Van Der Graaf Generator: Η Ακύρωση

 

CANCELLED 

Οι Van der Graaf Generator, ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της βρετανικής και όχι μόνο progressive rock σκηνής, είχε ανακοινωθεί ότι έρχονται στην Αθήνα για μια και μοναδική συναυλία στο Piraeus (117) Academy το Σάββατο 28 Μαρτίου. 

Με μια λιτή ανακοίνωση, η διοργανώτρια εταιρεία X La La La present, με αίσθημα ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας, ακυρώνει την προγραμματισμένη για τις 28 Μαρτίου  συναυλία και υπόσχεται σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες. 

Το ιστορικό συγκρότημα με frontman και ψυχή τον, 72χρονο πλέον, μουσικό, συνθέτη και ποιητή Peter Hammill, ξεκίνησε την πορεία του εδώ και 50 χρόνια με το Aerosol Grey Machine το οποίο ακολούθησε και το πρώτο τους επίσημο album το 1970 με τίτλο The Least We Can Do is Wave to Each Other.

O τίτλος αυτού του κλασσικού πια progressive rock album που περιλαμβάνει και το διάσημο Refugees, είναι παρμένος από την ρήση του Βρετανού εικαστικού καλλιτέχνη John Minton (1917-1957) «We're all awash in a sea of blood, and the least we can do is wave to each other».

Είμαστε όλοι βουτηγμένοι σε μια θάλασσα από αίμα και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να γνέψουμε με το χέρι ο ένας στον άλλον…Πόσο απαισιόδοξο αλλά και πόσο επίκαιρο… 

Στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν οι VDGG αλλά και ο Peter Hammill μόνος του έγραψαν ιστορία με αριστουργήματα όπως το Still Life του 1976 και το Sitting Targets  του 1981.

Οι Van der Graaf Generator του 2020 αποτελούνται από τους Peter Hammill (φωνή, κιθάρα, πλήκτρα), Hugh Banton (όργανο, μπάσο) και Guy Evans (τύμπανα, κρουστά). Και οι τρεις τους είναι τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας που συνεχίζουν απτόητοι και δημιουργικοί μέχρι σήμερα. Μακάρι να τους δούμε «άμα περάσει τούτο εδώ».