32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Έναρξη του Διαγωνιστικού τμήματος

 

Στέφανος Κακαβούλης και Κωστής Σαββιδάκης στην ΕΞΟΡΙΑ

Όπως κάθε χρόνο, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές που διεκδικούν τα βραβεία που θα απονείμουν οι επιτροπές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ) και της επιτροπής σκηνοθετών του Πανοράματος. Υπάρχει φυσικά και το βραβείο κοινού που θα απονείμει επιτροπή αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα». 

Με τη νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, “Εξορία / Exile”, έκανε λαμπερή πρεμιέρα το διαγωνιστικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ, την Πέμπτη 28/11, στις 20.15, στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, παρουσία του σκηνοθέτη, του πρωταγωνιστή Στέφανου Κακαβούλη και λοιπών συντελεστών.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τις 10, συνολικά, ταινίες που θα κριθούν φέτος από τις 4 επιτροπές του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, για τα αντίστοιχα βραβεία, που θα ανακοινωθούν στην τελετή λήξης, την Τετάρτη 4/12:

Παρατίθενται αλφαβητικά οι ταινίες που συμμετέχουν:

ΑΛΥΤΗ / Entwined (2019) | Ελλάδα | 89’

Δευτέρα 2/12 στις 20.30

Σκηνοθεσία: Μίνως Νικολακάκης |

Ένας γιατρός, ο Πάνος, εγκαταλείπει τη ζωή της πόλης και μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό. Εκεί, ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη Δανάη, μια κοπέλα, η οποία ζει σε πλήρη απομόνωση, καθώς πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρμα της σαν φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να τη θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει πολύ σύντομα ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται.

 Επίσημη συμμετοχή στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ / TheInterrogation (2019 | Ελλάδα | 80’

Κυριακή 1/12 στις 19.45

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Πορτοκαλάκης

Ένα οργισμένο νέο κορίτσι αποφασίζει να ψάξει το παρελθόν του βασανισμένου από τη χούντα πατέρα της, όταν συνειδητοποιεί ότι η σχέση αυτή είναι ο βασικός λόγος που δεν μπορεί να συνδεθεί με κανέναν.

Επίσημη συμμετοχή στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΕΞΟΡΙΑ / Exile (2019) | Ελλάδα | 110’

Πέμπτη 28/11 στις 20.15

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος

Ο Άρης, ένας απελπισμένος άντρας, επιχειρεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα με ένα - σχεδόν κατεστραμμένο- σκάφος. Μετά τη διάσωσή του από βέβαιο πνιγμό από την Ακτοφυλακή, επιστρέφει τώρα ως ξένος στην ερειπωμένη χώρα του. Εκεί βιώνει κάθε είδους ακρότητα ως απόκληρος του συστήματος. Κλέβει, γίνεται σκλάβος και σκοτώνει. Είναι αυτή η ιστορία ενός σύγχρονου Οδυσσέα ή ο εφιάλτης ενός συνηθισμένου ανθρώπου;

Επίσημη συμμετοχή στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σκηνή από το AJVAR

AJVAR (2019) | Σερβία, Μαυροβούνιο | 107’

Κυριακή 1/12 στις 21.30

Σκηνοθεσία: Ana Maria Rossi

Η Βίντα κι ο Μπέιν είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει στην Σκανδιναβία. Και οι δύο πετυχημένοι στη δουλειά τους, ζουν μια άνετη ζωή, αλλά δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Τώρα που έχουν φτάσει στα 40, η νοσταλγία και η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στο παντρεμένο ζευγάρι είναι η κυρίαρχη καθημερινότητά τους.

LIVING AND KNOWING YOU’RE ALIVE / Être vivant et le savoir (2019) | Γαλλία | 98’

Τρίτη 3/12 στις 19.45

Σκηνοθεσία: Alain Cavalier

Ο σκηνοθέτης Alain Cavalier και η φίλη του Emmanuèle Bernheim αρχίζουν την προετοιμασία

μιας ταινίας βασισμένης στην αυτοβιογραφία της Bernheim, που αναφέρεται στη σχέση της  με τον πατέρα της, μετά από μια περιπέτεια υγείας, και στην οποία ο Cavalier αναλαμβάνει να ερμηνεύσει το ρόλο του πατέρα. 

