Βενετία

Η Ιταλία, μία από τις ομορφότερες χώρες της Ευρώπης, κρύβει και ένα θησαυρό σε κάθε γωνιά της. Αφετηρία της διαδρομής μας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας είναι μια πόλη-θρύλος, η Βενετία. Αιώνιο ρομαντικό φετίχ, μερικές φορές μοιάζει με μακρινό όνειρο, ειδικά τις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας. Αλλά με έναν καλό προγραμματισμό και μία ενδελεχή έρευνα αγοράς είναι σχετικά εφικτό, αφού και η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει και αυτή τα προβλήματα της.
Παρατηρώντας την από μακριά, μοιάζει με πλωτή πόλη που αρμενίζει στην Αδριατική. Είναι κτισμένη γύρω από το Canal Grande και τα αμέτρητα μικρά κανάλια που διασταυρώνουν τα 3.800μ. μήκος του. Από τη μια και την άλλη πλευρά των καναλιών διατηρούνται αρχιτεκτονικά ''κοσμήματα'' που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου αλλά ελαφρώς ''τραυματισμένα'' από την αλμύρα της θάλασσας. Ξεχωρίζουν το Cad'
oro, τα ανάκτορα Grimani, Pisani, Venier dei Leoni, Dario και η εντυπωσιακή εκκλησία Santa Maria della Salute στην είσοδο του καναλιού που χαρακτηρίζει τον απογευματινό ορίζοντα της Βενετίας, σκιαγραφώντας με τον όγκο τις μοναδικές σιλουέτες. Ένα όμως από τα αγαπημένα σημεία είναι η γέφυρα του Ριάλτο που βρίσκεται στο μέσο περίπου του καναλιού.
Μαγνητίζει ακόμα και τον δυσκολότερο επισκέπτη, προσφέροντας άφθονες ρομαντικές εικόνες όλες τις ώρες της ημέρας. Στην μία όχθη θα συναντήσετε μερικά καλά και φθηνά εστιατόρια, όπου δοκιμάζοντας κάποια παραλλαγή των Ιταλικών συνταγών θαλασσινών και ζυμαρικών και απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί, θα βιώσετε τα εντονότερα συναισθήματα που εκπέμπει η Βενετία.
Ιδανικός τρόπος για να απολαύσετε όλο το μεγαλείο του Μεγάλου Καναλιού είναι να πάρετε κάποιο από τα
βαπορέτα της γραμμής από την Piazza San Marco μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό της Santa Luzia.
Από το
Ριάλτο η απόσταση για την εντυπωσιακή Piazza San Marco είναι σύντομη και αν ακολουθήσετε τις σχετικές σημάνσεις δε θα χρειαστείτε παραπάνω από 10-15 λεπτά. Όμως αξίζει να απολαύσετε τον περίπατο αυτό στα δαιδαλώδη σοκάκια, όπου θα συναντήσετε καταστήματα με τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις της Ιταλικής και Ευρωπαϊκής μόδας από Bulgari, Cartier, Armani, Vercase κ.α.
Η Piazza San Marco θα σας ανοίξει την πόρτα σε ένα κόσμο μαγικό. Είναι η καρδιά της πόλης και μια από τις διασημότερες πλατείες παγκοσμίως. Ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει στο παρελθόν. Η ατμόσφαιρα και η ρομαντική διάθεση που εκπέμπει δύσκολα περιγράφεται με λόγια.
Στα ανατολικά της πλατείας, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι από τις εντυπωσιακότερες εκκλησίες της Ευρώπης, ένας συγκερασμός Ανατολικής και Δυτικής αρχιτεκτονικής, με περίτεχνη πρόσοψη, επίχρυσους τρούλους, εντυπωσιακά ανάγλυφα, γλυπτά και αγάλματα. Δίπλα στο ναό βρίσκεται το επιβλητικό παλάτι των Δόγηδων (Palazzo
Ducale), όπου στεγαζόταν το κυβερνείο της πόλης στο παρελθόν.
Από το παλάτι ξεκινάει και η πασίγνωστη γέφυρα των Στεναγμών που το συνδέει με τις φυλακές της εποχής.
Από τα must της περιήγησης είναι η ανάβαση με ασανσέρ, στα 100μ περίπου, στην κορυφή του
Καμπανίλε. Εκεί θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα όλης της πόλης σε γωνία 380° και θα μπορέσετε να βγάλετε μοναδικές φωτογραφίες. Στα δυτικά της πλατείας, το μουσείο Κορέρ φιλοξενεί τις σημαντικότερες πτυχές της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας της Βενετίας. Τις απογευματινές ώρες, ένα από τα καλύτερα σημεία για βόλτα είναι η Riva Degli Shiavoni, που ξεκινάει από το Palazzo Ducale και τη γέφυρα των στεναγμών. Κατά μήκος της αποβάθρας θα συναντήσετε πολλά καφέ, εστιατόρια και καταστήματα αναμνηστικών.
Εναλλακτικά μπορείτε να κατευθυνθείτε δυτικά της San Marco και αφού περάστε τη γέφυρα της Ακαδημίας (
Ponte Della Academia) θα φθάσετε στη γραφική γειτονιά του Dorsoduro.
Συνεχίζοντας ευθεία μετά από 3-4 τετράγωνα σας περιμένει η προκυμαία του
Zattere. Είναι από τα ρομαντικότερα σημεία της Βενετίας, όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε το φαγητό σας σε κάποιο από τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια που προσφέρουν όμορφες νυκτερινές εικόνες της La Giudeca, ενός από τα μεγάλα νησιά της λιμνοθάλασσας.
Το απόγευμα είναι η ιδανική ώρα για μια βόλτα με γόνδολες. Τα κτίρια φωτίζονται με τα θερμότερα χρώματα και αν σας αναλάβει τροβαδούρος γονδολιέρης θα έχετε πραγματοποιήσει σημαντική ''απόσβεση'' των
90-100€ που κοστίζει μια ωραία βόλτα, ανεξαρτήτως ατόμων.
Στη Βενετία ακόμα και ο χειμωνιάτικος καιρός δεν είναι εμπόδιο για περιπλανήσεις.
Τολμήσετε ένα πρωινό να ξυπνήσετε νωρίς και θα απολαύσετε μία από τις πλέον ατμοσφαιρικές ανατολές της ζωής σας, αψηφώντας το κρύο και την υγρασία πού τρυπάει τα κόκαλα. Ο ήλιος ''σκάει το πρώτο του χαμόγελο'' ανάμεσα από τα σύννεφα και την πρωινή ομίχλη, ενώ οι πρώτες ανθρώπινες φιγούρες τρέχουν να προλάβουν τα
βαπορέτα. Σουρεαλισμός σε όλο τού το μεγαλείο. Αλλά και το ηλιοβασίλεμα έχει την τιμητική του στη Βενετία. Το θεατρικό σανίδι είναι η γέφυρα Rialto, μέ τα πλήθη των επισκεπτών, κρεμασμένα σαν τσαμπιά από σταφύλια από νωρίς, να μένουν εκστασιασμένα παρακολουθώντας τον ήλιο που χάνεται στο βάθος του Canale Grande.
Η νύχτα καθαγιάζει την ατμόσφαιρα και δεν αφήνει κανένα παραπονεμένο. Από όλα τα σημεία της πόλης οι επισκέπτες μαζεύονται στην Piazza San Marco για να ψάλουν μία ωδή στο μεγαλείο της Βενετίας. Τα μικρά cafe προσφέρουν ατμόσφαιρα και στιλ, ενώ κάποια από αυτά παρέχουν live μουσική αλλά και πανάκριβους καφέδες και γλυκά.


