Ad Astra

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Συμπαραγωγοί: Κίνα/Βραζιλία 

Διάρκεια: 122 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια SciFi 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: James Gray 

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Liv Tyler, Ruth Negga, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, John Ortiz, Greg Bryk, Kimberly Elise, Loren Dean, John Finn. 

Στο κοντινό μέλλον, ο έμπειρος αστροναύτης Ρόι ΜακΜπράιντ αναλαμβάνει μια άκρως απόρρητη αποστολή: να ταξιδέψει στα πέρατα του ηλιακού συστήματος για να βρει τον χαμένο πατέρα του, επίσης αστροναύτη, και να διαλευκάνει ένα μυστήριο που απειλεί την επιβίωση της ζωής όπως την γνωρίζουμε. Το ταξίδι του θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν.

Στα χνάρια πολλών κλασσικών αλλά και νεότερων ταινιών επιστημονικής φαντασίας και με έμπνευση από την Καρδιά του Σκότους του Τζόζεφ Κόνραντ, ο Τζέιμς Γκρέι γράφει και σκηνοθετεί μια υπαρξιακή Οδύσσεια που βάζει τον ήρωά της σε τρομερά και σχεδόν τραγικά διλήμματα, κάνοντάς τον να βγει από τη συναισθηματική του αδράνεια και να πάρει θέση για τη ζωή γενικά και για την ύπαρξη του ειδικότερα. Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα στις ταινίες του Γκρέι είτε πρόκειται για τη Μικρή Οδησσό ή για τα αχανές των εσχατιών του ηλιακού συστήματος. Εδώ οι αμαρτίες έχουν τη μορφή μιας μακρινής και μακρόχρονης απουσίας της πατρικής φιγούρας, τη μορφή της έλλειψης ενός πρότυπου, της προσωπικής αμφιβολίας και της αποφυγής συναισθηματικής εμπλοκής πάση θυσία. Όλα αυτά με φόντο ένα κόσμο διευρυμένο πλανητικά που ωστόσο κουβαλάει μαζί του όλες τις παθογένειες και τη ματαιοδοξία του ανθρώπινου πολιτισμού είτε στη Σελήνη με τα υπόγεια Mall και τις πολεμικές ζώνες είτε στις υπόγειες βάσεις του Άρη όπου ζουν οι έσχατοι πιονέροι του ηλιακού συστήματος.

Το μυστικό της ύπαρξης βρίσκεται out there και δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε παραπάνω για αυτή την άνιση, επίδοξη διάδοχο πολλών ένδοξων scifi αριστουργημάτων. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο Γκρέι μας προσφέρει μια βαθιά γοητευτική ματιά σε ένα εναλλακτικό ανθρώπινο μέλλον και ταυτόχρονα μια φιλοσοφική άποψη για την ιστορία και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Υπέροχος και πάλι ο Μπραντ Πιτ στο ρόλο ενός Major Tom που δεν έχει αποφασίσει αν θα κρατήσει επαφή με το Ground Control ή αν θα ξεπεράσει τα όρια του εαυτού του και του σύμπαντος. Εξαιρετική η φωτογραφία του Χόιτε Βαν Χόιτεμα, του Διευθυντή Φωτογραφίας του Interstellar, μας δίνει ένα companion piece στο παραπάνω ανεπανάληπτο φιλμ του Κριστοφερ Νόλαν ενώ τα κοστούμια του δις βραβευμένου με Oscar  Άλμπερτ Βόλσκι δημιουργούν ένα μοναδικά οικείο μέλλον, μακριά από τα αναμενόμενα για ταινίες του είδους.

Per aspera ad astra ! Ο Δρόμος για τα Αστέρια είναι στρωμένος με δυσκολίες. Και όταν φθάνεις στον προορισμό ποτέ δεν είσαι σίγουρος αν λέγεται Ιθάκη… 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 19.09.19