Γίγαντες φούρνου με ελιές και φέτα

Υλικά για 4 μερίδες

500 γρ. φασόλια γίγαντες

1 μέτριο κρεμμύδι

1 καρότο

2 κ.σ. μαϊντανό

4 κλωνάρια σέλινο

1 σκελίδα σκόρδο

100 ml ελαιόλαδο

3 ώριμες ντομάτες

100 γρ. ελιές σε φέτες

100 γρ. τυρί φέτα

200 ml ζωμός λαχανικών

100 ml κρασί λευκό

1 κ.γλ. κοφτή ζάχαρη

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τους γίγαντες σε νερό να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ. Τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε άφθονο νερό για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέτοντας επιπλέον υγρά αν χρειαστεί.

2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό και το σέλινο. Κόβουμε τα καρότα σε φέτες. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Σβήνουμε με το κρασί.

3. Χτυπάμε σε μπλέντερ τις ντομάτες και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τις ελιές και το ζωμό λαχανικών. Βράζουμε για 8-10 λεπτά.

4. Αραδιάζουμε τους γίγαντες σε ένα ταψί και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

5. Ψήνουμε στο φούρνο στους 170°-180° C για 50-55 λεπτά ανακατεύοντας 2-3 φορές στο ενδιάμεσο.

6. Κόβουμε τη φέτα σε μικρά κυβάκια ή την τρίβουμε με το χέρι μας. Την ρίχνουμε πάνω από τους γίγαντες και ψήνουμε επιπλέον 10 λεπτά μέχρι να λιώσει.

 

Hints & Tips

Στις παραδοσιακές συνταγές θα βρείτε τη ποσότητα σε ελαιόλαδο αρκετά μεγαλύτερη. Το γευστικό αποτέλεσμα είναι αισθητά καλύτερο αλλά και ο αριθμός των θερμίδων πολύ μεγαλύτερος.

Μπορείτε να βάλετε επιπλέον ελαιόλαδο κατά το σερβίρισμα.

Μερικές φορές ο χρόνος βρασμού διαφέρει, γι' αυτό προσθέτουμε υγρά και παρατείνουμε τον χρόνο ψησίματος αναλόγως.

Εναλλακτικά αντικαταστήστε τη φέτα με γραβιέρα και τις ελιές με λουκάνικο χωριάτικο.