Jordan

 

Την περασμένη Τρίτη στο ALHAMBRA ART THEATRE έγινε η Επίσημη Πρεμιέρα για τον σπαρακτικό μονόλογο «Τζόρνταν» των Άννα Ρέϋνολντς και Μόιρα Μπουφίνι.

Ένας από τους διασημότερους μονόλογους του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου που έχει κάνει το γύρο της υφηλίου από το 1992 και τον οποίο μετέφρασε στα Ελληνικά ο Μάριος Πλωρίτης και πρωτοέπαιξε η Κάτια Δανδουλάκη, παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο πλήρως ανακατασκευασμένο ALHAMBRA ART THEATRE με την Μαρία Κορινθίου να υποδύεται την τραγική ηρωίδα Σίρλεϋ Τζόουνς, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Αϊβάζη. Μια ιστορία που αποκάλυψε η ίδια η Σίρλεϋ, όσο καιρό ήταν κρατούμενη στη φυλακή, στη συγκρατούμενή της Άννα Ρέϋνολντς, τη μία από τις δυο συγγραφείς. 

Η Υπόθεση :

Η Σίρλεϋ, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια με ένα πατέρα βάναυσο που κακοποιούσε τη μητέρα της. Λίγο μετά την εφηβεία της, βρίσκει τον έρωτα -και μαζί μια δίοδο διαφυγής- στο πρόσωπο ενός μηχανόβιου εραστή. Η Σίρλεϋ μένει έγκυος κι αυτός δεν αργεί να πατήσει στα μονοπάτια του πατέρα της και να γίνει βίαιος, χτυπώντας την, εξευτελίζοντάς την και φέρνοντας ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι άλλες γυναίκες για να του προσφέρουν ηδονή.

Η Σίρλεϋ μέσα απ’όλες τις αντιξοότητες, φέρνει στον κόσμο τον γιό τους Τζόρνταν, άλλα  ο σύντροφός/εραστής της την εγκαταλείπει, για να επιστρέψει δύο χρόνια μετά μαζί με την Πρόνοια και την μέλλουσα γυναίκα του και να την κατηγορήσει ως ηθικά επιλήψιμη και ανίκανη να μεγαλώσει τον γιό τους, με σκοπό να την χωρίσουν από το παιδί της. Μπροστά στο αδιέξοδο και στην πεποίθησή της πως δε μπορεί να ζήσει χωρίς τον Τζόρνταν κι ούτε ο Τζόρνταν χωρίς εκείνη, η Σίρλεϋ πνίγει το μωρό της και κάνει μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας. Η Σίρλεϋ κατηγορείται για την δολοφονία του παιδιού της και οδηγείται στη φυλακή, στην πτέρυγα των ψυχοπαθών, όπου προσπαθεί ξανά και ξανά να τερματίσει τη ζωή της.  Ευθύνεται, πράγματι, για τον φόνο; Μπορεί, στ’ αλήθεια, να σκοτώσει η αγάπη; Ή είναι, αυτή, από μόνη της, το σημαντικότερο ελαφρυντικό; Στην αίθουσα αναμονής του δικαστηρίου περιμένει την απόφαση των δικαστών και των ενόρκων και θυμάται πώς έφτασε μέχρι εκεί…..

«Κοίτα, Τζόρνταν, αυτό είναι φως. Ο Θεός μάς χαμογελάει.» 

Λίγα λόγια για την ιστορία του έργου:

Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία της Σίρλεϋ Τζόουνς, που κατηγορείται για τη δολοφονία του παιδιού της, πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο “Lilian Baylis” του Λονδίνου τον Απρίλιο του 1992.

Ο «Τζόρνταν», είναι μια μαρτυρία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία της κρατούμενης στη φυλακή, παιδοκτόνου και αποτυχημένης αυτόχειρα, Σίρλεϋ Τζόουνς. Η Τζόουνς αποκάλυψε την ιστορία της στη συγγραφέα Άννα Ρέϋνολντς, όταν οι δυο τους ήταν συγκρατούμενες (σημ.: η Ρέϋνολντς είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, για φόνο με σφυρί, της κοιμισμένης μητέρας της). Το γεγονός της δολοφονίας ενός βρέφους από τη μητέρα του, που συντάραξε -ως αστυνομικό, δικαστικό και κοινωνιολογικό ρεπορτάζ- την κοινή γνώμη της Μ. Βρετανίας, κατά τη δεκαετία του ’80, μετουσιώθηκε σ’ έναν σπαρακτικό θεατρικό μονόλογο που γρήγορα εντάχθηκε στα «έργα -στοιχήματα» για τις γυναίκες ηθοποιούς όλου του κόσμου. 

