Φαντασία

Παραγωγή: Ελλάδα – 2019 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * ½ 

Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς 

Πρωταγωνιστούν: Ρένα Μόρφη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Ανδρέας Νάτσιος, Κώστας Ανταλόπουλος, Αντίνοος Αλμπάνης, Βασίλης Βασιλάκης, Μαριάννα Δημητρίου,  Γιώργος Καφετζόπουλος. 

Φιλική συμμετοχή: Δημήτρης Μοθωναίος, Mανώλης Καραντίνης, Ελένη Πετρουλά, Αντώνης Καρπετόπουλος, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Γιώργος Μπράμος. 

Οκτώβριος 1993. Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τις εκλογές, στην ελληνική τηλεόραση προβάλλεται το CiaoAntenna και στο πρόγραμμα του κατάμεστου Διογένης Παλλάς ακούγονται επιτυχίες όπως το «είμαι πολύ φερέγγυος, μείνε μαζί μου έγκυος». Μια νεαρή τραγουδίστρια (Φωτεινή) με μοναδική φωνή καταφθάνει στην Αθήνα από την επαρχία για να τραγουδήσει στο μαγαζί του βετεράνου μπουζουξή Βλάση Χρηστάκη, τις Χάντρες. Ένας λαϊκό-ποπ τραγουδιστής, ο Νίκος Κόκκινος, θα συναντήσει και θα ερωτευτεί παράφορα την Φωτεινή. Η συνάντηση αυτή θα αλλάξει τις ζωές των τριών για πάντα. 

Επιστροφή στο λαϊκό μελόδραμα λοιπόν των 60s, στον κόσμο της Μάρθας Βούρτση και του Νίκου Ξανθόπουλου…ΟΚ! Το ζήτημα είναι με ποιους όρους γίνεται αυτή η επιστροφή. Αγνός φόρος τιμής, μεταμοντέρνα επανεγγραφή, χρήση της φόρμας του μελό για να ειπωθούν κάποια άλλα πράγματα; Στην περίπτωση της Φαντασίας τίποτα ακριβώς από τα παραπάνω και λίγο από όλα μαζί. Γιατί άλλο 60sκι άλλο 90s. Άλλο φτώχεια και καλή καρδιά κι άλλο μεγαλεία με δανεικά. Την εποχή εξάλλου στην οποία τοποθετείται η Φαντασία, εκτός από το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορούσε και μια άλλη πολύ πιο αυθεντική ταινία του είδους, Το Χάραμα, του αείμνηστου Αλέξη Μπίστικα με την θαυμάσια Κατερίνα Κούκα να γίνεται γνήσιο λαϊκό είδωλο τόσο στην ταινία όσο και στην ένδοξη τραγουδιστική της καριέρα, μια καριέρα που ξεθώριασε σιγά σιγά στο πέρασμα του χρόνου, μαζί με την εποχή των δανεικών και του μεσαίου χώρου. Ίσως έπρεπε οι δημιουργοί της ταινίας να το μελετήσουν εκείνο το φιλμ πριν επιχειρήσουν να ανασυστήσουν το κλίμα της λούμπεν χλίδας των 90s. Όπως έπρεπε να μελετήσουν βαθύτερα τους κώδικες του μελό και όχι μόνο την επιφάνεια. Γιατί το αποτέλεσμα, ψυχρό, αποστασιοποιημένο και αποσπασματικό δεν τους δικαίωσε. Και είναι διπλό το κρίμα γιατί η ταινία διαθέτει μια υπέροχη ερμηνεύτρια στον πρωταγωνιστικό ρόλο, την Ρένα Μόρφη, που καταφέρνει να συνδυάσει λαϊκότητα και ψυχρή μεγαλοπρέπεια σε ένα σύνθετο πορτραίτο για το οποίο δεν της παρέχονται παρά ελάχιστα βοηθήματα για να πιαστεί.  

