Σάρωσε η Ευνοούμενη στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2019

 

Ο παραγωγός της ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗΣ Ed Gainey επεξεργάζεται το βραβείο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ που μόλις παρέλαβε αντ'αυτού

Για 32η χρονιά, δόθηκαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου τα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία, σε μια λαμπρή, εμπνευσμένη, ανθρώπινη και πολύ cool βραδιά στην οποία τιμήθηκαν ταινίες, ιδέες και συναισθήματα, υπενθυμίζοντας με λεπτό χιούμορ (στα όρια του παραλόγου) πόσο σπουδαία και πολύτιμη είναι η ευρωπαϊκή ενότητα, τουλάχιστον σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Η φετινή τελετή, σαφώς πιο προσεγμένη από το περσινό Gala στη Σεβίλλη, ήταν «εντός έδρας» αφού κάθε δεύτερο χρόνο επιστρέφει στο Βερολίνο, έδρα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Δύο γλυκύτατες και ταλαντούχες ηθοποιοί, η Γερμανίδα Anna Brüggemann και η Λιθουανή Aistė Diržiūtė, υπήρξαν άριστες και ευχάριστες οικοδέσποινες μιας τελετής όπου έλαμψαν το ταλέντο και η Ιστορία.

Η γλώσσα της τελετής φυσικά ήταν τα Αγγλικά (σε κάθε πιθανή προφορά), κοινός τόπος συνεννόησης για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, με την εξαίρεση του σκηνοθέτη των Άθλιων Λατζ Λι που δήλωσε άγνοια και απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα Γαλλικά όταν βραβεύτηκε με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης για την σπουδαία ομολογουμένως ταινία του.

Ο θρίαμβος όμως ανήκει αποκλειστικά στην Ευνοούμενη που, αν και παραγωγή του 2018, δεν είχε προλάβει τις προθεσμίες για τις περυσινές υποψηφιότητες αλλά ήρθε στο Βερολίνο για να κλείσει ένδοξα τον παγκόσμιο κύκλο προβολής της, κερδίζοντας τις 8 από τις 9 υποψηφιότητές της, ένα κατόρθωμα για το οποίο ελάχιστες ευρωπαϊκές ταινίες μπορούν να υπερηφανεύονται.

Καλύτερη ταινία, καλύτερη ευρωπαϊκή κωμωδία, σκηνοθεσία, ερμηνεύτρια, μοντάζ, κοστούμια, μακιγιάζ και φωτογραφία, ουφ! Όλα τα μάζεψε. Εκεί ήταν όλοι σχεδόν οι συντελεστές της ταινίας με επικεφαλής τον εκ των παραγωγών Εντ Γκίνι ο οποίος ευχαρίστησε την Ακαδημία εκ μέρους του απόντος Γιώργου Λάνθιμου. Η πάντα γλυκιά και αυθόρμητη Ολίβια Κόλμαν, που βρίσκεται σε γυρίσματα, έστειλε τις ευχαριστίες της με ένα σύντομο φιλμάκι.

 

Η απαστράπτουσα ΔΑΦΝΗ ΠΑΤΑΚΙΑ μόλις έχει απονείμει το βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στο Ρουμάνικο Christmas Gift του Bogdan Muresanu

Η τελετή που ξεκίνησε με μια αφιέρωση στον αείμνηστο Νικ Πάουελ, έναν από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της Ακαδημίας πίσω στα 80s και σημαίνουσα προσωπικότητα για τους ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς θεσμούς, σήμανε και την αλλαγή φρουράς μετά από 6 χρόνια για την θέση του Διευθύνοντος την Ακαδημία, με την αποχώρηση της χαλκέντερης Ανιέσκα Χόλαντ και την ανάληψη καθηκόντων από τον Μάικ Ντάουνι, τον μέχρι τώρα Υποδιευθυντή ο οποίος δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητά του θα είναι η προώθηση της ήδη συσταθείσας Διεθνούς Συμμαχίας υπέρ των Κινηματογραφιστών σε κίνδυνο (International Coalition for Filmmakers at risk), μιας συμμαχίας που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ελευθερία της κινηματογραφικής έκφρασης.

Η προγενέστερη απονομή των 8 επονομαζόμενων «τεχνικών» βραβείων (μια τακτική διαχωρισμού όπως είπαμε παλιομοδίτικη και μάλλον άκομψη) επιδιορθώθηκε κάπως αφού σχεδόν όλοι οι νικητές ήταν παρόντες στην Τελετή για να παραλάβουν εκεί τα Βραβεία τους. Ανάμεσά τους έλαμψαν ο elegant Γιώργος Μαυροψαρίδης, ο πιο περιζήτητος μοντέρ του κόσμου σήμερα, μετά το θρίαμβό του με την Ευνοούμενη αλλά και η απόλυτη Θεά του Costume Design Σάντι Πάουελ (με τα 3 Oscar της, τις υπόλοιπες 11 υποψηφιότητες και τα αμέτρητα άλλα βραβεία) που ήταν εκεί επίσης για την Ευνοούμενη.

Συγκινητική ήταν και η βράβευση του Αντόνιο Μπαντέρας για το ρόλο του στο Πόνος και Δόξα (το ένα από τα δύο βραβεία που κέρδισε η ταινία). Ο ωραίος Αντόνιο συνδέθηκε απευθείας με την Τελετή από το Θέατρο όπου ετοιμαζόταν να δώσει παράσταση στην Ισπανία και ευχαρίστησε σχεδόν δακρυσμένος τον παρόντα Αλμοδόβαρ για το ρόλο, τη φιλία και όλη την κοινή τους καλλιτεχνική πορεία.

