25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Marighella

 

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του πρωταγωνιστή του Narcos είναι μια ταινία εκρηκτική. Ένα ματωμένο πολιτικό μανιφέστο που συνδυάζει την επαναστατική προπαγάνδα με το πιο δυνατό χολιγουντιανό action thriller για να αφηγηθεί τη δράση του συγγραφέα και πολιτικού Κάρλος Μαριγκέλα κατά την πρώτη πενταετία του πραξικοπήματος του 1964 στην Βραζιλία. Ενός πραξικοπήματος που οδήγησε σε μια στυγνή δικτατορία που κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια. Μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 80 επανήλθε η κοινοβουλευτική δημοκρατία στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ήδη, μετά την εκλογή στην Προεδρία του ακροδεξιού Μπολσονάρο οι νοσταλγοί του παλιού καλού καιρού με τα μαρτύρια, τα βασανιστήρια και τις εξαφανίσεις αντιφρονούντων βγαίνουν σιγά σιγά από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Απέναντί τους έρχονται να σταθούν ταινίες εκρηκτικές και επείγουσες όπως το Marighella  που δεν στέκονται να κάνουν πολιτική ανάλυση αλλά σου πετάνε στα μούτρα τη σαδιστική βία ενός τριτοκοσμικού καθεστώτος και αντιπροτείνουν την επίσης τρομακτική λύση του αντάρτικου πόλης, «εφευρέτης» του οποίου υπήρξε ο μιγάς αυτός πολιτικός που 50 χρόνια αργότερα ίσως και να είχε μεταβληθεί σε άκακο σοσιαλδημοκράτη. Τα χρόνια όμως εκείνα τα ταραγμένα ήταν διαφορετικά και ο Marighella, ανένταχτος Μαρξιστής που δήλωνε Βραζιλιάνος Πατριώτης, δεν μπορούσε παρά να πάρει θέση, επηρεασμένος ίσως και από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα το 1967.

Σινεμά προπαγάνδας που αφορά άμεσα τη σύγχρονη Βραζιλία και βλέπεται και ως περιπέτεια θρίλερ α λα Κώστας Γαβράς στο πιο ακραίο.

Η διανομή της ταινίας στη Βραζιλία έχει προγραμματιστεί για το 2020, εκτός αν… 

 

MARIGHELLA

ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 2019, 155 ́,

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Wagner Moura

ΣΕΝΑΡΙΟ: Felipe Braga, Wagner Moura

ΠΑΙΖΟΥΝ: Seu Jorge, Adriana Esteves, Bruno Gagliasso, Luiz Carlos Vasconcelos, Humberto Carrão, Jorge Paz, Bella Camero, Herson Capri, Henrique Vieira, Ana Paula Bouzas.