Une Intime Conviction – Η Εμμονή

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2018 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Δικαστικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Antoine Raimbault 

Πρωταγωνιστούν: Marina Foïs, Olivier Gourmet, Laurent Lucas, Philippe Uchan, Jean Benguigui, François Fehner, François Caron, Philippe Dormoy, Jean-Claude Leguay, Armande Boulanger. 

Ο Ζακ Βιγκιέρ, Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, κατηγορείται για τον φόνο της γυναίκας του Σουζάν. Η Νόρα, σεφ σε τοπικό ρεστοράν και ένορκος στην πρώτη δίκη, απόλυτα πεπεισμένη για την αθωότητά του Βιγκιέρ και φοβούμενη δικαστικό λάθος, πείθει τον επιφανή δικηγόρο Ντιπόν-Μορετί να αναλάβει την υπεράσπιση στο εφετείο. Η ανακάλυψη στοιχείων που θα κρίνουν την αθωότητα του Βιγκιέρ γίνεται αγώνας ζωής και εμμονή για τη Νόρα που παρατάει τα πάντα και αφοσιώνεται στην έρευνα, καθώς η δίκη προχωρά και ο κλοιός σφίγγει.

Η ανιδιοτελής αναζήτηση της αλήθειας σε βαθμό εμμονής, η δικανική πεποίθηση που πρέπει να έχει σχηματίσει ένα δικαστήριο πριν πάρει την απόφασή του, ο χορός των Media γύρω από ποινικές δίκες με αμφίβολο αποτέλεσμα γίνονται ένα συναρπαστικό δικαστικό θρίλερ στα χέρια του πρωτοεμφανιζόμενου στις ταινίες μεγάλου μήκους Αντουάν Ραιμπό.

Βασισμένη σε μια πολύκροτη δικαστική υπόθεση που συντάραξε τη Γαλλική κοινή γνώμη για πάνω από 10 χρόνια, η ταινία ξεκινά με χολιγουντιανό τρόπο: μια εξαφάνιση, ένας ύποπτος που δεν μοιάζει και ο ευκολότερος άνθρωπος του κόσμου, μια δίκη βασισμένη σε υποθέσεις και προκαταλήψεις, μια ηρωίδα που έρχεται να «πολεμήσει το κακό» και να φέρει δικαιοσύνη. Αυτά όμως είναι πράγματα που έχουν ειδωθεί κατά κόρον σε παλιότερες ταινίες του είδους και ο Ραιμπό μοιάζει να τα ξεπερνάει και να βυθίζεται στην καρδιά του δικαστικού συστήματος, ενός συστήματος διαφορετικού από το Αγγλοσαξωνικό, που ισχύει τόσο στη Γαλλία όσο και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα) για να φέρει σε αντιπαράθεση τους μηχανισμούς απόκτησης της δικανικής πεποίθησης με την συναισθηματική φόρτιση της κοινής γνώμης που ενισχύεται από τα Media και που πέφτει σαν βαριά σκιά πάνω στην εξέλιξη μιας δικαστικής υπόθεσης. Όργανό του και φορέας της ταύτισης του θεατή γίνεται το (φανταστικό) πρόσωπο της Νόρα, ενός μέσου ανθρώπου που λειτουργεί ενστικτωδώς σαν μηχανή αναζήτησης της αλήθειας. Η Νόρα είναι ένα σύμβολο, ένας εμμονικός σταυροφόρος που η αναζήτηση του Δισκοπότηρου της Αλήθειας μπορεί να οδηγήσει σε παράτολμες συμπεριφορές πέρα από την «κανονικότητα». Αυτή την περιβόητη κανονικότητα που απλώνεται σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου, σκεπάζοντας τα πάντα κάτω από ένα λεπτό στρώμα υποταγής σε μια αφύσικη ομοιομορφία. Στη ζωή όμως όπως και στην τέχνη τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και μια οικεία πεποίθηση (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας) γίνεται πεδίο συναισθηματικής μάχης και αγώνας επικράτησης της λογικής απέναντι στο φαίνεσθαι.

Δύο συναρπαστικές ερμηνείες κρατούν το θεατή στην άκρη του καθίσματος! Η Νόρα της Μαρίνα Φόις και ο Συνήγορος του Ολιβιέ Γκουρμέ είναι απλά καθηλωτικοί και όταν έρθει η ώρα των βραβείων είναι πολύ πιθανό να ακουστούν τα ονόματα τους.

Ευνόητο ότι η ταινία είναι Must για νομικούς, φοιτητές νομικής πρωτίστως αλλά και για το πολυπληθές στη χώρα μας κοινό των δικαστικών δραμάτων.    

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 05.09.19