TOM IN GREECE στη Στέγη Ωνάση

 

Κάθε άνθρωπος εφευρίσκει έναν εαυτό που του επιτρέπει να επιβιώσει ψυχολογικά στον αλλόκοτο σύγχρονο κόσμο μας. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο άνθρωπος είναι gay σε περιβάλλον αφιλόξενο, σε τοπίο αχαρτογράφητο. Πόση ελαστικότητα μπορεί να έχει ο χαρακτήρας του όσον αφορά την ειλικρίνεια με την οποία ενσωματώνεται στο περιβάλλον για να επιβιώσει; Πόσο μπορεί να κάμψει την αλήθειά του χωρίς να «καεί»; Πένθος, μαύρο χιούμορ, τάσεις αυτοκαταστροφής. Βία, υποκρισία, ψέμα στο ψέμα. Αυτά και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα συμβαίνουν σε μια παράσταση που δεν μοιάζει με τίποτε άλλο που είδαμε τελευταία σε Αθηναϊκή σκηνή. 

Ο ταλαντούχος πολυσυζητημένος σκηνοθέτης Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος μεταφέρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το επιτυχημένο έργο του Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, “Tom à la ferme” (2011), σε μια διασκευή εμπνευσμένη (και) από την ελληνική πραγματικότητα (μτφρ. Αμαλία Κοντογιάννη). Το έργο του Μπουσάρ έγινε ευρύτερα γνωστό και από την κινηματογραφική του μεταφορά από το «κακό παιδί» Ξαβιέ Ντολάν το 2013. Η ταινία του Ντολάν που στην Ελλάδα προβλήθηκε μόνον στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (ελλ. τίτλος «Ο Τομ στη φάρμα»), περιγράφεται από τον δημιουργό της ως μια ιστορία για ανεστραμμένους ρόλους και κόσμους. Ο τίτλος έχει μεταφραστεί στα γερμανικά ως “Sag nicht, wer du bist”, δηλαδή «Μη λες ποιος είσαι». 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Τομ, κοσμοπολίτης, πετυχημένος και γκέι, ταξιδεύει στην ελληνική επαρχία για να παραστεί στην κηδεία του εραστή του. Συντετριμμένος από το πένθος του, γνωρίζει για πρώτη φορά την οικογένεια του εκλιπόντος: τη μητέρα του, που δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Τομ και τι έχει ζήσει με τον γιο της, και τον αδερφό του, που θέλει να κρύψει την αλήθεια με κάθε κόστος.

Παρά το τοξικό περιβάλλον, ο Τομ μοιάζει να αδυνατεί να φύγει, ενώ παθολογικές δυναμικές αναπτύσσονται μεταξύ των προσώπων που ταλανίζονται από παιχνίδια εξουσίας και καταπιεσμένες ορμές. Σταδιακά, τα όρια μεταξύ βίας και λαγνείας θολώνουν, οδηγώντας σε μια τραγικοκωμική αποκάλυψη ψέματος, απώθησης και βίας. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, γεννημένος το 1958 στο Κεμπέκ του Καναδά, ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τη δημιουργία θεατρικών έργων και την οργάνωση παραστάσεων. Το 1987, με την παρουσίαση του “Les Feluettes ou la Répétition d’un drame romantique” (Τα κρινάκια ή η επανάληψη ενός ρομαντικού δράματος), κατάφερε να κατακτήσει την καθολική αναγνώριση του θεατρικού κοινού στον Καναδά. Έχει γράψει πάνω από 20 θεατρικά έργα, που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες (μεταξύ άλλων, στα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ολλανδικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά) και διασκευαστεί για το σινεμά και την όπερα. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του στον Καναδά. Έχει τιμηθεί με αναρίθμητα βραβεία και έχει αναγορευτεί Αξιωματούχος της Τάξης του Καναδά και Ιππότης της εθνικής Τάξης του Κεμπέκ, ενώ είναι μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων του Κεμπέκ.

