Diego Maradona – Ντιέγκο Μαραντόνα

Παραγωγή: Βρετανία  – 2019 

Διάρκεια: 130 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Asif Kapadia 

Με τους Diego Armando Maradona, Pelé, Claudia Villafañe, Dalma Maradona, Diego Maradona Jr., Jorge Burruchaga, Corrado Ferlaino, Cristiana Sinagra, Fernando Signorini κ.α. 

5 Ιουλίου 1984: Μια ιστορική μέρα για τη Νάπολη και το ποδόσφαιρο. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έρχεται στην πόλη για να παίξει με την ομάδα της Νάπολι, Η μεταγραφή του είναι η πλέον πολυδάπανη μεταγραφή στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία. Για τα επόμενα επτά χρόνια ο Μαραντόνα κατακτά τα πάντα. Το απόλυτο είδωλο του σύγχρονου ποδοσφαίρου και η πιο επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης και πιο παθιασμένη για το ποδόσφαιρο, γίνονται ιδανικοί παρτενέρ. Στο γήπεδο, ο Μαραντόνα ήταν μια ιδιοφυία. Έξω από αυτό τον αντιμετώπιζαν σαν Θεό. Όλα είχαν κάτι από το υλικό των ονείρων. Όμως υπήρχε και το τίμημα: Ο Ντιέγκο μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε, όσο έκανε θαύματα στο γήπεδο. Το ένα όμως έφερνε το άλλο και ο καιρός των θαυμάτων πλησίαζε προς το τέλος.   

       

Ο Βρετανός Ασίφ Καπάντια, βραβευμένος με Oscar Ντοκιμαντέρ το 2015 για το Amy, επιστρέφει 4 χρόνια αργότερα με ένα νέο και εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, έχοντας και πάλι στο επίκεντρο ένα χαρακτήρα bigger than life με φοβερό ταλέντο αλλά και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Μόνο που σε αυτή την τρίτη περίπτωση μετά τον Senna και την Amy, ο ήρωάς του επέζησε και είναι εδώ, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη και την παραγωγή και διέθεσε το προσωπικό του αρχείο με πάνω από 500 ώρες λήψεων.

Το φιλμ είναι λοιπόν πλούσιο σε υλικό που θα ενθουσιάσει τα εκατομμύρια των πιστών του ποδοσφαίρου, μεγαλύτερων και μικρότερων, που είχαν σαν Θεό τους το μικρό σκούρο αγόρι από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Είναι επίσης πολύ κατατοπιστικό καθώς καταγράφει τον περίγυρο της Νάπολης, την εποχή των 80s και την ξένοιαστη μέχρι αφασίας  νοοτροπία του κόσμου, ένα μόνο δεν είναι: αγιογραφία. Παρουσιάζει το ταλέντο, θαυμάζει τις επιτυχίες, εντυπωσιάζεται με τη λατρεία, αλλά δεν κάνει πίσω στην καταγραφή των σκοτεινών στιγμών: σχέσεις με ανθρώπους της Καμόρα, κοκαϊνη, εξωσυζυγικές απιστίες, η γέννηση του εξώγαμου πρωτότοκου και η χρόνια άρνηση αναγνώρισής του και πολλά άλλα μελανά σημεία που αμαυρώνουν την εικόνα του μεγάλου ποδοσφαιριστή. Γιατί υπάρχει ο Ντιέγκο, το αφοσιωμένο στην οικογένειά του φτωχόπαιδο που χρησιμοποίησε το ταλέντο του για να την βοηθήσει, υπάρχει και ο Μαραντόνα, το φτασμένο είδωλο που δεν κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία του και ξεπέρασε τα όρια μέχρι την αυτοκαταστροφή του.

Πλούσιο υλικό σωστά δομημένο και συναρπαστικές λήψεις φάσεων από διάσημους αγώνες κάνουν τη θέαση αυτού του φιλμ απαραίτητη για το ποδοσφαιρόφιλο κοινό. Και όχι μόνο αυτό… 

Σημείωμα του σκηνοθέτη (από τα production notes)

Το 1981 ο ατζέντης του Μαραντόνα σκέφτηκε να κάνει μια ταινία για εκείνον και έτσι προσέλαβε δυο κάμεραμεν να τον ακολουθούν παντού. Εκατοντάδες ώρες γυρίστηκαν τότε: τα μισά αρχεία ήταν στη Νάπολη και τα άλλα μισά βρίσκονταν σε μια αποθήκη της πρώην γυναίκας του, Κλάουντια. Δεν τα είχε ακουμπήσει κανείς για τριάντα χρόνια. Έτσι, όλο το υλικό της ταινίας προέρχεται από τους προσωπικούς του κάμεραμεν.

Η Νάπολη έγινε το επίκεντρο της αφήγησης, αφού ένιωθα πως πράγματι υπήρχε ένα πριν και ένα μετά. Φτάνει εκεί σαν ένα ευαίσθητο και αθώο παιδί και φεύγει πολύ διαφορετικός. Και μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια, γίνεται ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο – όπου όλοι παραδέχονται πως πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση στα χρονικά που το παίρνει ένας παίκτης μόνος του – και, τέλος, κατακτά το πρωτάθλημα στην Ιταλία, με μια ομάδα που δεν μπορούσε καν να το ονειρευτεί πριν την άφιξη του. Μετά τη Νάπολη, τα πάντα έμοιαζαν ως απόηχος ή επανάληψη εκείνης της επταετίας: μια ιστορία θανάτου και ανάστασης. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 10.10.19 

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ. Στον κατάμεστο από κόσμο κινηματογράφο παρευρέθηκαν προσωπικότητες του αθλητισμού, της δημοσιογραφίας και του καλλιτεχνικού χώρου.

Στο πάνελ που προηγήθηκε της προβολής, συμμετείχαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ταινία, τον Ντιέγκο, τη μυθολογία που τον ακολουθεί αλλά και για τις προσωπικές τους εμπειρίες μαζί του οι: Βασίλης Σαμπράκος (δημοσιογράφος, Διευθυντής gazzetta.gr) Μάνος Σταραμόπουλος (δημοσιογράφος, αναλυτής διεθνών υποθέσεων, Μέλος ΠΣΑΤ) Στράτος Αποστολάκης (παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής), Χρήστος Μήτσης (κριτικός κινηματογράφου), ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Παναγιώτης Μένεγος.