Πολιτισμός: 15ήμερη αναστολή λόγω κορωνοϊού

 

Οι απανωτές ανακοινώσεις Θεάτρων, Μουσικών και λοιπών χώρων για αναβολές και πρόωρο κατέβασμα παραστάσεων, έδωσαν τελικά τη θέση τους στην πλήρη αναστολή λειτουργίας τους, κατόπιν σημερινής εντολής του Υπουργείου Υγείας. Θέατρα, Κινηματογράφοι, Μουσικές Σκηνές, Κέντρα Διασκέδασης, Γυμναστήρια, Παιδότοποι αλλά και τα Δικαστήρια μπαίνουν τελικά σε καραντίνα.

Ούτως ή άλλως η κίνηση είχε αρχίσει ήδη να μειώνεται δραματικά σε Θέατρα και Σινεμά ενώ είχαν ματαιωθεί μουσικές παραστάσεις λόγω συγκέντρωσης άνω των χιλίων ατόμων. Στις κινηματογραφικές αίθουσες η κίνηση είχε πάρει την κάτω βόλτα ήδη από την Καθαρή Δευτέρα με τα συνολικά εισιτήρια αυτής της εβδομάδας να μην ξεπερνούν τα 77 χιλιάδες, εκεί που πριν λίγο καιρό ξεπερνούσαν τα 200. Οι περισσότερες νέες ταινίες είχαν αναβληθεί με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα το sequel του A Quiet Place που θα άνοιγε στις 19 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε επ΄αόριστον σε διεθνές επίπεδο μετά από απόφαση των δημιουργών του.  

Στη σχετική σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και λοιπών χώρων πολιτισμού.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ: «Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τις επόμενες 15 ημέρες, ανακοινώνει τα εξής: Θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων παραμένουν κλειστοί, κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.  Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια».

Από ότι φαίνεται τα δύσκολα είναι ακόμη μπροστά αλλά, όπως σημειώσαμε και σε προηγούμενο άρθρο, «ας μη χάνουμε την αισιοδοξία μας και την ψυχραιμία μας. Με προσοχή, με υπευθυνότητα, με αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς ομάδες και με ελπίδα, ας πορευτούμε στο μάτι ενός κυκλώνα που όμοιό του δεν έχει ζήσει η ανθρωπότητα εδώ και 100 χρόνια. Ο Πολιτισμός πάντα κερδίζει στο τέλος. Δεν είναι ευχή, είναι βεβαιότητα».