Der Goldene Handschuh – Το Χρυσό Γάντι

Παραγωγή: Γερμανία/Γαλλία – 2019 

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Fatih Akin 

Πρωταγωνιστούν: Jonas Dassler, Margarete Tiesel, Adam Bousdoukos, Katja Studt, Marc Hosemann, Martina Eitner-Acheampong, Greta Sophie Schmidt και ο Hark Bohm. 

Αμβούργο, δεκαετία του ‘70. Στην κακόφημη γειτονιά του λιμανιού υπάρχει ένα μπαρ, ένα καταγώγιο που λέγεται «Το Χρυσό Γάντι» εκεί όπου συχνάζουν μεθύστακες, αποβράσματα και ξεπεσμένες πόρνες. Εκεί συχνάζει και ο Φριτς «Φίτε» Χόνκα, αξιολύπητος, αλκοολικός, αποκρουστικός στην όψη, ένα χαμένο κορμί που σέρνεται στο μπαρ αναζητώντας μοναχικές γυναίκες για λίγη συντροφιά, με το μπουκάλι στο χέρι όπως και όλοι οι θαμώνες εκεί μέσα. Κανείς όμως δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι ο αξιολύπητος Φίτε είναι στην πραγματικότητα ένα τέρας που σκοτώνει και τεμαχίζει όποια γυναίκα παρασύρει στην άθλια σοφίτα του. 

Ο Φατίχ Ακίν συνεχίζει να εξετάζει τις σκοτεινές πτυχές του Γερμανικού θαύματος, διασκευάζοντας το βιβλίο του Χάιντς Στρουνκ, γύρω από την αληθινή ιστορία ενός διαβόητου σίριαλ κίλερ των 70s. Ο αγαπημένος σκηνοθέτης του ελληνικού σινεφίλ κοινού, με πρόσφατη την εγχώρια εμπορική επιτυχία του Μαζί ή Τίποτα, βυθίζεται σε ένα πολύχρωμο στυλιζαρισμένο και απόλυτα αποκρουστικό και βρωμερό κόσμο, στο περιθώριο της μεταπολεμικής Δυτικογερμανικής «κανονικότητας», για να ασχοληθεί με τα ανθρώπινα υπολείμματα μιας χώρας ηττημένης και ψυχικά τραυματισμένης που στον πυρήνα της δεν παύε να ζεσταίνει το ναζιστικό αποκρουστικό της προσωπείο.

Η εκπληκτική φωτογραφία του μόνιμου συνεργάτη του Ακίν, Ράινερ Κλάουσμαν, χρωματίζει με ζεστά, έντονα χρώματα έναν κόσμο παρακμής και οσμής αλκοόλ, καπνού και ούρων όπου ζωντανεύουν χαρακτήρες παρμένοι από ταινίες του Φασμπίντερ και βιβλία του Μπουκόφσκι οι οποίοι τοποθετούνται αυτή τη φορά σε ένα κόσμο γκραν-γκινιόλ αισθητικής που θα ταίριαζε στα αμερικάνικα horror movies  του 70 όπως ο Σχιζοφρενής με το πριόνι, μια παραλλαγή του οποίου είναι ο άθλιος Χόνκα: ένα πραγματικό τέρας στα σπλάχνα μιας φαινομενικά ευημερούσας χώρας που έχει θάψει βαθιά τις ενοχές του παρελθόντος και συνεχίζει αμέριμνη να τραγουδά ανάλαφρα χιτς της Βίκυ Λέανδρος.

Ό Χόνκα είναι ένα σύμπτωμα μιας κοινωνικής αρρώστιας που ο Ακίν καταγράφει και μας το πετάει κατάμουτρα, τοποθετώντας στη θέση του θεατή δύο σχολιαρόπαιδα που έλκονται από τη γοητεία της παρακμής που εκπέμπει το «Χρυσό Γάντι» μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν το άλλο πρόσωπο του κόσμου που βρίσκεται κρυμμένο στις κακόφημες συνοικίες.

Το βαρύ και ασήκωτο κλίμα ελαφραίνει από την εύθυμη παρουσία του Άνταμ Μπουσδούκου στο ρόλο του Έλληνα γείτονα που παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της βρωμερής ιστορίας του Χόνκα. Υπέροχος στο ρόλο του τέρατος, ο πανέμορφος στην πραγματικότητα ανερχόμενος νεαρός σταρ Γιόνας Ντάσλερ, γίνεται οδηγός του περίεργου θεατή σε ένα λούνα παρκ βίας και φόνων τόσο γραφικών που νομίζεις ότι η μπόχα θα ξεχυθεί από την οθόνη. Τέτοια είναι η σκηνοθετική μαεστρία του Ακίν που ωστόσο εξαγρίωσε την αμερικάνικη κυρίως κριτική. Στην από δω μεριά του Ατλαντικού ας παραμείνουμε πιο κουλ και ας αναγνωρίσουμε τη δύναμη ενός δημιουργού που δεν παύει να προκαλεί θεματικά και αισθητικά το εφησυχασμένο μέσο κοινό.

Διανομή: Rosebud.21 (σε συνεργασία με την Seven Films) 

Στις αίθουσες από 05.12.19