The Two Popes - Οι Δύο Πάπες

Παραγωγή: Βρετανία – 2019 

Συμπαραγωγοί : Ιταλία/Αργεντινή/ΗΠΑ 

Διάρκεια: 125 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Fernando Meirelles 

Πρωταγωνιστούν: Jonathan Pryce, Anthony Hopkins, Juan Minujín, Sidney Cole, Thomas D Williams, Federico Torre, Pablo Trimarchi. 

2012: Πίσω από τα τείχη του Βατικανού μαίνεται ένας ιδιόμορφος αγώνας που μέλλει να επηρεάσει τον ισχυρότερο θεσμό του Χριστιανικού δόγματος και το ένα δισεκατομμύριο πιστούς του. Ο υπερσυντηρητικός Βαυαρός Πάπας Βενέδικτος και ο φιλελεύθερος καρδινάλιος από την Αργεντινή Χόρχε Μπεργκόλιο (ο μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος) πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας.

Δύο τεράστιοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν το θεάρεστο έργο της κινηματογραφικής ανάδειξης της μεταστροφής της ισχυρότερης χριστιανικής εκκλησίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Και για όσους δεν το γνωρίζουν, η έλευση του Πάπα Φραγκίσκου υπήρξε η σημαντικότερο ανατροπή της Καθολικής εκκλησίας εδώ και 700 τουλάχιστον χρόνια. Ενός Πάπα ανθρώπινου, γήινου, φιλελεύθερου, που αγαπάει το τάνγκο (και το χορεύει), που λατρεύει το ποδόσφαιρο και που διάλεξε αυτό το Παπικό όνομα για να τιμήσει τον Άγιο της ένδειας, τον Φραγκίσκο της Ασίζης και να δηλώσει έτσι την πλήρη αδιαφορία του για τίτλους, πλούτη και τιμές. Ναι, είναι αληθινά όλα αυτά τα χαρίσματα και όχι πολιτικό προσωπείο.  

Χωρίς να κάνει προπαγάνδα, χωρίς να γίνεται διαφημιστικό του Παπισμού (τουλάχιστον όχι άμεσα), η ταινία του μεγάλου ανθρωπιστή δημιουργού από τη Βραζιλία Φερνάντο Μεϊρέγιες, ζωντανεύει ένα ακόμη υποδειγματικό σενάριο του Άντονι Μακάρτεν, του βραβευμένου συγγραφέα της Θεωρίας των Πάντων, ένα σενάριο που ξεκινάει από τα αληθινά γεγονότα για να ξεφύγει και να τα συμπληρώσει με ευφυείς (φανταστικές) συνομιλίες πάνω στην πίστη, τα μυστικά που βαραίνουν συνειδήσεις και τις αποφάσεις εκείνες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους μεγάλους ηγέτες. Με βασικούς σολίστ τους δύο λαμπρούς πρωταγωνιστές του, ο Μεϊρέγιες αφηγείται μια κάπως εξιδανικευμένη βερσιόν των γεγονότων που συγκλόνισαν τον Καθολικισμό στα μέσα της δεκαετίας μας: 700 χρόνια είχαν περάσει από την εποχή του προηγούμενου και μοναδικού μέχρι τότε Πάπα που παραιτήθηκε εν ζωή, όταν ο ακραία συντηρητικός διάδοχος του Πάπα Ιωάννη Παύλου, καρδινάλιος Ράτζιγκερ ή καλύτερα ο Πάπας Βενέδικτος αποφασίζει, μετά από ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο στο Βατικανό αλλά και για προσωπικούς λόγους που το φιλμ αποφεύγει να θίξει, να θέσει τέλος στην ελέω Θεού θητεία του, γνωρίζοντάς ότι αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν η άνοδος του μεγαλύτερου αντιπάλου του, του προοδευτικού Καρδινάλιου από το Μπουένος Άιρες Χόρχε Μπεργκόλιο. Να εξηγούμαστε! Προοδευτικού πάντα με τα κριτήρια του Καθολικού δόγματος και όχι με βάση κάποιες αόριστες ανθρωπιστικές αξίες, αν και οι τελευταίες τον χαρακτήριζαν ιδιαίτερα.

Αυτά τα ταραγμένα χρόνια αφηγείται αυτό το μοναδικής ομορφιάς φιλμ, χωρίς να αποφεύγει ωστόσο κάποιες αφηγηματικές κοιλιές αλλά και μια κρυφή «ένοχη» χαρά για την εκλογή του νέου Πάπα, τον οποίο υποδύεται με συνέπεια και εσωτερική δύναμη ο υποτιμημένος γίγαντας των Βρετανών ερμηνευτών Τζόναθαν Πράις.  

Κάθε πότε εξάλλου έχουμε Πάπα προοδευτικό και προερχόμενο εκτός Ευρώπης; Η απάντηση είναι ποτέ μέχρι τώρα! Σαν να άνοιξε μια κερκόπορτα σε ένα συμπαγές κάστρο πουριτανισμού και θρησκευτικής συντήρησης. Στην οποία ο ευφυής Μακάρτεν δίνει στόμα και επιχειρήματα στο πρόσωπο του μεγαλειώδους εδώ Άντονι Χόπκνς που υποδύεται τον απερχόμενο Πάπα Βενέδικτο, πρόσωπο σκληρό και αμφιλεγόμενο αφού υπήρξαν εναντίον του μαρτυρίες για συμπάθεια προς τον Ναζισμό στα νιάτα του. Αλλά και του Φραγκίσκου η γούνα είχε ράμματα από την εποχή της χούντας στην Αργεντινή, τα οποία το φιλμ παραθέτει σε φλάσμπακ με έναν νεότερο Αργεντίνο ηθοποιό να υποδύεται τον τότε Πατέρα Χόρχε.  

Να πούμε τέλος ότι, χωρίς τη φωτογραφία που αναδεικνύει την αποστειρωμένα όμορφη καθαρότητα του Παπικού περιβάλλοντος αλλά και το λαμπρό επιτελείο Σχεδιασμού Παραγωγής και Κοστουμιών, το φιλμ δεν θα ήταν το ίδιο. Φυσικά αν είσαι άθεος, αγνωστικιστής ή αλλόθρησκος όλα τα παραπάνω σαφώς και δεν σε αφορούν οπότε δεν ξέρω πόσο target group διαθέτει η ταινία στη χώρα μας (πιθανόν μικρό). Ωστόσο έχει κάνει αίσθηση διεθνώς, φθάνοντας τις 4 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και εγγράφοντας ήδη Οσκαρικές υποθήκες.

Το τρίτο φετινό «θαύμα» του Netflix είναι γεγονός. Και αυτή τη φορά με τις ευλογίες της Αγίας Έδρας. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 12.12.19