Η παράσταση

Ανάμεσα σε ένα σκοτεινό κελί φυλακής, ένα φτωχικό σαλονάκι, μια κούνια και ένα φωτεινό παράθυρο με θέα θάλασσα, παραδέρνει μια ψηλόλιγνη μαυροφορεμένη γυναικεία φιγούρα. Μια γυναίκα τσακισμένη που ήταν μια φορά κι ένα καιρό ένα φτωχό κορίτσι που πίστευε στα παραμύθια. Τα παραμύθια όμως έγιναν εφιάλτες ανάμεσα σε ένα βίαιο πατέρα κι έναν άθλιο σύντροφο, ανάμεσα σε όνειρα για παλάτια και τη σκληρή λούμπεν πραγματικότητα μιας επαρχιακής παραθαλάσσιας πόλης της Αγγλίας των 80s. Κι οι εφιάλτες έγιναν τρέλα, ντελίριο και όπλισαν το χέρι του φτωχού κοριτσιού κάνοντας το μια σύγχρονη Μήδεια. Το μικρό αγοράκι στην κούνια το έλεγαν Τζόρνταν και η λυπητερή αφήγηση της μάνας του σ αυτό απευθύνεται.

Ποια ήταν η Σίρλεϊ τελικά; Τρελή φόνισσα, θύμα της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας ή μια μεταφεμινιστική ιέρεια που εκδικείται μια κοινωνία που νομοθετεί τη στέρησή της από το μόνο πλάσμα που την ενώνει με τη ζωή όπως θα έπρεπε να τη ζει ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια; 

Ξεχάστε την πανέμορφη cosmopolitan σταρ του θέατρου που γνωρίζετε. Εδώ υπάρχει μια άλλη, κρυμμένη μέχρι σήμερα, Μαρία Κορινθίου και είναι…συγκλονιστική. Επί μιάμιση ώρα, καθηλώνει τον θεατή με κάθε της κίνηση, κάθε της βλέμμα, κάθε ψίθυρο, κάθε κραυγή, βυθίζοντας τον στην ανείπωτη τραγωδία της ύπαρξης της ηρωίδας που υποδύεται.

Το υποβλητικό, λιτό αλλά λειτουργικό σκηνικό, η εκπληκτική μουσική που αξίζει να κυκλοφορήσει αυτόνομα σαν ολοκληρωμένο soundtrack, φωτισμοί, εφέ και όλη η επί μέρους δουλειά μπαίνουν στη υπηρεσία της στιβαρής, σοβαρής και κλασσικής σκηνοθετικής προσέγγισης του Γιάννη Αϊβάζη που αποφεύγει μοντερνισμούς και αυθαιρεσίες που θα αποδυνάμωναν την τραγικότητα του έργου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην υπέροχη πρωταγωνίστρια να βγάλει όλη την εσωτερική δύναμη της ηρωίδας της, φθάνοντας σε ακραία συναισθηματική έξαρση που διαρκεί και πέρα από το αποθεωτικό φινάλε. Ένα μεγάλο μπράβο για μια από τις πιο αναπάντεχες εκπλήξεις της τρέχουσας Θεατρικής σεζόν.   

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφείς : Άννα Ρέϋνολντς και Μόιρα Μπουφίνι

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αϊβάζης

Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Ίσαρρης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας

Φωτογράφος: Παναγιώτης Μαλλιάρης

Μακιγιάζ ειδικών εφέ: Γιώργος Αλαχούζος – Ρούλης Αλαχούζος

Μακιγιάζ: Άρης Βερέμης

Hair Stylist: Στάθης Λίτσας

Βίντεο – Μοντάζ: Νικόλας Μακρής

Την Σίρλεϋ Τζόουνς ερμηνεύει η Μαρία Κορινθίου

Στη παράσταση δανείζουν τις φωνές τους ο Τάσος Νούσιας και ο Γιάννης Αϊβάζης. 

Παραγωγή: Alhambra Art Theatre Productions- Aikor Productions


ΙΝΦΟ

JORDAN

Από 4 Νοεμβρίου 2019 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια παράστασης: 90’’ χωρίς διάλειμμα

Τιμές Εισιτηρίων:

VIP: Κανονικό 20€

Α Ζώνη: Κανονικό 18€, Μειωμένο* 16€, ΑΜΕΑ 10€

Β Ζώνη: Κανονικό 16€, Μειωμένο* 14€, ΑΜΕΑ 10€

Γ Ζώνη: Κανονικό 14€, Μειωμένο* 12€, ΑΜΕΑ 10€

Εξώστης: Κανονικό 16€, Μειωμένο* 14€, ΑΜΕΑ 10€

*Μειωμένο: Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65

Για ομαδικές κρατήσεις (άνω των 20 ατόμων) καλέστε στο 210 220 3000 για ειδικές τιμές.

Προπώληση: www.ticketplus.gr

 

ALHAMBRA ART THEATER (ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΑΜΠΡΑ)

Στουρνάρη 53, Αθήνα 104 32

Τηλέφωνα: 210 5220520 -1

Instagram: https://instagram.com/jordan_theater?igshid=4nlgqlgafedm

Facebook:  https://www.facebook.com/korinthioujordan/

Περισσότερα για το Θέατρο εδώ