Κάννες 2020– Ανακοινώθηκε (επιτέλους) η αναβολή

 

Και γιατί, θα μου πεις, αναβάλλεται και δεν ματαιώνεται όπως τόσα άλλα Φεστιβάλ (SWSW, Tribeca) και Θεσμοί (Euro, Eurovision κλπ); Μα γιατί αφενός πρόκειται για τον σημαντικότερο κινηματογραφικό θεσμό της Υφηλίου με βάση τον οποίο διαμορφώνεται ο παγκόσμιος σχεδιασμός κινηματογραφικών δημιουργών και αγοράς και αφετέρου γιατί αποτελεί την βιτρίνα της Γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που κρέμεται κυριολεκτικά από τη διοργάνωση και τον προγραμματισμό του. Οι κακές γλώσσες βέβαια λένε ότι για ένα κρατικοδίαιτο θεσμό όπως οι Κάννες που κοστίζουν στο Γαλλικό Δημόσιο πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ και τον οποίο η Διεύθυνση του Φεστιβάλ απέφυγε να ασφαλίσει συμπληρωματικά σε περίπτωση ματαίωσης λόγω της πανδημίας, η οριστική αναβολή θα ήταν αποδοχή λανθασμένης στρατηγικής με μελλοντικές κάθε είδους αρνητικές επιπτώσεις.

Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει αν το τέλος Ιουνίου θα έχει σημάνει και το τέλος ή τέλος πάντων τον περιορισμό της πανδημίας και πως θα μπορούσε να διατηρηθεί ένας προγραμματισμός προβολών και εκδηλώσεων που απαιτούν συγκέντρωση ικανού αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους. Προς το παρόν οι μεγάλες και μεσαίες συναθροίσεις απαγορεύονται από τη Γαλλική κυβέρνηση αλλά ούτως ή άλλως κανείς δεν θα είχε τη διάθεση, πέρα από τους πολύ τολμηρούς, να ταξιδέψει για να καλύψει ένα κινηματογραφικό θεσμό διακινδυνεύοντας την υγεία του.

Σύμφωνα με την επίσημη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των διοργανωτών: «Αυτή την ώρα της παγκόσμιας κρίσης υγείας, η σκέψη μας βρίσκεται στα θύματα του κορονοϊού και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους αυτούς που αγωνίζονται κατά της ασθένειας. Σήμερα αποφασίσαμε τα εξής: Το Φεστιβάλ Καννών δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί στις καθορισμένες ημερομηνίες 12 με 23 Μαίου. Εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων κυριότερη η απλή αναβολή του για τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου 2020.  Μόλις οι εξελίξεις όσον αφορά τις συνθήκες τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς επιτρέψουν την εκτίμηση μιας ρεαλιστικής πιθανότητας, θα γνωστοποιήσουμε την απόφαση μας, σε συμφωνία και με βάση τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μας με την Γαλλική Κυβέρνηση και τον Δήμο των Καννών καθώς και με τα μέλη της Διοίκησης του Φεστιβάλ, τους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας και τους συνεργάτες της διοργάνωσης. Μέχρι τότε, το Φεστιβάλ συντάσσεται ρητά με όλους εκείνους που ζητούν σταθερά την τήρηση της γενικής απαγόρευσης και ζητά την επίδειξη αλληλεγγύης σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς προς όλη την Υφήλιο. Θα ιδωθούμε σύντομα».

Εάν ακυρωθεί τελικά το Φεστιβάλ ούτε θα είναι η πρώτη φορά (αφού είχε ακυρωθεί με το καλημέρα το 1939 μετά την Πρεμιέρα της πρώτης διοργάνωσης που συνέπεσε με την ναζιστική εισβολή στην Πολωνία αλλά και με την εξέγερση το Μάη του 1968) ούτε θα έρθει και το τέλος του κινηματογραφικού κόσμου αφού ήδη το μέλλον και των άλλων θερινών κινηματογραφικών θεσμών (Κάρλοβι Βάρι, Λοκάρνο και κυρίως Βενετία) παραμένει άδηλο. Είτε όμως διεξαχθεί το Φεστιβάλ, είτε ματαιωθεί, ένα είναι βέβαιο: η παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια μετά την πανδημία.

CANCELLED