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Γερμανίδα. Αποφοίτησε από το Γερμανικό Γυμνάσιο και ξεκίνησε σπουδές ιατρικής. αποπερατώνοντας τον πρώτο βασικό κύκλο. Ήδη εκείνο το διάστημα, απέκτησε τις πρώτες πρακτικές εμπειρίες ως βοηθός σκηνοθέτη, μεταξύ άλλων, στο Deutsches Theater (Βερολίνο), το Sophiensaele (Βερολίνο), το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UdK) και το bat-Studiotheater της Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης Ernst Busch (Βερολίνο), όπως και στην πειραματική θεατρική σκηνή Kampnagel (Αμβούργο). 

Από το 2006 μέχρι το 2010 σπούδασε στο Max Reinhardt Seminar στη Βιέννη, στο Τμήμα Σκηνοθεσίας και Ηθοποιίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του σκηνοθέτησε διάφορες παραστάσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε διεθνή φεστιβάλ στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία. Έχει παρουσιάσει δουλειές του, μεταξύ άλλων, στο Schauspielhaus του Ντίσελντορφ, το Schauspielhaus του Γκρατς, το Theater Oberhausen, το Staatstheater του Μάιντς, το Schauspiel της Λειψίας, το Residenztheater του Μονάχου, το Volkstheater και το Burgtheater της Βιέννης. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο. 

H παράσταση «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας της Αλεξάνδρας Κ*», στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το 2018, ήταν η πρώτη σκηνοθεσία του στην ΑΘΗΝΑ. Το 2011, η παράσταση «Καλοκαιρινή Νύχτα», την οποία σκηνοθέτησε στο Burgtheater της Βιέννης, ήταν υποψήφια για το θεατρικό βραβείο Nestroy στην κατηγορία «Καλύτερου Νέου Δημιουργού». Επίσης, το 2012 αναδείχτηκε καλύτερος νέος καλλιτέχνης σε μια ψηφοφορία ανάμεσα σε κριτικούς θεάτρου, την οποία διενήργησε το περιοδικό “Theater heute”. 

Το 2016 ίδρυσε την ETERIA FILON στη Βιέννη. Ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος ζει στη Βιέννη και στην ΑΘΗΝΑ. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ MICHEL MARC BOUCHARD

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΜΑΛΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΡΒΟΥΛΑΚΟΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ & ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΤΙΝΑ ΤΖΟΚΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ AMATEURBOYZ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ ΝΙΚΟΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΣΤΕΛΛΑ ΡΑΠΤΗ

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ ΜΑΙΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΘΗΝΑ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΛΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ LISIANE DURAND

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

ΤΟΜ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΙΜΗΚΥΡΗΣ

ΑΓΑΘΗ ΡΕΝΙΑ ΛΟΥΙΖΙΔΟΥ

ΦΡΑΓΚΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

ΣΑΡΑ EVA MARIA SOMMERSBERG

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΥΠΕΡΤΙΤΛΩΝ ΜΕΜΗ ΚΑΤΣΩΝΗ

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΥΠΕΡΤΙΤΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

ΕΝΑ CONCEPT ΤΗΣ ETERIA FILON

 

INFO

TOM IN GREECE (TOM À LA FERME)

του MICHEL MARC BOUCHARD 

Μέχρι τις 05 Ιανουαρίου 2020 

Μικρή Σκηνή  

Ημέρες και Ώρες Παράστασης

Κυριακή 29/12/19 18:00

Πέμπτη 02/01/20 μέχρι Κυριακή 05/01/20 στις 21.00 

Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου με αγγλικούς υπέρτιτλους

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights) 

Διάρκεια: 120΄ (χωρίς διάλειμμα) 

Εισιτήρια

Κανονικό: 7, 15 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 12 €

Παρέα 10+ άτομα: 11 €

Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €

Ανεργίας, ΑμεΑ: 5 €

Συνοδός ΑμεΑ: 7, 8 € 

Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected] 

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107