 

ΖΙΛΙΕΤ ΜΠΙΝΟΣ ! Τίποτε άλλο...

Τα φώτα έκλεψαν πάντως τα δύο τιμώμενα πρόσωπα! Η λαμπερή και λατρεμένη Ζιλιέτ Μπινός που τιμήθηκε για τη διεθνή της καριέρα, παρέλαβε συγκινημένη το βραβείο της από την Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Κλερ Ντενί με την οποία μετράει αρκετές συνεργασίες. Ενώ ο μεγαλοφυής και πανταχού στην Υφήλιο παρών Βέρνερ Χέρτσογκ παρέλαβε το βραβείο Lifetime Achievement από τα χέρια του Προέδρου της Ακαδημίας και παλιού «συναγωνιστή» του Βιμ Βέντερς  ο οποίος του το παρέδωσε σιγοτραγουδώντας Nothing compares to you. Πράγματι, η μεγαλοφυία, διαταραγμένη ή όχι, δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Ο αειθαλής Χέρτσογκ που ζει πλέον μόνιμα στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι δεν είναι Γερμανός αλλά Βαυαρός κινηματογραφιστής απορρίπτοντας την έννοια «Ευρωπαϊκός κινηματογράφος» και αποδεχόμενος ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης μια κοινή ταυτότητα και μια αλληλεγγύη που επιτρέπει σε μικρές κινηματογραφίες όπως η Δανία και η Ρουμανία να κάνουν θαύματα. Τόνισε δε τέλος ότι βλέπει τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ήπειρο σαν το μεγαλύτερο πείραμα ειρήνης που επιχειρήθηκε ποτέ στην Ανθρώπινη Ιστορία.

Αξιοπρόσεκτη ήταν τέλος και η παρουσία του Βρετανού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Γκέιτς που ήρθε να απονείμει το Βραβείο Ευρωπαϊκής ταινίας. Ο δημιουργός των Χάρι Πότερ και των Φανταστικών Ζώων δήλωσε ως Βρετανός ότι αισθάνεται παράξενα και ότι ήδη του λείπουμε…

 

BABYLON BERLIN  η πρώτη τηλεοπτική σειρά που βραβεύεται από την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Επίσης φέτος ήταν η πρώτη φορά που βραβεύτηκε μια Τηλεοπτική Σειρά και αυτή ήταν το Babylon Berlin όπου έχει βάλει το χεράκι του και ο Τομ Τίκβερ.

Τέλος, το Βραβείο των Πανεπιστημίων πήγε στο ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΦΛΕΓΕΤΑΙ.

Ραντεβού του χρόνου στο (μάλλον παγωμένο τον Δεκέμβρη) Ρέικιαβικ για την 33η απονομή.

Ακολουθεί η λίστα με τα βραβεία

Καλύτερη ταινία

Yorgos Lanthimos Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Yorgos Lanthimos Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία

Olivia Colman Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία

Antonio Banderas ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

Καλύτερο Σενάριο

Céline Sciamma ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΦΛΕΓΕΤΑΙ

European Discovery - Prix Fipresci

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ, France

 

Ο ΛΑΤΖ ΛΙ παραλαμβάνει το βραβείο του για το Les miserables και ευχαριστεί στα Γαλλικά

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους

THE CHRISTMAS GIFT / CADOUL DE CRĂCIUN, Romania, Spain (23 min)

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ

FOR SAMA, UK, USA, των Waad al-Kateab & Edward Watts

Ευρωπαϊκή Κωμωδία

Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ, UK

Καλύτερο ευρωπαϊκό ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ

BUÑUEL EN EL LABERINTO DE LAS TORTUGAS, Spain

 

Το υπέροχο animation φιλμ για τον Bunuel  προβάλλεται αυτη την εβδομάδα στην Αθήνα! Σπεύσατε!

Καλύτερη Φωτογραφία

Robbie Ryan Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ

Καλύτερο Μοντάζ

Yorgos Mavropsaridis Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ

Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής

Antxon Gómez ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

Καλύτερα Κοστούμια

Sandy Powell Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ

Καλύτερο HAIR & MAKE-UP

Nadia Stacey Η ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ

Καλύτερη Μουσική

John Gürtler SYSTEM CRASHER

Καλύτερος Ήχος

Eduardo Esquide, Nacho Royo-Villanova & Laurent Chassaigne A TWELVE-YEAR NIGHT

Καλύτερα Εφέ

Martin Ziebell, Sebastian Kaltmeyer, Néha Hirve, Jesper Brodersen & Torgeir Busch ABOUT ENDLESSNESS

EUROPEAN FILM ACADEMY LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD

Werner Herzog

 

ΒΕΡΝΕΡ ΧΕΡΤΣΟΓΚ: Ο απόλυτος ανάδελφος κινηματογραφικός δημιουργός με το Βραβείο του για Lifetime Achievement

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA AWARD

Juliette Binoche

EUROPEAN ACHIEVEMENT IN FICTION SERIES AWARD

BABYLON BERLIN

EUROPEAN CO-PRODUCTION AWARD 2019 – Prix EURIMAGES

Ankica Jurić Tilić

PEOPLE’S CHOICE AWARD 2019 FOR BEST EUROPEAN FILM

COLD WAR (ZIMNA WOJNA)

 

Οι νέες σεξουαλικές κατηγορίες κατά του υπέργηρου πλέον ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ έκαψαν τις πιθανότητες του ΖΑΝ ΝΤΙΖΑΡΝΤΕΝ στο ΚΑΤΗΓΟΡΩ