I WILL CROSS TOMORROW / Αύριο περνάω απέναντι (2019) |

Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα, Γαλλία | 90’

Πέμπτη 28/11 στις 22.30

Σκηνοθεσία: Sepideh Farsi

Η Μαρία είναι μια Ελληνίδα αστυνομικός που παλεύει με τα οικονομικά της προβλήματα, την έφηβη κόρη της, τη γριά μητέρα της και την κρίση στη χώρα της, που την επηρεάζει επαγγελματικά. Ο Γιουσόφ είναι Σύριος επαναστάτης, βγαίνοντας από μια χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο, με προορισμό την Ευρώπη. Και οι δύο έχουν σκοτώσει χωρίς να το θέλουν, και οι δύο αισθάνονται ένοχοι, αλλά μαζί, θα βρουν μια κάποια εσωτερική γαλήνη…

Ghost Tropic 

ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΙΚΟ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ / Ghost Tropic (2019) | Βέλγιο, Ολλανδία | 85’

Σάββατο 30/11 στις 20.00

Σκηνοθεσία: Bas Devos

Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, μια γυναίκα παίρνει τον τελευταίο συρμό του μετρό και αποκοιμιέται. Ξυπνά στο τέρμα, στην άλλη άκρη της πόλης, και συνειδητοποιεί ότι η μοναδική της λύση είναι να επιστρέψει στο σπίτι της πεζή. Μέσα σε αυτή τη νυχτερινή διαδρομή, θα συναντηθεί με κάποιους κατοίκους της πόλης.

Η ταινία προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών.

MY THOUGHTS ARE SILENT / Moi dumki tikhi (2019) | Ουκρανία | 104’

Δευτέρα 2/12 στις 22.20

Σκηνοθεσία: Antonio Lukich

Προτού μετακομίσει μόνιμα στον Καναδά, ένας νέος άντρας καλείται να ηχογραφήσει ένα ιδιαίτερα σπάνιο πουλί που ζει αποκλειστικά στα βουνά της Ουκρανίας. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, αποσπώντας το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα “East of the West”

Passed by Censor 

PASSED BY CENSOR (2019) | Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία | 96’

Παρασκευή 29/11 στις 20.30

Σκηνοθεσία: Serhat Karaaslan

Ένας υπάλληλος φυλακών ελέγχει τα γράμματα των φυλακισμένων προτού τους τα παραδώσει και αποκτά εμμονή με τη γυναίκα ενός κρατούμενου, όταν κλέβει τη φωτογραφία της μέσα από ένα από τα γράμματα.

Βραβείο FEDEORA για τον Serhat Karaaslan στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Stitches

STITCHES (2019) | Σερβία | 105’

Παρασκευή 29/11 στις 22.15

Σκηνοθεσία: Miroslav Terzic

Η αγωνιώδης προσπάθεια μιας μητέρας να ανακαλύψει τι απέγινε τελικά το νεογέννητο που έφερε στη ζωή πριν 20 περίπου χρόνια, καθώς πιστεύει ότι δεν πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του, όπως της είπαν, αλλά απήχθη μέσα από το νοσοκομείο.

Η ταινία ήρθε δεύτερη στις ψήφους για το μεγάλο Βραβείο Κοινού, στο τμήμα Πανόραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Δείτε εδώ το trailer του φετινού διαγωνιστικού τμήματος:

 

ΙΝΦΟ

32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (21/11-4/12/19)

Κινηματογράφοι

ΤΡΙΑΝΟΝ (21/11- 4/12, Κοδριγκτώνος 21) &

ΑΝΔΟΡΑ (28/11- 4/12, Σεβαστουπόλεως 117)

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίνου Φένεκ-Μικελίδη.

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI)

Alena Sycheva, Ρωσία,  Τάσος Γουδέλης, Ελλάδα, Vecdi Sayar, Τουρκία

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ - ΠΕΚΚ

Δημήτρης Κολιοδήμος, Γεράσιμος Βάκρος, Θόδωρος Σούμας

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ / PANORAMA JURY

Στάθης Βαλούκος (συγγραφέας, σεναριογράφος), Αντώνης Μποσκοϊτης (Κινηματογραφιστής, δημοσιογράφος), Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτις, συγγραφέας, σεναριογράφος)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΟΥ

Αναγνώστες του περιοδικού ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ 

Εισιτήρια

Γενική είσοδος ανά προβολή: 6€ (εξαιρούνται οι τελετές έναρξης & λήξης)

Κάρτα διαρκείας 5 προβολών: 20€

Όπως κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους και ΑμεΑ να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματος. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 8 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητα. 

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2019

www.panoramafest.com

Για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ πατήστε

εδώ