Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου: Αποφάσεις με τηλεδιάσκεψη

 

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από τηλεδιάσκεψη. Είναι γνωστό ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας το Κέντρο ακολουθώντας κυβερνητικές εντολές λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας μέχρι την περασμένη εβδομάδα οπότε και ελήφθη απόφαση για λειτουργία χωρίς τη φυσική παρουσία προσωπικού, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία του προσωπικού. Μια δυσλειτουργία που επέτεινε την ήδη δυσχερή λειτουργία ενός οργανισμού που κουβαλά πολλά προβλήματα από το παρελθόν και μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε αναζήτηση Γενικού Διευθυντή. Διευθυντή που τελικά βρέθηκε στο πρόσωπο του Παντελή Μητρόπουλου, επιχειρηματία με μακρά διευθυντική εμπειρία στο χώρο της κινηματογραφικής διανομής και παραγωγής ο οποίος ωστόσο είχε απομακρυνθεί από τον χώρο τα τελευταία έτη.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έκδοσης της εγκριτικής απόφασης της εξ υπουργών επιτροπής για τον διορισμό και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τοποθέτησε τον κ. Μητρόπουλο στην θέση  του Γενικού Διευθυντή σύμφωνα με την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ. Η απόφαση ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ο νέος ΓΔ ανέλαβε τα καθήκοντά του χθες 6 Απριλίου.

Την ίδια ημέρα και με την παρουσία του νέου Γενικού Διευθυντή συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο κι έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις:

1.         Ενέκρινε την καταβολή χρηματοδοτήσεων σε 12 κινηματογραφικά έργα. 

2.         Ενέκρινε αιτήματα παρατάσεως ισχύος περιόδου προέγκρισης, παράδοσης υλικών και απολογισμού καθώς και αιτήματα αποδοχής υπέρβασης διάρκειας σε 13 συνολικά κινηματογραφικά έργα.

3.         Ενέκρινε ομόφωνα τις οικονομικές ρυθμίσεις με τη νομική εταιρεία, η οποία κατόπιν προηγούμενης ομόφωνης απόφασής του ανέλαβε την ποινική διερεύνηση των ευρημάτων στις δύο εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών και της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

4.         Επίσης έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για τρέχοντα ζητήματα διαχείρισης.

Οι παραπάνω αποφάσεις θα αναρτηθούν αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΕΚΚ.

Πολλά και φλέγοντα τα ζητήματα που έχει μπροστά του το Κέντρο, πολλές οι διαμαρτυρίες από φορείς και ανθρώπους του χώρου για έλλειψη επικοινωνίας και πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία. Ίσως όμως τώρα να ξεκινά μια νέα εποχή για το πολύπαθο ΕΚΚ που θα εκπληρώσει επιτέλους τον σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο που του έχει δοθεί για την ανάπτυξη και την προβολή του Ελληνικού Κινηματογράφου και κυρίως για τη χάραξη μιας νέας σύγχρονης κινηματογραφικής πολιτικής. Το παρελθόν είναι ένοχο, το παρόν δύσκολο και το μέλλον ακόμη άδηλον. Η ευκαιρία είναι εδώ και τα θέματα επείγοντα. Οψόμεθα…