Little Women – Μικρές Κυρίες

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2019 

Διάρκεια: 135 λεπτά 

Είδος: Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Greta Gerwig 

Πρωταγωνιστούν: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Chris Cooper, James Norton, Tracy Letts, Bob Odenkirk, Louis Garrel, Jayne Houdyshell και η Meryl Streep.      

Στη Νέα Υόρκη του 19ου αιώνα, η νεαρή επίδοξη συγγραφέας Τζο Μαρτς αγωνίζεται να επιβιώσει και να καθιερωθεί σε ένα αυστηρά συντηρητικό πατριαρχικό περιβάλλον. Η σκληρή πραγματικότητα την κάνει να αναπολεί τα εφηβικά της χρόνια στη Μασαχουσέτη, την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου που είχε πάρει μακριά τον πατέρα της, με τη μητέρα της και τις τρεις αδελφές της, την προσγειωμένη Μεγκ, την ευαίσθητη Μπεθ και τη μικρότερη την εκρηκτική Έιμι. Θυμάται τον όμορφο και πλούσιο νεαρό γείτονα τον Λόρι και τον παππού του, θυμάται την πλούσια και γεροντοκόρη θεία της και τις συμβουλές της, θυμάται την καρτερία και τη μεγαλοθυμία της μητέρας τους, θυμάται τη ξενοιασιά, την αγάπη, τα όνειρα, τη ζωή που δεν ήρθε ακριβώς όπως την περίμενε. Και γράφει. Και αναπολεί. Και ο καιρός κυλάει. Και η ζωή περιμένει…

Η γλυκύτατη και υπερταλαντούχα δημιουργός του εξαιρετικού προπέρσινου Lady Bird, η Γκρέτα Γκέργουικ, επιστρέφει ως ολοκληρωμένη δημιουργός με αυτή την εκθαμβωτική και μεγαλοπρεπή πολλοστή διασκευή του κλασσικού μυθιστορήματος της Λουίζα Μέι Όλκοτ. Το πιο αγαπημένο γυναικείο ανάγνωσμα της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα υπήρξε και ένα πρώιμο φεμινιστικό μανιφέστο, ένα οξυδερκές πορτραίτο της πολύπλευρης γυναικείας φύσης και της σταδιακής ανόδου του γυναικείου φύλου στην κλίμακα ισότητας και δικαιωμάτων σε ένα κόσμο αυστηρά πατριαρχικό όπως η συντηρητική και προτεσταντική Αμερική που το 1868 έχει βγει λαβωμένη αλλά νικήτρια από ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που καθόρισε τις τύχες της για τον επόμενο αιώνα.

Το τι έχει και τι δεν έχει αλλάξει από τότε για το γυναικείο φύλο μας το υποβάλλει έντεχνα και απίστευτα γοητευτικά το σενάριο που έγραψε η ίδια η Γκέργουικ, που σπάει τη γραμμική δομή της αφήγησης και πηγαινοέρχεται «ζωγραφίζοντας», δίκην Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο, το πορτραίτο μια οικογένειας, μιας τάξης και μιας γενεάς που διεκδίκησε και κέρδισε μια θέση σε ένα συναρπαστικό Νέο Κόσμο. Η γραφή της Όλκοτ συνδυάζεται ιδανικά με τις σημερινές μεταφεμινιστικές ανησυχίες μιας δυναμικής και ευφάνταστης δημιουργού για να δημιουργήσει ένα διαχρονικό σχόλιο για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο δυτικό κόσμο.

Αυτό το υποδειγματικό (και υποψήφιο για Oscar) σενάριό της, εικονογραφεί η Γκέργουικ με απαράμιλλη σκηνοθετική μαεστρία (που εντελώς αδικαιολόγητα αγνοήθηκε οσκαρικά) και με ένα στιλ που συνδυάζει το κλασσικό Χόλιγουντ των μεγάλων δημιουργών όπως ο Κιούκορ με τις πιο σύγχρονες μετακλασσικές δημιουργίες ενός Άιβορι.

Η υποβλητική της αφήγηση χρωστάει πολλά στους καλλιτεχνικούς συνεργάτες της, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχουν τα κοστούμια της Ζακελίν Ντουράν, η μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά και βέβαια η φωτογραφία του σπουδαίου Γάλλου φωτογράφου Γιορίκ Λε Σο.

Το καστ; Ένα όνειρο, ξεκινώντας από τις δύο πρωταγωνίστριες Σούρσι Ρόναν και Φλόρενς Πιου που έχουν κερδίσει και τις οσκαρικές υποψηφιότητες και φθάνοντας στην απαράμιλλη Μέριλ Στριπ στο ρόλο της παράξενης αλλά σοφής και γεμάτης χιούμορ θείας.

Ένα αμάλγαμα κλασικισμού και σύγχρονων αφηγηματικών αντιλήψεων, συγκινητικό χωρίς να είναι μελοδραματικό, γυναικείο σινεμά από κάθε υπέροχη άποψη. Ένα κομψοτέχνημα!    

Υποψήφιο για 6 Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Saoirse Ronan, Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Florence Pugh, Διασκευασμένου Σεναρίου για την Greta Gerwig, Κουστουμιών, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τον Alexandre Desplat. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 06.02.20