Sonic the Hedgehog - Sonic η Ταινία

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2020 

Συμπαραγωγοί: Ιαπωνία/Καναδάς 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Είδος: Κωμική Περιπέτεια   

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: Jeff Fowler 

Πρωταγωνιστούν: Ben Schwartz (φωνή του Sonic), James Marsden, Jim Carrey, Tika Sumpter, Natasha Rothwell, Adam Pally. 

Στα Ελληνικά ακούγονται οι: Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Ντένης Μακρής, Χρήστος Πλαΐνης, Γιάννης Τσούτσιας, Τζωρτζίνα Λιώση, Σταύρος Σιούλης, Τάσος Κωστής, Λίλα Μουτσοπούλου, Βίνα Παπαδοπούλου, Δανάη Τσούμου, Πέτρος Δαμουλής. 

Ο Sonic είναι ένας μπλε εξωγήινος σκαντζόχοιρος που τρέχει σαν βολίδα αλλά αναγκάζεται να  διαφύγει από τον απομακρυσμένο πλανήτη του με τη βοήθεια της καλής του φίλης Γαμψόνυχης και ενός μαγικού χρυσού δαχτυλιδιού ώστε να πάει στον πλανήτη Γη και να γλυτώσει από τους θανάσιμους διώκτες του. Φθάνοντας στη Γη και συγκεκριμένα στη μικρή πόλη Γκριν Χιλς της Μοντάνα, ο Sonic φτιάχνει το σπίτι του σε μια σπηλιά και περνάει τον καιρό του παρατηρώντας κρυμμένος τους κατοίκους της μικρής πόλης και ιδιαίτερα τον σερίφη Τομ και τη γυναίκα του Μάντι. Όταν ο Sonic προκαλεί κατά λάθος blackout στην περιοχή τραβάει την προσοχή του στρατού και της CIA, που αναθέτουν στον ιδιοφυή μανιακό Δρ. Ρομπότνικ να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος. Ο ημίτρελος Δόκτωρ θα καταδιώξει με μανία τον μικρό σκαντζόχοιρο που εν τω μεταξύ με τη βοήθεια του νέου του φίλου Τομ θα αναζητήσει το χαμένο μαγικό του δαχτυλίδι.

Η κινηματογραφική διασκευή του θρυλικού videogame είναι λιγότερο κιτς και πιο καλοφτιαγμένη από ότι συνάγεται εκ πρώτης όψεως από την παραπάνω υπόθεση. Ο παλιότερα υποψήφιος για Oscar animation μικρού μήκους Τζεφ Φάουλερ κάνει με το Sonic ένα ελπιδοφόρο σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους, προσθέτοντας με επιτυχία μια animation επιφάνεια στους live χαρακτήρες της ταινίας. Ποιος εξάλλου να αντισταθεί στον Τζιμ Κάρεϊ που επιστρέφει δυναμικά και βρίσκεται εδώ στο στοιχείο του; Ή στη χαμογελαστή γοητεία του x-men Τζέιμς Μάρσντεν στο ρόλο του καλού παιδιού του νόμου; Την παράσταση κλέβει όμως ο χαριτωμένος μπλε σκαντζόχοιρος για τον κινηματογραφικό σχεδιασμό του οποίου έγιναν άπειρα debate και δημιουργήθηκαν αντεγκλήσεις μεταξύ παραγωγών και fans καθότι ο Sonic είναι πλέον ένα ιερό τέρας για τον κόσμο του videogame και τους millennials που τον λατρεύουν.

Ωστόσο Ιστορία και καλός σχεδιασμός παραδίδονται βορά σε ένα προβλέψιμο κουραστικό στόρι road trip περιπέτειας με επίσης προβλέψιμο happy end. Είναι όμως τέτοια η αγάπη του κοινού για αυτόν τον E.T. σε μπλε απόχρωση που ήδη το φιλμ σπάει τα ταμεία στις ΗΠΑ. Δυστυχώς για τους εγχώριους fans, η προβολή σε αποκλειστικά μεταγλωττισμένη βερσιόν τινάζει στον αέρα τις προοπτικές του φιλμ και το περιορίζει στο παιδικό κοινό. Για να δούμε λοιπόν… 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 20.02.20