Birds of Prey – Αρπακτικά Πτηνά (*)

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2020 

Διάρκεια: 109 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Comic 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Cathy Yan 

Πρωταγωνιστούν: Margot Robbie, Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead, Ewan McGregor, Ella Jay Basco, Chris Messina, Jurnee Smollett-Bell, Ali Wong. 

Τη θυμάστε τη Χάρλεϊ Κουίν, την τρελαμένη πρώην ψυχίατρο και κατόπιν φιλενάδα του Τζόκερ από την Ομάδα Αυτοκτονίας; Ε, τώρα είναι ακόμη πιο τρελαμένη μετά την «απόλυσή» της από τον αγαπημένο της. Μια προδοσία την οποία ξεπερνάει με ιδιαίτερα εκρηκτικό τρόπο για να «πάει παρακάτω». Αυτό το παρακάτω σημαίνει ότι χωρίς την προστασία του Τζόκερ η ζωή της βρίσκεται πλέον στο έλεος του κάθε καθάρματος της Γκόθαμ που αναζητά εκδίκηση για τις «αγαθοεργίες» της. Η Χάρλεϊ φυσικά δεν είναι και κανένα άβγαλτο κοριτσάκι αλλά ο δρόμος της τη φέρνει εμπόδιο στα σχέδια του βασιλιά της νύχτας της Γκόθαμ, του παρανοϊκού Ρόμαν Σαϊόνις που κυβερνά τον υπόκοσμο της πόλης με το δεξί του χέρι τον Ζαζ. Στόχος του Ρόμαν είναι ένα πολύτιμο διαμάντι που κρύβει μυστικά που θα του χαρίσουν την απόλυτη κυριαρχία στη Γκόθαμ. Αυτό όμως το έχει σουφρώσει η μικρή ελαφροχέρα Κας, στο κατόπι της οποίας έχει ξαμολυθεί όλο το ανφάν γκατέ των αποβρασμάτων. Σ αυτό το κυνήγι θα εμπλακεί και η Χάρλεϊ μαζί με μια αλλόκοτη ομάδα, την μυστηριώδη Κυνηγό, την τραγουδίστρια Μπλακ Κανάρι και την υπαστυνόμο Ρενέ Μοντόγια. Αυτές οι γυναίκες που έχουν διαβεί προ πολλού τα όρια μεταξύ νευρικής κρίσης και βίαιης παράνοιας, θα συνεργαστούν έχοντας να αντιμετωπίσουν την τρέλα που κουβαλάει ο Ρόμαν και το θανάσιμο σινάφι του.

Τρία χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία του Suicide Squad που, παρά τις ατέλειες του, έφερε έναν νέο αέρα στη μουντή σοβαροφάνεια της DC Comics, η ηρωίδα που έκλεψε την παράσταση, η Χάρλεϊ Κουίν, αποκτά το δικό της αιματοβαμμένο και υπερβίαιο show, ένα girl show ακραίας και χαρούμενης παραβατικότητας, άνευ ηθικής και ενοχών, που συναγωνίζεται εις τετραπλούν το αντίστοιχο βρωμόστομο σύμπαν του Deadpool της Marvel. Η Χάρλεϊ και οι φιλενάδες της βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από γυναικεία πρότυπα τύπου Captain Marvel και Wonder Woman, είναι όλα κορίτσια από σπίτι που ξεστράτισαν από την κανονικότητα, έχοντας πλήρη συνείδηση της παράνοιάς τους και της θέσης τους σε μια αστική ζούγκλα όπως η Γκόθαμ. Χιούμορ κατάμαυρο και ματωμένο, ακραία χορογραφημένη comic βία και μια ατμόσφαιρα γνήσιου graphic novel είναι μερικά μόνο από τα ατού αυτής της αντεστραμμένης #metoo εξωφρενικότητας που σκηνοθετεί με νεύρο και δύναμη η τέως independent Κινεζοαμερικάνα Κάθι Γιαν. Το μεγαλύτερο ατού όμως είναι η χαρισματική παρουσία της Μάργκοτ Ρόμπι στο ρόλο της Χάρλεϊ, Η υπέροχη Αυστραλέζα σούπερσταρ έχει πλέον αποδείξει ότι είναι «και του σαλονιού αλλά και του λιμανιού», ανεβάζοντας συνεχώς (και δικαίως) τις καλλιτεχνικές και εμπορικές μετοχές της στο χρηματιστήριο του Χόλιγουντ. Η Χάρλεϊ που δημιούργησε, ζωντανεύοντας στην οθόνη την νεότερη ηρωίδα της DC Comics (εμφανίστηκε μόλις το 1992), είναι ένα χάρμα οφθαλμών, ένα μοναδικά εκρηκτικό μείγμα χιούμορ, τρέλας, βίας και νεοφεμινισμού που καθηλώνει το θεατή. Όχι ότι το υπόλοιπο καστ δεν το διασκεδάζει δεόντως, με τον Γιούαν Μαγκρέγκορ για παράδειγμα να ερμηνεύει με την ιδανική δοσολογία γλίτσας και απειλής τον απεχθή και κομπλεξικό βασιλιά της νυχτερινής διαφθοράς. Όσο για το αγαπημένο κατοικίδιο της Χάρλεϊ δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από μια…ύαινα, ονόματι Μπρους (Γουέιν;).

Και όπως λέει και ο μακροσκελής τίτλος εδώ μιλάμε για την απόλυτη γυναικεία χειραφέτηση. Γιατί τα κορίτσια όπως λέει και η Σίντι απλά θέλουν να διασκεδάσουν… 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 06.02.20 

(*) ΟΙ ΠΛΗΡΕΙΣ ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΝΑΙ:

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

Αρπακτικά Πτηνά: Και η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση της Χάρλεϊ Κουίν