Motherless Brooklyn – Οι Σκιές του Μπρούκλιν

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 144 λεπτά 

Είδος: Φιλμ Νουάρ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Edward Norton 

Πρωταγωνιστούν: Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, Bobby Cannavale, Willem Dafoe, Bruce Willis, Ethan Suplee, Cherry Jones, Dallas Roberts, Josh Pais, Radu Spinghel, Fisher Stevens, Peter Gray Lewis. 

Νέα Υόρκη, 1957. Ο νεαρός Λάιονελ Έσρογκ είναι ένας ιδιόρρυθμος ιδιωτικός ντετέκτιβ με σύνδρομο Τουρέτ που εργάζεται στο γραφείο του Φρανκ Μίνα. Όταν ο Μίνα δολοφονείται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο Λάιονελ επιχειρεί να διαλευκάνει τον φόνο του με τα λίγα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Ωστόσο, με τα λίγα αυτά στοιχεία και παρά τον ψυχαναγκασμό που τον διακρίνει, ο Λάιονελ καταφέρνει να ανακαλύψει πολλά κρατικά μυστικά που κρύβονται πίσω από το φόνο. Από τις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν μέχρι τα τζαζ κλαμπ του Χάρλεμ, ο Λάιονελ έρχεται αντιμέτωπος με κακοποιούς, διαφθορά και τον πιο επικίνδυνο άνδρα της πόλης για να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του και να σώσει τη γυναίκα που μπορεί να αποδειχτεί σωτήρας του.

Μεταφέροντας τη δράση του best seller του Τζόναθαν Λέθεμ σε ένα σκοτεινό και ύποπτο παρελθόν, ο Έντουαρντ Νόρτον δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ με πολλές κοινωνικοπολιτικές νύξεις σχετικά με την πραγματική ιστορία της ανοικοδόμησης της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 50. Μια πόλη που απέκτησε τη μοντέρνα της υποδομή με όργανο τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα μεγάλα πολιτικά συμφέροντα και μια κρυφή ρατσιστική ατζέντα που έδιωξε μεγάλο μέρος του έγχρωμου πληθυσμού που έβλεπε τα φτωχόσπιτά του να χάνονται κάτω από τη μπουλντόζα της απαλλοτρίωσης. Αυτή η ιστορία που θα μπορούσε να θυμίζει και Chinatown χρωματίζεται από την γνωριμία ενός ψυχαναγκαστικού ατόμου όπως ο Λάιονελ με τη μόνη μουσική που θα μπορούσε να περιγράψει με ακρίβεια την προσωπικότητά του. Η τζαζ του Χάρλεμ έχει την τιμητική της στο υπέροχο soundtrack του Ντάνιελ Πέμπερτον καθώς ο Λάιονελ έρχεται σε επαφή με την πανέμορφη Λόρα, μια μαύρη υπάλληλο του Δήμου που κρύβει πολλά μυστικά από το παρελθόν, η ίδια η ύπαρξη της οποίας θα αποβεί μοιραία για την εξέλιξη της πλοκής. Μια ιδιόρρυθμη φαμ φατάλ για έναν ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ.

Παρά τις αρετές του, το φιλμ ξεστρατίζει συχνά αφηγηματικά και χάνει το ρυθμό του μέσα στην ανοικονόμητη διάρκεια των σχεδόν δυόμιση ωρών. Παρόλα αυτά παραμένει από κάθε άλλη άποψη ιδιαίτερο και γοητευτικό. Και είναι πολύ ευχάριστο να ξαναβλέπεις έναν σπουδαίο αλλά ακριβοθώρητο καλλιτέχνη όπως ο Έντουαρντ Νόρτον, στα 50 του πλέον, να επιστρέφει ακμαίος και δυναμικός.    

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 28.11.19