήθος εξαιρετικών ταινιών. Ποιος να ξεχάσει ένα αριστούργημα όπως ο Χωρισμός του Άσγκαρ Φαραντί. 

Στο παρακάτω link διαβάστε την κριτική μας για την τελευταία ταινία του Ρασούλοφ  ΕΝΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που προβλήθηκε στη χώρα μας από την AMA Films  το 2018. 

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/3840/lerd-a-man-of-integrity-enas-akeraios-an8ropos 

Περισσότερα για τον Ρασούλοφ στο παρακάτω link

https://www.imdb.com/name/nm1488024/?ref_=nv_sr_3?ref_=nv_sr_3 

Ακολουθεί το αίτημα συγκέντρωσης υπογραφών για την απελευθέρωσή του: http://chng.it/Ln94KfXcZ7