Η Ζαριά

 

Η Ζαριά (πρωτότυπος Αγγλικός τίτλος BONES=τα κόκκαλα, τα ζάρια), είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του πολυτάλαντου Peter Straughan. Θεατρικός συγγραφέας αλλά και περιζήτητος σεναριογράφος, βραβευμένος με Bafta και υποψήφιος για Oscar το 2011 για το κατασκοπικό θρίλερ «Και ο Κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» (Tinker, tailor, soldier, spy) και με πιο πρόσφατη δουλειά στο σινεμά την «Καρδερίνα», ο 50χρονος σήμερα Άγγλος συγγραφέας από το Gateshead του Newcastle της μουντής Βόρειας Αγγλίας, έγραψε τη Ζαριά το 2002, τοποθετώντας τη δράση της, που αλλού, στη γενέτειρα του.

Βρισκόμαστε λοιπόν στο επαρχιακό Gateshead, κάπου στη δεκαετία του 60. Μια σχεδόν χρεωκοπημένη επιχείρηση πορνοσινεμά που ανήκει σε δύο αδέλφια Εβραϊκής καταγωγής, εντελώς χαμένες περιπτώσεις, και απασχολεί άλλους δύο επίσης χαμένους ως υπάλληλους της συμφοράς. Είναι Χριστούγεννα και η κίνηση ανύπαρκτη. Σε αυτό το λούμπεν περιβάλλον μπουκάρει διάσημος Γκάνγκστερ από την πρωτεύουσα πιστεύοντας πως εκεί θα βρει επ’ αμοιβή ερωτική συντροφιά. Όταν ο ένας από τους αδελφούς, ελαφροΐσκιωτος και φαντασιόπληκτος καθώς είναι,  τον εξουδετερώνει και τον κρατά όμηρο, πιστεύοντας ότι θα βγάλει χοντρό παραδάκι και θα λύσει το οικονομικό τους πρόβλημα, οι άλλοι τρεις μπαίνουν στο κόλπο και αρχίζει ένας παράλογος κωμικοτραγικός εφιάλτης που δεν μπορεί παρά να έχει ένα απροσδόκητο και αιματηρό τέλος.

Ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του σύγχρονου Βρετανικού ρεπερτορίου έρχεται στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα, προσαρμοσμένο ελαφρά για το σύγχρονο εγχώριο κοινό, χωρίς ωστόσο να χάνει τίποτε από την σαρκαστική του κόψη και την κρυμμένη στην παράλογα βίαιη ιστορία του, υπαρξιακή αγωνία ενός κόσμου στο περιθώριο που πασχίζει να κρατηθεί στην επιφάνεια με κάθε τρόπο, αν και κάθε του απελπισμένη προσπάθεια τον βυθίζει ακόμη πιο βαθιά στο τέλμα του.

Ένα εξαιρετικό ερμηνευτικό κουιντέτο (Μάριος Δερβιτσιώτης, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Αλέξανδρος Νταβρής, Τάκης Παρασκευόπουλος), καθοδηγούμενο αποτελεσματικά και απόλυτα κινηματογραφικά (όπως αρμόζει στη ατμόσφαιρα του έργου) από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά, ισορροπεί συνεχώς ανάμεσα στην απελπισία και το γκροτέσκο, κρατώντας τον θεατή σε συνεχή εγρήγορση με εναλλαγές τρελού χιούμορ και απότομης σκοτεινής βίας. Αν και το έργο τόσο από άποψη χώρου όσο και χρόνου παραπέμπει σε παλιό ασπρόμαυρο Χόλιγουντ, οι σκιές του Γκάι Ρίτσι αλλά και του Ταραντίνο των Reservoir Dogs πέφτουν ευχάριστα βαριές πάνω στην «κινηματογραφική» εξέλιξη της πλοκής.

Η Ζαριά, ενταγμένη στη φετινή πλούσια θεματική ενότητα του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ με τίτλο «ΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΜΑΣ;» εμπλουτίζει αναπάντεχα το Θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης με χιούμορ, νεανική ορμή και κινηματογραφικά αντιδάνεια. Μπράβο σε όλους για το επιχείρημα. 

                                                                                                                                                 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου,                               

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σπύρος Σιακαντάρης                                                                                                                              

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα 

Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα-Χριστίνα Πανοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης 

Φωτογραφίες: Ιάσονας Κονταίος

Γραφιστικά: Γιώργος Γιαννίμπας

Διανομή: Μάριος Δερβιτσιώτης, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Αλέξανδρος Νταβρής, Τάκης Παρασκευόπουλος  

Οι συντελεστές ευχαριστούν την Ρουμπίνη-Γεωργία Χονδρουδάκη για τη βοήθειά της στις πρόβες,  την Διονυσία Κωνσταντίνου για το μακιγιάζ της φωτογράφισης και τον Τάσο Κοσμίδη για τα trailer της παράστασης

ΙΝΦΟ

Η ΖΑΡΙΑ

Τελευταίες παραστάσεις

Δευτέρα 30/12/19

Δευτέρα 06/01/20 και

Τρίτη     07/01/20

Και ώρα 21:15 

Διάρκεια: 80’

Τιμές εισιτηρίων: 12€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο), 5€ (ατέλεια) 

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

Τηλεφωνικά στο 210-5242211 & Ηλεκτρονικά στο www.aggelonvima.gr

ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)