La Belle Époque – Ραντεβού στο Belle Époque

Παραγωγή: Γαλλία– 2019 

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Nicolas Bedos 

Πρωταγωνιστούν: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant, Pierre Arditi, Denis Podalydès, Michaël Cohen, Jeanne Arènes, Bertrand Poncet. 

Ο Βικτόρ είναι ένας 60άρης επιτυχημένος κομίστας με ένα επίσης επιτυχημένο γιο και μια γαμήλια κρίση που δεν μπορεί να διαχειρισθεί. Όπως δεν μπορεί να διαχειρισθεί τη σύγχρονη ξέφρενη καθημερινότητα.  Αυτή η καθημερινότητα θα ανατραπεί όταν αποδεχθεί την πρόταση που του κάνει ο νεαρός Αντουάν, προσφέροντας μια πρωτοποριακή μορφή ψυχαγωγίας. Χάρη σε έναν μοναδικό συνδυασμό θεατρικών τεχνασμάτων και ιστορικής αναπαράστασης, η εταιρεία του Αντουάν χαρίζει την ευκαιρία στους πελάτες της να επιστρέψουν σε όποια χρονική περίοδο επιλέξουν. Ο Βίκτορ αποφασίζει να ταξιδέψει πίσω στο 1974 και να ξαναζήσει την πιο αξέχαστη εβδομάδα της ζωής του: όταν συνάντησε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του 40 χρόνια πριν. Μπορεί, όμως, να νιώσει όπως τότε;

Ο Νικολά Μπεντός επανέρχεται θριαμβευτικά στο στιλ και το ύφος της πρώτης του σκηνοθετικής δουλειάς του 2017 «Ο Κύριος και η Κυρία Άντελμαν» με αυτή τη βαθύτατα ρομαντική υπαρξιακή κομεντί, για να εξερευνήσει με ευαισθησία, χιούμορ αλλά και ενίοτε με σαρκαστικό θράσος που σπάει κόκκαλα την μακρόχρονη πορεία μιας σχέσης που μοιάζει να έφθασε στην ημερομηνία λήξης της. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ή μήπως στο πέρασμα του χρόνου οι ψυχές, χτυπημένες από την ανασφάλεια του τέλους που βρίσκεται όλο και πιο κοντά, παγώνουν από υπαρξιακό τρόμο και ξεχνούν το μονοπάτι που τις οδήγησε να ζήσουν την συναισθηματική ολοκλήρωση; Αυτό το μονοπάτι ή μάλλον την πρώτη του στάση σε ένα μποέμικο καφέ των 70s έρχεται να ξαναζήσει ο παραιτημένος από τη ζωή ήρωάς μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και φυσικά του πάντα ευέλικτου επιχειρηματικού πνεύματος που εφευρίσκει τρόπους να επέμβει καταλυτικά στην καθημερινότητα.

Μια φανταστική κινηματογραφική εταιρεία που δεν απέχει πολύ από την πραγματική εταιρεία «παροχής κοινωνικών υπηρεσιών» που μας έδειξε ο μέγας Βέρνερ Χέρτσογκ στο τελευταίο του δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Οικογενειακή Ευτυχία ΑΕ» (περισσότερα εδώ ). Αυτή είναι η επιχείρηση που αναλαμβάνει έναντι αδρής αμοιβής να μεταφέρει τους πελάτες της σε στιγμές ιστορικών γεγονότων ή σε προσωπικές στιγμές που θέλουν να ξαναζήσουν. Και μάλιστα ανακατεύοντας συχνά και αριστοτεχνικά τις ιστορίες τους, επιτηρώντας τα σετ του γυρίσματος από ψηλά σαν γνήσιοι μάστορες κουκλοθέατρου. Το ρομάντζο που αναλαμβάνει να δημιουργήσει ο πολυμήχανος Αντουάν για λογαριασμό του γηραιού Βικτόρ, πατέρα του κολλητού του, έρχεται να ανακατευτεί με το δικό του προβληματικό σύγχρονο ρομάντζο όταν η αγαπημένη του και πρωταγωνίστρια της «ταινίας» του Βικτόρ θολώνει τα νερά με την «εξαιρετική ερμηνεία» της και βυθίζει τον Βικτόρ σε ένα κομφούζιο μεταξύ νοσταλγίας και αναπαράστασης. Ζωή και Τέχνη γίνονται ένα και δεν απομένει παρά να αναμείνουν έναν Από Μηχανής Θεό για να τις ξεμπλέξει.

Η τεχνολογία και ο σύγχρονος κυνισμός μπορεί να μην επιτρέπουν πια στη Νοσταλγία να γίνει αυτό που ήταν (για να παραφράσουμε και την Σιμόν Σινιορέ με την διάσημη ρήση-τίτλο της αυτοβιογραφίας της) αλλά επιτρέπουν στον Νικολά Μπεντός να μας χαρίσει ένα απολαυστικό και ψυχαγωγικό δίωρο, γεμάτο χιούμορ, σινεφίλ κλεισίματα ματιού και ασυνήθιστο για Γαλλικό σινεμά γρήγορο και κοφτό μοντάζ.

Και φυσικά να μας προσφέρει τη χαρά να απολαύσουμε ξανά την θεά Φανί Αρντάν, μεταξύ πολλών άλλων σπουδαίων ερμηνευτών. Απόλαυση! 

Διανομή: Rosebud.21 (σε συνεργασία με την Seven Films) 

Στις αίθουσες από 12.12.19