Ευτυχία: Η ταινία που σάρωσε καρδιές και βραβεία

 

Αδιαμφισβήτητη φέτος η κυριαρχία της Ευτυχίας, της ταινίας του Άγγελου Φραντζή για τη συναρπαστική ζωή της μεγάλης Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου:  661.590 θεατές σε 3 μήνες προβολής, αγάπη και θαυμασμός τόσο από την κριτική όσο και από το κοινό και τελικά 8 βραβεία (από συνολικά 13 υποψηφιότητες) στη φετινή διοργάνωση των βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ανάμεσα σε αυτά και το βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας.

Μια σπουδαία ταινία, με ένα υπέροχο σενάριο (αδόκιμα εκτός υποψηφιοτήτων) και με τόσο συγκλονιστικές ερμηνείες, τόσο από την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και την Κάτια Γκουλιώνη που υποδύθηκαν την μεγάλη στιχουργό σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της όσο και από το υπόλοιπο καστ. Μια ταινία που ούτως ή άλλως έχει ήδη περάσει στην Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου αφού κατάφερε να συνδυάσει προσωπικό όραμα και ευρεία απήχηση σε ένα ιδανικό μείγμα που μόνο να κερδίσει έχει από το πέρασμα του χρόνου.  

Τα βραβεία

Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: Διονύσης Σαμιώτης

Α’ Ανδρικού Ρόλου: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης

Β’ Γυναικείου Ρόλου: Κάτια Γκουλιώνη

Β’ Ανδρικού Ρόλου: Θάνος Τοκάκης

Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου

Ήχου: Νίκος Μπουγιούκος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Άρης Λουζιώτης

Ενδυματολογίας: Ιουλία Σταυρίδου

Σκηνογραφίας: Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος

 

Ο βραβευθείς παραγωγός της ταινίας Διονύσης Σαμιώτης δημοσίευσε σήμερα την παρακάτω ευχαριστήρια (και όχι μόνο) επιστολή:

«Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,

Εκ μέρους όλης της ομάδας της Tanweer και του Προέδρου της, Joseph Samaan, που μας στηρίζει και μας εμψυχώνει με την αγάπη του για την Ελλάδα και τον κινηματογράφο, ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη της Ακαδημίας, που μας τίμησαν και συγχαίρω τους νικητές και τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών και όλων των ταινιών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπαραγωγούς μας, την Cosmote TV, την Splenditway Universe, την Phase2Films και την Viewmaster, που πίστεψαν στην ταινία και μοιράστηκαν μαζί μας την πίστη, ότι ο κινηματογράφος αποτελεί το πιο δυναμικό κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού, συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και αξίζει την οικονομική και ηθική υποστήριξή μας. Ευχαριστούμε επίσης την Πολιτεία, που μέσω του ΕΚΟΜΕ στηρίζει ουσιαστικά την Ελληνική παραγωγή.

Το βραβείο αυτό, ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως τους συντελεστές της ταινίας. Θα ήθελα όμως να κάνω ειδική μνεία στον Άγγελο Φραντζή, για την ευφυή σκηνοθετική του προσέγγιση, την Κατερίνα Μπέη, για το ευρηματικό σενάριο, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και όλους τους ηθοποιούς μας, για τις συγκλονιστικές ερμηνείες τους και τους συνεργάτες μου στην παραγωγή, Κώστα Λαμπρόπουλο, Γιώργο Κυριάκο και Ναταλύ Δούκα, που έκαναν ένα μικρό θαύμα, δεδομένων των συνθηκών και του χρόνου παραγωγής.

Αφιερώνουμε το βραβείο αυτό στη μνήμη της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και σε όλους τους ανθρώπους, που κυνηγάνε το όνειρό τους, μοιραζόμαστε τη χαρά αυτή, με όλο τον κόσμο, που περνάει δύσκολα αυτές τις μέρες και ευχαριστούμε όλους όσους εργάζονται, για να νικήσουμε την επιδημία.

Μένουμε σπίτι, ετοιμάζουμε τις επόμενες ταινίες και ευχόμαστε γρήγορα να συναντηθούμε και πάλι στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Σας ευχαριστώ,

Διονύσης Σαμιώτης

Tanweer Productions»

8 λοιπόν τα βραβεία για την Ευτυχία αλλά η μεγαλύτερη αστοχία φυσικά, όπως έχει τονισθεί επανειλημμένα και από παντού, ήταν η έλλειψη υποψηφιότητας σεναρίου για μια ταινία κατεξοχήν σεναρίου. Κάτι που ήρθε να εντείνει η απονομή του βραβείου καλύτερης ταινίας χωρίς ωστόσο να την ακολουθήσει το βραβείο σκηνοθεσίας. Μπορεί όμως σκηνοθέτης και πρωταγωνίστρια να «έφυγαν από την απονομή» που φέτος έγινε διαδικτυακά με άδεια χέρια αλλά η ουσία παραμένει μία: Ευτυχία για πάντα.

 

Διαβάστε περισσότερα για την ταινία ΕΔΩ

Παρακάτω το extended trailer της ταινίας