Frozen II – Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 103 λεπτά 

Είδος: Animation Musical 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Chris Buck, Jennifer Lee 

Με τις φωνές των: Kristen Bell, Idina Menzel, Josh Gad, Jonathan Groff, Sterling K. Brown, Evan Rachel Wood, Alfred Molina, Martha Plimpton.

Τραγούδι: Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez. 

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Βάσια Ζαχαροπούλου, Σία Κοσκινά, Πάνος Μουζουράκης, Φοίβος Ριμένας, Πέτρος Δαμουλής, Τάμτα, Θανάσης Κουρλαμπάς, Βίνα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σκουφής, Μόνικα Χριστοδούλου, Βασίλης Μήλιος, Κώστας Δαρλάσης, Χρήστος Συριώτης, Γεωργία Τιτοπούλου, Δανάη Τσούμου

Τραγούδι: Δημήτρης Μάριζας, Γεωργία Τιτοπούλου, Δανάη Τσούμου 

Επιστροφή στην Αρεντέλα όπου βασιλεύει πλέον η Έλσα που συνεχώς αναρωτιέται γιατί γεννήθηκε με μαγικές δυνάμεις; Παρακινούμενη από ένα απόμακρο τραγούδι που μόνο εκείνη ακούει να την καλεί, ξεκινάει μαζί με την Άννα, τον Κρίστοφ, τον Όλαφ και τον Σβεν, ένα επικίνδυνο και συναρπαστικό ταξίδι για να βρει την καταγωγή της και να σώσει για μια ακόμα φορά το βασίλειο της.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα! Κι ύστερα όλοι μας ξυπνήσαμε, σηκωθήκαμε και αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, αφήνοντας κατά μέρος το παραμύθι. Και η επόμενη μέρα στην Αρεντέλα επιφυλάσσει εκπλήξεις για τη νέα της Βασίλισσα την Έλσα. Το κάλεσμα της φύσης ηχεί σαν γλυκό τραγούδι, μεθυστικό και επίμονο, αναγκάζοντας την γλυκιά Έλσα να τα μαζέψει και να ξεχυθεί σε δάση και λιβάδια, σέρνοντας μαζί την Άννα και την παρέα τους σε μια εντελώς αλληγορική περιπλάνηση στα μύχια του ανθρώπινου ψυχισμού και της αρμονίας που πρέπει να διέπει τη σχέση του με το περιβάλλον. Απλά μαθήματα οικολογικής συνείδησης και ηθικών διδαχών, πακεταρισμένα σε μια καλογραμμένη animation περιπέτεια με πολλά (υπερβολικά πολλά για κάποιους) τραγούδια που την ωθούν στα όρια του musical. Ας είναι !

Φαντασμαγορικό το πακέτο, γλυκύτατα και λειτουργικά δεμένα με τη δράση τα τραγούδια, ευρηματικοί διάλογοι γεμάτοι χιούμορ, χαρακτήρες χωρίς στερεότυπα, σημασία σε κάθε λεπτομέρεια. Ένα sequel που άξιζε τα λεφτά του και την 6ετή αναμονή και θα αξίζει την όποια τυχόν καλλιτεχνική ή και εισπρακτική επιτυχία κατακτήσει. Κυριολεκτικά η χαρά του παιδιού! 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 28.11.19 

 

Και μερικά παραλειπόμενα (από τις σημειώσεις της παραγωγής) 

Ταξίδι στον βορρά – Οι δημιουργοί έκαναν ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι στη Νορβηγία, την Ισλανδία και τη Φινλανδία για να εμπνευστούν από την ομορφιά και τα φθινοπωρινά χρώματα των τοπίων. 

Η Ωραία Κοιμωμένη – H καλλιτεχνική ομάδα πίσω από τη δημιουργία του μαγεμένου δάσους εμπνεύστηκε από τον καλλιτέχνη Eyvind Earle, που ήταν υπεύθυνος για τα αιθέρια  background και τις χρωματικές επιλογές της «Ωραίας Κοιμωμένης». Εμπνεύστηκαν επίσης από Ρώσσους ζωγράφους, που χρησιμοποιούσαν το φως στα τοπία τους με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. 

Αόρατο κινούμενο σχέδιο – Σε ό,τι αφορά το Γκέιλ, το στοιχείο του αέρα, οι δημιουργοί χρειάστηκε να χτίσουν έναν χαρακτήρα που ήταν πρακτικά αόρατος. Τελικά, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν ό,τι επηρεάζει το Γκέιλ, από τα φύλλα μέχρι τα μαλλιά και τα ρούχα άλλων χαρακτήρων, για να δείξουν τις κινήσεις του. 

Βήματα στο νερό – Το πνεύμα του νερού, γνωστό ως Νοκ, ήταν μια ακόμα πρόκληση. Το Νοκ δεν είναι μόνο φτιαγμένο από νερό, αλλά κινείται μέσα κι έξω από αυτό. Στη σκηνή που εμφανίζεται για πρώτη φορά, βρισκόμαστε νύχτα στη Σκοτεινή Θάλασσα. Οι δημιουργοί έδωσαν στον χαρακτήρα όγκο με ένα ελάχιστο σπινθήρισμα κόντρα στο σκοτεινό φόντο, με μία κίνηση αλόγου και εφέ νερού στη χαίτη και την ουρά του. Το Νοκ είναι εμπνευσμένο από τη σκανδιναβική μυθολογία και παίρνει τη μορφή αλόγου με τη δύναμη του ωκεανού. 

Μαλλιά Κουβάρια – Η ταινία είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί ένα ειδικό πρόγραμμα για να αποδώσει τις τέλειες μπούκλες της Άννας, τα ανεμοδαρμένα τσουλούφια του Κρίστοφ και την ανανεωμένη κόμμωση της Έλσας. 

Αληθινή βλάστηση – Οι δημιουργοί συμβουλεύτηκαν έναν βοτανολόγο από το Όσλο για να εξασφαλίσουν ότι το μαγεμένο δάσος έχει αυθεντική βλάστηση. 

Πώς σε λένε, είπαμε; - Ο Μπρούνι, η σαλαμάνδρα, στην αρχή της παραγωγής άκουγε στο όνομα Σάλι. 

Γίγαντες Παντού – Οι Γίγαντες της Γης είναι περιβάλλοντα στοιχεία αλλά και χαρακτήρες στην ταινία, οπότε απασχόλησαν διαφορετικές ομάδες κατά την παραγωγή της ταινίας. 

Η μουσική σε νούμερα – Η ταινία έχει επτά ολοκαίνουρια τραγούδια. Η μουσική επένδυση έχει 19 κομμάτια. Στη μουσική επένδυση ακούγονται 91 μουσικοί.