Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό

 

Μια ταινία με ένα τόσο παράδοξο-σιδηροδρομικών προδιαγραφών-τίτλο και με ακόμη πιο παράδοξο θέμα, η δεύτερη ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου έκανε την πρεμιέρα της στο περσινό 60ο πανηγυρικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Meet the neighbors. 

Μια ταινία που λίγους μήνες αργότερα θα αποδεικνυόταν (εν μέρει έστω) πολύ επίκαιρη.   

Η ταινία έχει ως ήρωα τον Άρη, ανερχόμενο executive μιας μεγάλης εμπορικής εταιρείας, του οποίου η ζωή παίρνει άλλη τροπή όταν πληροφορείται ότι είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες. Οι γιατροί θεωρούν ότι είναι και ο πιο κατάλληλος για να βρεθεί μέσω αυτού η θεραπεία με τη δημιουργία ενός εμβολίου. Μόνο που πρέπει άμεσα να θυμηθεί με πόσες και ποιες γυναίκες πήγε στο τελευταίο διάστημα. Η αναζήτηση αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο με τον εαυτό του, με το φαλλοκρατικό εγώ του, την αντίληψη ιδιοκτησίας που έχει για τον περίγυρο του αλλά και με τις γυναίκες που πέρασαν και δεν έμειναν, δεν τον άντεξαν ή τις εγκατέλειψε, καθώς γυναίκες γύρω του πέφτουν ξερές σαν τις μύγες και το αλλόκοτο αφεντικό του περιφέρεται απαγγέλοντας αυτοσχέδια ποιήματα.

Αν δεν ζούσαμε σήμερα, αυτό τον εφιάλτη πανδημίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλο το παραπάνω ακούγεται weird (όπως Greek Weird Wave), όμως σήμερα φαντάζει εντελώς δυνατό και σχεδόν ρεαλιστικό. Η διαφορά με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε είναι ότι ναι μεν το φιλμ είναι όσο weird ακούγεται (και ακόμη περισσότερο) από άποψη αισθητικής και σκηνοθετικής σύλληψης αλλά είναι επίσης αφηγηματικά βατό και διαβολεμένα αστείο.

Πρόκειται για την δεύτερη μόλις ταινία μυθοπλασίας του Γιώργου Γεωργόπουλου μετά το Tungsten του 2011, αφηγηματικά κατασταλαγμένη και προφανώς με μπόλικο inside information και με σκηνές ανθολογίας όπως αυτή με την υπέροχη Κόρα Καρβούνη καθώς, ως εκπαιδεύτρια σκύλων, περιφέρεται αγριεμένη με την καραμπίνα στις εξοχές σε ένα cameo χολιγουντιανών προδιαγραφών!

Τον Άρη υποδύεται ιδανικά, με απόλυτη ακρίβεια και αυξανόμενη ένταση, ο Όμηρος Πουλάκης, καταλαμβάνοντας κάθε πλάνο αυτής της σαρκαστικής αλληγορίας για την προσωπική ευθύνη και τις επιλογές που καθορίζουν όχι μόνο τις δικές μας ζωές αλλά και τις ζωές των άλλων. 

Η ταινία είναι υποψήφια για 3 Βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Καλύτερης ταινίας, Σεναρίου (για τον Γιώργο Γεωργόπουλο και τη Μαρία Φακίνου) και Β΄ανδρικού ρόλου για τον Βαγγέλη Μουρίκη. Σε ένα πιο δίκαιο κόσμο θα προσθέταμε φανατικά στους υποψήφιους και τον εξαιρετικό πρωταγωνιστή Όμηρο Πουλάκη. 

Ας ελπίσουμε, μετά την πανδημία, αυτή η ιδιαίτερη ταινία να βρει διανομή και αναγνώριση. Η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας θα γίνει διαδικτυακά την Τρίτη 14 Απριλίου.