Spider in the Web - Δίκτυο Κατασκόπων

Παραγωγή: Ισραήλ/Βέλγιο/Βρετανία – 2019 

Διάρκεια: 113 λεπτά 

Είδος: Κατασκοπικό Θρίλερ 

Βαθμολογία: * ½ 

Σκηνοθεσία: Eran Riklis 

Πρωταγωνιστούν: Ben Kingsley, Monica Bellucci, Itay Tiran, Itzik Cohen, Filip Peeters, Hilde Van Mieghem, Makram Khoury, Mathijs Scheepers, Marcel Hensema, Luk Wyns. 

Ο Αντερέθ, που υπήρξε κάποτε κορυφαίος μυστικός πράκτορας της Μοσάντ, ζει με ψεύτικη ταυτότητα τα τελευταία χρόνια της πολύχρονης καριέρας του στην Αμβέρσα, κρυμμένος πίσω από τη βιτρίνα ενός παλαιοπωλείου. Όταν ένας παλιός του γνώριμος, ένας Σύριος πρώην στρατηγός και πληροφοριοδότης, δολοφονείται, ο Αντερέθ αρπάζει την ευκαιρία να δώσει πνοή στην καριέρα του λίγο πριν το τέλος, αναλαμβάνοντας να ερευνήσει μια μεγάλη εταιρεία, ύποπτη  για πώληση παράνομων χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Όμως η Μοσάντ που έχει πάψει να τον εμπιστεύεται στέλνει στο κατόπι του, ένα νεαρό πράκτορα που τυχαίνει να είναι γιος του παλιού και νεκρού πια συνεργάτη του Άντερεθ. Στο παιγνίδι αυτό των κατασκόπων μπλέκεται και μια αινιγματική επιστήμονας την οποία προσεγγίζει ο Άντερεθ με σκοπό να ανακαλύψει τη σχέση της με την εταιρεία. Σταδιακά ο ηλικιωμένος πράκτορας θα αντιληφθεί ότι αυτός ό ίδιος είναι ο στόχος της όλης επιχείρησης καθώς τα πτώματα θα αρχίσουν να συσσωρεύονται.

Καλές και άγιες οι προθέσεις για ένα κατασκοπικό θρίλερ με φόντο τα σκοτεινά παιγνίδια πίσω από το αιώνιο μεσανατολικό ζήτημα, δεν αρκεί όμως ένας έμπειρος και ευσυνείδητος πρωταγωνιστής ούτε ένας δυναμικός και εκφραστικός τοπικός σταρ, ούτε καν μια διεθνής ντίβα-όνομα πρόκληση στη μαρκίζα. Πρέπει να υπάρχει μια ιστορία που, όσο μπλεγμένη και να είναι και όσες ανατροπές και να έχει, θα επιτρέπει στον θεατή να βγάζει νόημα και να παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα και τις τύχες των ηρώων. Δυστυχώς δεν είναι η περίπτωσή μας το Δίκτυο Κατασκόπων. Ένα αδύναμο και φλύαρο σενάριο με ανολοκλήρωτους χαρακτήρες, ένας σκηνοθέτης με άριστο ρεζουμέ (Η Λεμονιά, Η νύφη από τη Συρία) αλλά ακατάλληλος για το είδος και πολλοί και διάφοροι χαρακτήρες που εξολοθρεύονται με χαρακτηριστική αδιαφορία δεν βοηθούν την ταινία, όχι να απογειωθεί αλλά ούτε καν να πλησιάσει λίγο την «περιφέρεια» Τζον Λε Καρέ, το όνομα του οποίου αναφέρεται μάλιστα σε μια χαρακτηριστική σκηνή. Η Μόνικα Μπελούτσι αλλάζει τουαλέτες διατηρώντας πάντα ένα απορημένο βλέμμα, ο Ιτάι Τιράν πιο πολύ επιδεικνύει τους γυμνασμένους κοιλιακούς του παρά τις ερμηνευτικές του ικανότητες και μένει μόνο ο Σερ Κίνγκσλεί να προσπαθεί με τους χαρακτηριστικούς του χαμηλούς τόνους να δώσει πνοή στον πρωταγωνιστή και την κουρασμένη πλοκή. Για τους θαυμαστές του Σερ μόνο… 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 05.12.19