GEA Film Festival


Τι είναι το «GEA Film Festival»: 

Το «GEA (Γαία) Film Festival» ιδρύθηκε πριν 2 χρόνια, έχοντας ως βασική ιδέα να φέρει τους χώρους στους οποίους προβάλλονται ταινίες μικρού μήκους πιο κοντά στον κόσμο, όπως για παράδειγμα πολιτιστικά και εναλλακτικά κέντρα αλλά και καφέ και μπαρ στα οποία να μπορεί ο κόσμος βλέποντας ταινίες να κοινωνικοποιηθεί και χαλαρώσει με ένα ποτό. Αυτή η ιδέα εκκολαπτόταν συνολικά για πάνω από 6 χρόνια.

Η πρώτη έκδοση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τελικά τον Ιούνιο του 2018 σε 5 ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα: Βαρκελώνη Ισπανίας, Κατάνια και Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια Ιταλίας, Κρακοβία Πολωνίας και Κέρκυρα στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ χρησιμοποίησε τρεις online πλατφόρμες στις οποίες ανέβηκαν συνολικά 612 ταινίες μικρού μήκους. Μετά από ψηφοφορία, η διοργανώτρια ομάδα επέλεξε τις καλύτερες κατ’ αυτήν 24 ταινίες, οι οποίες θα έπαιρναν μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι του event.

Οι ταινίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη και προκρίνονται κατά την διάρκεια του φεστιβάλ με την ίδια λογική που χρησιμοποιείται στο παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου: οι επιλεγμένες 24 ταινίες χωρίζονται τυχαία σε 6 ομάδες των 4 ταινιών. Σε κάθε ομάδα το κοινό ψηφίζει την αγαπημένη του ταινία και αυτό συμβαίνει σε κάθε πόλη-χώρο ταυτόχρονα. Κατόπιν τα αποτελέσματα στέλνονται στην διοργανώτρια πόλη, όπου και οι υπεύθυνοι κάνουν εκεί την συνολική καταμέτρηση των ψήφων και ανακοινώνουν κάθε μέρα τον νικητή της ομάδας. Έπειτα οι επιλεγμένες 6 ταινίες από το κοινό πάνε στον τελικό και διαγωνίζονται ξανά μεταξύ τους. Το κοινό ψηφίζει για άλλη μια φορά για την καλύτερη κατά τη γνώμη τους ταινία και έτσι προκύπτει ο νικητής του φεστιβάλ. 

Το 2ο «GEA Film Festival» θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου σε 12 πόλεις: Catania, Reggio Calabria (ΙΤΑΛΙΑ), Krakow, Poznań, Bielsko-Biała (ΠΟΛΩΝΙΑ), Barcelona (ΙΣΠΑΝΙΑ), Αθήνα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Τρίκαλα (ΕΛΛΑΔΑ), Utrecht (ΟΛΛΑΝΔΙΑ). Η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε τις 3 χιλιάδες συμμετοχές από 102 χώρες! 

Όπως και πέρυσι, τις πρώτες 3 μέρες θα προβληθούν οι 24 ταινίες χωρισμένες στις 6 ομάδες. Κάθε μέρα θα προβάλλονται 2 ομάδες των 4 ταινιών και μία τοπική, η οποία λειτουργεί ως οικοδεσπότης και την τελευταία μέρα θα πραγματοποιηθεί η προβολή του τελικού με τις 6 φιναλίστ. 

Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, σκηνοθέτες, φοιτητές, καλλιτέχνες και όλους  εκείνους που είναι fan των ταινιών μικρού μήκους και αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες. Απευθύνεται όμως και σε εκείνους τους θεατές που δεν έχουν μέχρι τώρα παρακολουθήσει ταινίες μικρού μήκους.

Το κοινό είναι το πιο σημαντικό τμήμα του φεστιβάλ αφού το κοινό είναι ταυτόχρονα και κριτική επιτροπή. Το όνειρο του «GEA» είναι μια μέρα να λαμβάνει χώρα σε όλες τις χώρες του κόσμου ταυτόχρονα και να ενώσει όλους τους λάτρεις του κινηματογράφου. 

Βιογραφικά Οργανωτών

Krystopher Andrade (Φλοριανόπολις, Βραζιλία, 1987). Εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες μικρής και μεγάλης διάρκειας, καθώς και ντοκιμαντέρ παράλληλα σε Βραζιλία, Ισπανία και Πολωνία. Τον Μάρτιο του 2017 ίδρυσε το «GEA Film Festival». Αυτό το καιρό εργάζεται στην Ισπανία ως βοηθός σκηνοθέτη σε μια ταινία μεγάλου μήκους.

Paula Krauzer (Πόζναν, Πολωνία, 1996). Φοίτησε στην «Ακαδημία Μουσικής» του Πόζναν στην κατεύθυνση του Πιάνου και αργότερα σπούδασε Ανθρωπολογία των Πολιτισμών. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του «GEA». Τώρα κάνει Κινηματογραφικές σπουδές στην Βαρκελώνη δημιουργώντας δικές της ταινίες μικρού μήκους.

Ιάσων Βολιώτης (Αθήνα, Ελλάδα, 1993). Σπούδασε στο «Ιόνιο Πανεπιστήμιο» Μουσική Σύνθεση. Είναι μέλος του «GEA» ως βοηθός παραγωγού και το επεκτείνει από τον Απρίλιο του 2018. Τώρα κάνει το μάστερ του στην «Σύνθεση για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τις Τέχνες της Παράστασης» και μεταξύ άλλων εργάζεται στην «Odd Statue Games» ως συνθέτης, μουσικός παραγωγός και sound designer για την δημιουργία ψηφιακών παιχνιδιών. 

ΙΝΦΟ 

GEA film festival

Από τις 17 - 20 Οκτωβρίου,

Καθημερινά στις 20.00

https://www.facebook.com/geafilmfest/

Η Αθηναϊκή έδρα του Φεστιβάλ θα είναι το COBRA HIGH ATHENS

Μεναίχμου 3β

Νέος Κόσμος, Αθήνα

Μετρό: Σταθμός ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