Downton Abbey – Ο Πύργος του Downton

Παραγωγή: Βρετανία – 2019 

Διάρκεια: 122 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Michael Engler 

Πρωταγωνιστούν: Hugh Bonneville, Matthew Goode, Maggie Smith, Michelle Dockery, Tuppence Middleton, Elizabeth McGovern, Allen Leech, Joanne Froggatt, Laura Carmichael, Kate Phillips, Imelda Staunton, Raquel Cassidy, Sophie McShera, Robert James-Collier, Phyllis Logan, Geraldine James, Brendan Coyle, Jim Carter, Penelope Wilton, Stephen Campbell Moore, Simon Jones, Lesley Nicol, Max Brown, Harry Hadden-Paton, David Haig, Kevin Doyle, Michael Fox, Fifi Hart, Douglas Reith, Perry Fitzpatrick, Oliver Barker, James Cartwright, Alice McCarthy, Philippe Spall, Andrew Havill, Richenda Carey. 

1927: Όλα κυλούν ομαλά ή σχεδόν ομαλά στον Πύργο του Downton, την περίφημη έπαυλη της οικογένειας Κρόλεϊ, μέχρι που μια απρόσμενη είδηση έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω: η άφιξη του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ και της Βασίλισσας Μαίρης, θα σημάνει συναγερμό για την οικογένεια αλλά και για το προσωπικό, καθώς τα πάντα πρέπει να είναι στην εντέλεια και ο χρόνος είναι περιορισμένος για μια επίσκεψη τέτοιων απαιτήσεων. Φυσικά το γεύμα πρέπει να είναι άριστο σε κάθε του λεπτομέρεια, η υποδοχή οφείλει να είναι αλάνθαστη και η ψυχαγωγία του βασιλικού ζεύγους πρέπει να είναι αντάξια της φήμης της οικογένειας Κρόλεϊ. Όλες οι πτυχές αυτής της σημαντικής επίσκεψης έχουν προσχεδιαστεί άριστα, μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και το πιστό υπηρετικό προσωπικό του Downton καλείται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο προκειμένου να τιμήσει την ιστορία της φιλοξενίας του σπιτιού. Όμως ένα τόσο σπουδαίο γεγονός είναι επόμενο να πυροδοτήσει σκάνδαλα, ίντριγκες, αντιπαλότητες και να φέρει στην επιφάνεια μυστικά και πάθη. 

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου (το 2001 για το Gosford Park) Τζούλιαν Φέλοους, έγραψε τελικά ιστορία με την τηλεοπτική σειρά Ο Πύργος του Downton (Downton Abbey). Η σειρά μας μετέφερε στις αρχές του 20ου αιώνα, στο εξοχικό Μέγαρο των Κρόλεϊ, καταγράφοντας τη ζωή μιας αριστοκρατικής οικογένειας και των υπηρετών της. Κατά τη διάρκεια των 6 κύκλων της, η σειρά κέρδισε συνολικά 3 Χρυσές Σφαίρες, 15 βραβεία Primetime Emmy, ένα Ειδικό βραβείο BAFTA και 69 υποψηφιότητες για βραβείο Emmy, κάνοντας το Downton Abbey την πρώτη μη Αμερικάνικη σειρά με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των Emmys και κερδίζοντας και ένα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ως η τηλεοπτική σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία κριτικών.

Ήρθε λοιπόν και η ένδοξη στιγμή που η κινηματογραφική μεταφορά αυτής της δημοφιλέστερης Βρετανικής τηλεοπτικής σειράς έφθασε στις οθόνες μας. Όμως φτιαγμένη από το ίδιο υλικό τηλεοπτικής κοπής και έμπνευσης, με τη δράση να κατακερματίζεται σε πολλές μικρές υποπλοκές με άπειρους χαρακτήρες όπως φαίνεται παραπάνω και από το πολυπληθές cast. Αυτές οι 2 κινηματογραφικές ώρες θα μπορούσαν να περιλάβουν τη δράση τουλάχιστον μιας ακόμη τηλεοπτικής σεζόν ωστόσο τα έμπειρα τηλεοπτικά χέρια του σκηνοθέτη Μάικλ Ένγκλερ παραδίδουν το θέαμα σε σωστές δόσεις συμπύκνωσης με ολόκληρο το πολυπληθές cast να παραδίδει ερμηνείες ιδιαίτερης ακρίβειας.

Το θέμα μας λοιπόν είναι τι ακριβώς προσθέτει στη γνωστή ιστορία η ταινία και τι νέο παραδίδει. Η απάντηση είναι τίποτε απολύτως, πέρα από την ακόμη πιο προσεγμένη δουλειά σε (αξιοθαύμαστα) σκηνικά και κοστούμια εποχής (ακολουθούν σφαίρες, Oscar, BAFTA κλπ.).

Το νέο που παραδίδει ωστόσο δεν είναι άλλο από την θεοποίηση του παλιού, παραδοσιακού, συντηρητικού (πείτε τον όπως θέλετε τέλος πάντων), αυτού του ιδιόρρυθμου Βρετανικού ψυχισμού με την αποθέωση του Βασιλικού Θεσμού και την ανανέωση της πίστης στις παραδόσεις. Μια νεοσυντηρητική προσέγγιση της Ιστορίας μέσω της συναισθηματικής φόρτισης ενός λαού με εθνικιστικά σύμβολα όπως το Στέμμα, ενός λαού στα πρόθυρα του αγνώστου εν όψει Brexit, που καλείται να τιμήσει τη Βρετανικότητά του. Και όπως λέει κάποια στιγμή η πάντα μεγαλειώδης Μάγκι Σμιθ, ανάμεσα στις διάσημες φαρμακερές ατάκες της, «η ήττα δεν είναι επιλογή» Defeat is not an option…

Και αφού η ήττα δεν είναι επιλογή, η πάση θυσία αξιοπρεπής στάση, ακόμη και στο χείλος της καταστροφής, είναι η μόνη πρόταση. Μα σοβαρά; Το 2019, μετά την Ευνοούμενη που ξανάγραψε με κατάμαυρο χιούμορ την Ιστορία σε όλη της την πολιτική και ψυχολογική πολυπλοκότητα;

Τσάι, κανείς; 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 12.09.19