The Call of the Wild – Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2020 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια   

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Chris Sanders 

Πρωταγωνιστούν: Harrison Ford, Omar Sy, Karen Gillan, Cara Gee, Dan Stevens, Bradley Whitford, Jean Louisa Kelly, Wes Brown και ο Terry Notary. 

Η ευτυχισμένη ζωή του ημίαιμου αλλά αξιολάτρευτου και πανέξυπνου Μπακ ανατρέπεται όταν ξαφνικά μεταφέρεται από το σπίτι του στην Καλιφόρνια στην εξωτική και άγρια Αλάσκα. Βρισκόμαστε στην περίοδο της μεγάλης εξόρυξης χρυσού το 1890 και ο Μπακ έρχεται να γίνει το νεότερο μέλος μιας ομάδας ταχυδρομικών σκύλων. Ο Μπακ σταδιακά θα κερδίσει τη θέση του αρχηγού αλλά οι περιπέτειές του δεν έχουν τελειωμό όταν καταλήγει συντροφιά με ένα μοναχικό εξερευνητή. Ο Μπακ θα βιώσει την εμπειρία της ζωής του μέσα στην άγρια φύση του παγωμένου Βορρά και θα καταφέρει να βρει στο τέλος την αληθινή του θέση σε αυτόν τον κόσμο, φροντίζοντας πια ο ίδιος τον εαυτό του. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κλασική ιστορία του Τζακ Λόντον για τον Μπακ το σκύλο και το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης μεταφέρεται στην οθόνη. Μάλιστα η συγκεκριμένη νέα βερσιόν βασίζεται και στο σενάριο της κινηματογραφικής μεταφοράς του 1935 με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και την Λορέτα Γιανγκ. Αυτή τη φορά ο νεοφερμένος στο Live action σκηνοθέτης animation Κρις Σάντερς σε συνεργασία με τον πολυτάλαντο Μάικλ Γκριν, σεναριογράφο μεταξύ άλλων του Λόγκαν και του Blade Runner 2049, επιχειρεί μια σύζευξη παραδοσιακής φυσιολατρικής περιπέτειας με την τελευταία λέξη του CGI animation (έτσι για να μην ξεχνάμε και την τέχνη μας). Όλα τα σκυλιά της ταινίας είναι ψηφιακά σχεδιασμένα με τον αξιολάτρευτο Μπακ να βασίζεται σε πραγματικό ημίαιμο σκύλο τις κινήσεις του οποίου «ερμηνεύει» με την τεχνική του Motion capture o διάσημος γυμναστής, χορογράφος, κινησιολόγος και ηθοποιός Τέρι Νόταρι. Όσον αφορά τη διασκευή, έχουμε μια από τις πιο πιστές μεταφορές της υπόθεσης και του πνεύματος του πρωτότυπου έργου αν και με πολύ αμβλυμένες τις σκοτεινές πλευρές του και τα ξεσπάσματα ανθρώπινης βίας που συνοδεύουν την σκυλίσια Οδύσσεια.

Κι όμως! Παρά τον σχεδόν «αναίμακτο» εξωραϊσμό της αφήγησης και την αντίφαση της αναπαράστασης της επιστροφής στη Φύση με ψηφιακή τεχνολογία, η ταινία λειτουργεί βασισμένη στην ανόθευτη δύναμη της εξιστόρησης της αρχέτυπης σύγκρουσης ανάμεσα στο καθήκον και το ένστικτο που οδηγεί τελικά τον Μπακ στην κατάκτηση της αληθινής θέσης του στον κόσμο. Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από το μυθιστόρημα του Λόντον (γράφτηκε το 1903) αλλά η δύναμή του παραμένει αναλλοίωτη. Όσο για τον 78χρονο κύριο δίπλα στον Μπακ, τι να πει κανείς! Μακάρι να μπορέσουν κι άλλοι ηθοποιοί να έχουν τη μαγνητική παρουσία του Χάρισον Φορντ, αυτό το star quality, λίγο πριν τα 80 τους χρόνια!

Το φιλμ του Σάντερς, με προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ. δολάρια, έμελλε να αποτελέσει και την τελευταία παραγωγή της Fox πριν την εξαγορά της από την Disney. Μια πανάκριβη αλλά θεαματική έξοδος!  

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 20.02.20