Ευτυχία με 8 Βραβεία Ίρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

 Κάτια Γκουλιώνη και Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Νικητές στην Ευτυχία 

Τη μερίδα του λέοντος πήρε η Ευτυχία στα φετινά 10α βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Με 8 νίκες από 13 υποψηφιότητες, θεωρητικά κυριάρχησε στη φετινή κινηματογραφική παραγωγή. Ωστόσο επί της ουσίας, επικράτησε περισσότερο η λογική της όσο το δυνατόν ευρύτερης κατανομής. Μικρή η εγχώρια αγορά, λίγοι οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας, όλοι γνωρίζουν όλους, αυτά είναι αναπόφευκτα και μάλλον συμβαίνουν παντού όπου δίνονται βραβεία σε εθνικό επίπεδο (πλην Αμερικάνικης Ακαδημίας ασφαλώς-άλλα τα μεγέθη). Το σημαντικό είναι ότι σε γενικές γραμμές δεν μπορούν να υπάρξουν αντιρρήσεις για το υψηλό επίπεδο πολλών φετινών υποψήφιων ταινιών κι αυτό είναι που μένει στο χρόνο, μαζί με την αναγνώριση του κοινού, είτε άμεσα όπως συνέβη στην περίπτωση της Ευτυχίας είτε και αργότερα όπως συνήθως είναι ο κανόνας για τις περισσότερες Ελληνικές ταινίες που έχουν κάτι να πουν το οποίο όμως δεν βρίσκει άμεσα αποδέκτες είτε λόγω φόρμας ή και λόγω περιεχομένου.  

Δυστυχώς, σε μια χρονιά που το Ελληνικό σινεμά διέθετε πολλά και ποικίλα επιτεύγματα να παρουσιάσει, η πανδημία δεν επέτρεψε στην Ακαδημία την επετειακή γιορτή που είχε σχεδιάσει. Έτσι λοιπόν σε μια σεμνή «τελετή» σαλονιού ο Χρήστος Λούλης και η Έλλη Τρίγγου, ο καθένας από το σπίτι του, συνεργάστηκαν διαδικτυακά για την παρουσίαση των φετινών βραβείων, αφήνοντας υποσχέσεις για μια γιορτή μετά τη λήξη της πανδημίας. Το στoiχημα της αναγνωρισιμότητας του θεσμού ούτε και φέτος κερδήθηκε αν κρίνουμε από τα σχεδόν 7 χιλιάδες views της όλης διαδικασίας που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση. Μια σχεδόν ιδιωτική υπόθεση αν κρίνουμε και από τις κατά διαστήματα υπέρ το δέον εκδηλώσεις χαράς των παρουσιαστών…

Η Αγγελική Παπούλια στο Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

8 λοιπόν τα βραβεία για την Ευτυχία αλλά η μεγαλύτερη αστοχία φυσικά, όπως έχει τονισθεί επανειλημμένα και από παντού, ήταν η έλλειψη υποψηφιότητας σεναρίου για μια ταινία κατεξοχήν σεναρίου. Κάτι που ήρθε να εντείνει η απονομή του βραβείου καλύτερης ταινίας χωρίς ωστόσο να την ακολουθήσει το βραβείο σκηνοθεσίας. Το οποίο βραβείο πήγε στην άλλη δυνατή φετινή συμμετοχή, το εξαιρετικό θρίλερ του Σύλλα Τζουμέρκα «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» που από 12 υποψηφιότητες, πήρε σπίτι μόνο τις δύο, για τον σκηνοθέτη και για την υψηλού επιπέδου και πολλών οκτανίων ερμηνεία της πρωταγωνίστριας Αγγελικής Παπούλια. Όπως δύο βραβεία πήραν και η Winona του Αλέξανδρου Βούλγαρη για το μοντάζ και το θεσπέσιο soundtrack και το Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη για την ίδια ως πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτη και για τα ειδικά εφέ των έμπειρων αδελφών Αλαχούζων. Εξάλλου με το βραβείο σεναρίου έφυγε και ο Απόστρατος του Ζαχαρία Μαυροειδή που ήταν υποψήφιος για πέντε βραβεία συνολικά.

Μεγάλο επίτευγμα η φωτογραφία της Χριστίνας Μουμούρη στο Ζίζοτεκ που φυσικά και δίκαια έφυγε με το σχετικό βραβείο αλλά και υπέροχη η υποψήφια τριάδα των animation μικρού μήκους όπου κέρδισε το Οσκαρικών προδιαγραφών Heatwave του Φωκίωνα Ξένου. Στο ένδοξο και πάντα δημιουργικό πεδίο των ταινιών μικρού μήκους όπου η χώρα μας διαπρέπει διεθνώς, μεγάλη νικήτρια η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με τον Ηλεκτρικό της Κύκνο αφήνοντας πίσω τον τιμημένο με το φετινό Χρυσό Φοίνικα των Καννών Βασίλη Κεκάτο.

Να θυμίσουμε ότι στη φετινή διαδικασία των Βραβείων Ίρις, συμμετείχαν 18 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, 15 μεγάλου μήκους ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ), 29 ταινίες μικρού μήκους, 11 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και 4 ταινίες animation. Επίσης ότι για να είναι επιλέξιμη μια ταινία θα πρέπει να κατατεθεί επίσημη αίτηση από τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς.

Ακολουθεί η λίστα με τα βραβεία:

Βραβείο Ειδικών Εφέ

Για την ταινία Cosmic Candy: Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος, Γιάννης Αγελαδόπουλος, Ανδρέας Χέλμης, Γιώργος Φουκαράκης

Βραβείο Μακιγιάζ

Για την ταινία Ευτυχία: Δήμητρα Γιατράκου

Βραβείο Ήχου

Για την ταινία Ευτυχία: Νίκος Μπουγιούκος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Άρης Λουζιώτης

Βραβείο Ενδυματολογίας

Για την ταινία Ευτυχία: Ιουλία Σταυρίδου

Βραβείο Σκηνογραφίας

Για την ταινία Ευτυχία: Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

Για την ταινία Winona: Δεσποινίς Τρίχρωμη, The Boy

Βραβείο Μοντάζ

Για την ταινία Winona: Νίκος Πάστρας

Βραβείο Φωτογραφίας

Για την ταινία Ζίζοτεκ: Χριστίνα Μουμούρη

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

Για την ταινία Ευτυχία: Κάτια Γκουλιώνη

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

Για την ταινία Ευτυχία: Θάνος Τοκάκης

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

Για την ταινία Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών: Αγγελική Παπούλια

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

Για την ταινία Ευτυχία: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Βραβείο Σεναρίου

Για την ταινία Απόστρατος: Ζαχαρίας Μαυροειδής

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

Για την ταινία Cosmic Candy: Ρηνιώ Δραγασάκη

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Για την ταινία Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών: Σύλλας Τζουμέρκας

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων & Εμψύχωσης (Animation)

Για την ταινία Heatwave: Φωκίων Ξένος

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

Για την ταινία Ο Χειροπαλαιστής: Γιώργος Γούσης

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

Για την ταινία Electric Swan: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

Για την ταινία Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες: Σπύρος Μαυρογέννης Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Μαριάννα Οικονόμου

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

Για την ταινία Ευτυχία: Διονύσης Σαμιώτης

 

Για περισσότερες πληροφορίες και υλικό

www.hellenicfilmacademy.gr

www.facebook.com/greekfilmacademy

https://twitter.com/HellenicFilmAcd