Oscars 2020: Λίγο πριν την ανακοίνωση των υποψήφιων

  

Η Ρενέ Ζελβέγκερ ως Τζούντι Γκάρλαντ στο Judy

Φθάσαμε λοιπόν στο παρά πέντε του άτυπου αγώνα δρόμου για το Oscar χωρίς να αναμένονται πλέον ανατροπές ή εκπλήξεις όσον αφορά τους βασικούς διεκδικητές. Ο Ταραντίνο με το Κάποτε στο Χόλιγουντ, το πολεμικό έπος του Σαμ Μέντες για το 1917, ο Joker, τα Κορεάτικα Παράσιτα, το Netflix με τον Ιρλανδό και την Ιστορία Γάμου, άντε και το διφορούμενο JoJo Rabbit ή και το απρόβλεπτο Rocketman. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι η Ρενέ Ζελβέγκερ στο ρόλο της Judy. Γκανιάν 100%!

Οι φετινές Χρυσές Σφαίρες, των διαπιστευμένων δημοσιογράφων του Χολιγουντιανού Ξένου Τύπου, για πρώτη φορά στην 77χρονη ιστορία τους φάνηκαν να κάνουν μια «πολιτική» στροφή, αποκλείοντας σχεδόν ολοσχερώς το Netflix από την τελική βράβευση (παρά τις 34 συνολικά υποψηφιότητές του). Απλή σύμπτωση ή μήπως κάτι παίχτηκε που θα γνωρίζουμε από αύριο μαζί με τους οσκαρικούς υποψήφιους; Όσο για τις υποψηφιότητες του Βρετανικού Παραρτήματος (πλέον) των Όσκαρ που θέλει να λέγεται British Academy, η προβλεψιμότητα των υποψηφιοτήτων καλύφθηκε από τον καυγά για την έλλειψη «χρώματος» και diversity ανάμεσά τους. Αντί να συζητήσουν για την αυτό-υποβάθμιση του θεσμού, διαπραγματεύονται ποσοστώσεις λες και η τέχνη είναι φασόλια και φακές.

Σε μια από τις πιο δυνατές καλλιτεχνικά χρονιές για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της φετινής οσκαρικής κούρσας παραμένει η ξενόγλωσση ταινία, η επονομαζόμενη πλέον Καλύτερη Διεθνής Παραγωγή. Οι 10 ταινίες της shortlist πάλεψαν γερά για να βρεθούν εκεί. Και αν είναι βέβαιο ότι τα Παράσιτα του Μπονγκ Τζουν Χο από την Κορέα όχι μόνο θα περάσουν στην 5άδα αλλά θα φύγουν και με το αγαλματίδιο στο χέρι δεν είναι καθόλου βέβαιο ποιες θα είναι οι υπόλοιπες τέσσερις.

 

Ο Μπραντ Πιτ αναπαύεται περιμενοντας να του φέρουν το Oscar

Θα είναι ο Αλμοδοβαρικός Πόνος και Δόξα από την Ισπανία; Θα είναι οι επίκαιροι, βραβευμένοι στις Κάννες, Άθλιοι από τη Γαλλία; Θα επικρατήσει η παράξενη ματιά στο ρομαντισμό της Σενεγαλέζας Μάτι Ντιοπ του Atlantique; Ή μήπως κάποιες από τις σχετικά άγνωστες ταινίες που θυμίζουν τραύματα πολέμου και Ολοκαύτωμα από την Ανατολική Ευρώπη; Εκτός αν το μαγευτικό κατά γενική ομολογία ντοκιμαντέρ από τη Βόρεια Μακεδονία ή ο αναμορφωμένος νεαρός «εφημέριος» από τη σύγχρονη Πολωνία του Corpus Christi κάνουν την έκπληξη. Δύσκολο να τολμήσεις πρόβλεψη…

Όπως δύσκολη είναι και η κατηγορία του ντοκιμαντέρ. 15 Δυνατοί τίτλοι σε μια σπουδαία κατηγορία όπου ξεχωρίζουν το For Sama, νικητής του αντίστοιχου φετινού European Film Award αλλά και το Βορειομακεδονικό Honeyland που κατάφερε να ξεχωρίσει και στη 10άδα της Διεθνούς Ταινίας. Advocate, The Biggest Little Farm και One Child Nation πιθανοί σύντροφοι στην 5άδα. Στην αντίστοιχη κατηγορία μικρού μήκους θεωρούμε ότι το Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl) θα έχει θέση στην τελική 5άδα.

 

Εδώ τα καλά ΠΑΡΑΣΙΤΑ !!!

Από τις υπόλοιπες λίστες ξεχωρίζουμε:

Στο Makeup τα Bombshell, Joker, Judy, Maleficent: Mistress of Evil και Rocketman. Ίσως και τον Ταραντίνο.

Στη μουσική Ford v Ferrari, Joker, Motherless Brooklyn, 1917, Dolor Y Gloria (Pain and Glory) με το Joker να θεωρείται βασικός διεκδικητής.

Στα τραγούδια υπάρχει πολύ animation, με το πιασάρικο Into the Unknown από το Frozen II να μοιάζει πιθανός διεκδικητής, υπάρχει όμως και το τραγούδι του Έλτον Τζον από το Rocketman που πήρε και τη Χρυσή Σφαίρα, το I’m Gonna Love Me Again.

Στα οπτικά εφέ έχουμε αγώνα Disney και Marvel  με το σύμπαν του James Cameron και με πιθανά Outsider το πολεμικό 1917 και τον…Ιρλανδό που έκοψε 40 χρόνια από το πρωταγωνιστικό καστ !

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες μικρού μήκους άβυσσος η ψυχή των ψηφοφόρων.

www.oscars.org και μένουμε συντονισμένοι στο Grand Magazine

Και για να μη χάνεστε, ένα μίνι ημερολόγιο για το υπολειπόμενο Οσκαρικό διάστημα.

12/1/20 Critics Choice Awards Η Τελετή

13/1/20 Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων Oscar

17/1/20-1/2/20 Απονομές των Διάφορων Ενώσεων

30/1/20-4/2/20 Τελική ψηφοφορία Oscar

2/2/20 Απονομή των BAFTA

8/2/20 Απονομή των Spirit Awards

9/2/20 Τελετή απονομής Oscar

Άντε και καλό βόλι στα μέλη της Ακαδημίας…