Δυο σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Στέλιος Μάινας και ο Γιάννης Στάνκογλου κάνουν το καλύτερο δυνατόν στους ρόλους τους αλλά δεν έχουν αρκετό σεναριακό υλικό για να τους υποστηρίξουν (εκτός αν μεγάλο μέρος του φιλμ κατέληξε στο πάτωμα της αίθουσας του μοντάζ) για να μην πούμε ότι το castingτου Στάνκογλου στο ρόλο του λαικοποπ ειδώλου δεν ήταν και το ιδανικό. Ακόμη και η φωτογραφία του πάντα εξαίρετου Σίμου Σαρκετζή μοιάζει αναποφάσιστη σχετικά με το ύφος και την γενικότερη ατμόσφαιρα της ταινίας. Αντί για χλιδή και εξτραβαγκάντσα η αποφορά της ταινίας κουβαλάει μια μιζέρια, ένα τέλος εποχής. Άλλο όμως μιζέρια κι άλλο τραγωδία. Ευτυχώς η μουσική και τα τραγούδια καθώς και κάποιοι δεύτεροι ρόλοι (όπως η λαϊκή ντίβα της Καλλιρόης Μυριαγκού) αποζημιώνουν. Και για να μην φανούμε γκρινιάρηδες, υπάρχουν και κάποιες εμπνευσμένες σκηνές όπως εκείνη στο επαρχιακό σκυλάδικο με τον μεγαλέμπορο ροδάκινων!

Θα μπορούσε να ήταν μια μεγάλη ταινία. Next time…

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 28.11.19 

 

Παρακάτω τα δύο video clips των πραγματικά εξαιρετικών τραγουδιών του Μίνωα Μάτσα. 

 

 

Οι λοιποί συντελεστές:

Σενάριο: Αλέξης Καρδαράς

Διεύθυνση Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής GSC

Πρωτότυπη Μουσική & Τραγούδια: Μίνως Μάτσας

Στίχοι: Σοφία Καψούρου, Αλέξης Καρδαράς, Μίνως Μάτσας, Μαρία Κίτσου

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Ήχος: Βαγγέλης Ζέλκας

Σχεδιασμός & Μίξη Ήχου: Γιώργος Μικρογιαννάκης

Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μυτά

Κομμώσεις: Αγγελική Μπαλοδήμου

Casting: Σοφία Δημοπούλου, Φραγκίσκος Ξυδιανός, Κλεοπάτρα Αμπατζόγλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Καραντάνης

Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Χαριτοπούλου

Παραγωγή: Pan Entertainment

Παραγωγοί: Kωνσταντίνος Μωριάτης, Ελένη Κοσσυφίδου

Σε συμπαραγωγή με: ΕΡΤ, Feelgood Entertainment, Νέσσος, Αrctos

Mε την υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ)

Mε τη χορηγία: Φούρνος Βενέτη

Χορηγός επικοινωνίας: Μουσικός 98,6 

Trivia / Fun facts (από τις σημειώσεις της παραγωγής)

•          Στα συνολικά 12 τραγούδια που ακούγονται στην ταινία, παίζει μπουζούκι ο Μανώλης Καραντίνης, ο σημαντικότερος σολίστας μπουζουκιού της εποχής μας.

•          Στην ταινία ακούγεται, μεταξύ άλλων, το τραγούδι του Μανώλη Χιώτη «Σε λίγα δευτερόλεπτα». Σύμφωνα με την Πόλυ Πάνου, ο Χιώτης έγραψε για το τραγούδι αυτό μια τόσο δύσκολη εισαγωγή, ώστε να μην μπορεί να την παίξει κανείς άλλος εκτός από εκείνον.

•          Στην ταινία κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο ως πρωταγωνίστρια η τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη (από το συγκρότημα Imam Baildi) ή αλλιώς γνωστή και ως Σούλη Ανατολή.

•          Ο Γιάννης Στάνκογλου για πρώτη φορά στο σινεμά σε ρόλο τραγουδιστή και μάλιστα της λαϊκό-ποπ σκηνής του ‘90.

•          Για τις ανάγκες του ρόλου του, ο Στέλιος Μάινας παρακολούθησε επί τέσσερις μήνες εντατικά μαθήματα μπουζουκιού.

•          Η ταινία έχει 138 ρόλους.

•          Ορισμένες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην «Κοκκινιώτισσα», το τελευταίο εναπομείναν αυθεντικό λαϊκό κέντρο του Πειραιά.

 

•          Για τις ανάγκες των γυρισμάτων χρειάστηκαν 35.000 γαρίφαλα και 2.000 πιάτα για σπάσιμο.