Burano - Καταιγίδα Χρωμάτων.
Ξεκινώντας από την αποβάθρα της Fondamenta Nuove και επιβιβαζόμενοι στο βαποράκι LN μετά από 25' θα φθάσετε σε ένα νησάκι όπου τα χρώματα έχουν στήσει ένα τρελό πανηγύρι, το Μπουράνο. Διασχίζεται από μικρά κανάλια και κάθε σπίτι έχει δική του ξεχωριστή απόχρωση. Είναι το αγαπημένο νησί όλων των επισκεπτών της Βενετίας, λόγω της πολυχρωμίας του. Η κεντρική του πλατεία είναι χάρμα οφθαλμών και έχει αρκετά κομψά cafe αλλά και καταστήματα που πωλούν είδη δαντέλας που πλέκουν οι ίδιες οι γυναίκες του γραφικού αυτού ψαροχωριού.

Θα πάτε

Alitalia (www.alitalia.com) μέσω Μιλάνο ή Ρώμης. Φθάνοντας στο αεροδρόμιο Marko Polo, ο ευκολότερος τρόπος για να φθάσετε στη Βενετία είναι να πάρετε τα κίτρινα υδροπτέρυγα της εταιρίας ALILAGUNA. Βρίσκονται αριστερά από την έξοδο αφίξεων 5 λεπτά με τα πόδια και ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες. Το εισιτήριο πρέπει να το πάρετε από το γραφείο τη AULAGUNA που βρίσκεται στις αφίξεις.

Θα μείνετε

Luna Hotel Baglioni 5 αστέρων (www.baglionihotels.com)
Hotel Bonvecchiati 4 αστέρων (www.hotelbonvecchiati.it)
Duodo Palace Hotel 4 αστέρων (www.duodopalacehotel.com)
San Marco Palace 4 αστέρων (smarcopal.hotelinvenice.com)
Palazzo Sant'Angelo 4 αστέρων (www.palazzosantangelo.com)

Θα φάτε

Centrale Restaurante Lounge (www.centrale-lounge.com)
Bistrot De Venice (www.bistrotdevenise.com)
Antico Montini (www.anticomartini.com)
Altanela, Terrazza Orseolo, La Piscina, Riva Del Vin
Στη Βενετία τα ψαρικά έχουν την τιμητική τους με σπεσιαλιτέ τα καλάθια θαλασσινών. Όπως και σ' όλη την Ιταλία τα ζυμαρικά μαγειρεύονται με όλους τους δυνατούς τρόπους και είναι όλοι νοστιμότατοι.
Σπεσιαλιτέ της Βενετίας είναι και το
φεγκάτο αλά Βενετσιάνα που είναι συκώτι μοσχαρίσιο.

Κείμενο: Vangelis Korros

Φωτογραφία: Vangelis Korros