Γιάννης Καραχισαρίδης (1955-2020)

 

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο από την αιφνίδια απώλεια του σκηνοθέτη Γιάννη Καραχισαρίδη. Ο εκλιπών είχε διατελέσει επί μακρόν τόσο Γενικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου όσο και του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

O Γιάννης Καραχισαρίδης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1955. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών (τάξη ΄74). Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε θέατρο στις σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Λεωνίδα Τριβιζά.

Σκηνοθέτησε περίπου 70 θεατρικές παραστάσεις και 6 όπερες, στις κρατικές σκηνές, στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Ειδικεύτηκε στο πολιτιστικό μάνατζμεντ. Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ (2001-2006), Καλλιτεχνικός Διευθυντής των ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (1993-2002) και Κοζάνης (2007-2014), Εκτελεστικός Διευθυντής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics (2010).

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Καραχισαρίδη, που διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του από το 2001 ως το 2006.

Δεν θα ξεχάσουμε τον εορτασμό για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ το 2005 και τα λόγια του στην επετειακή έκδοση εκείνης της χρονιάς:

50 χρόνια είναι πολλά για έναν άνθρωπο...μια ολόκληρη ζωή

50 χρόνια είναι λίγα για την ιστορία...η λάμψη μιας αστραπής στον ορίζοντα

50 χρόνια είναι επαρκή για έναν θεσμό...τον θεμελιώνουν

Οι παλαιότεροι εργαζόμενοι θα θυμόμαστε πάντα την αγάπη του για το Φεστιβάλ, αλλά και τον Πολιτισμό εν γένει. Θα θυμόμαστε το πάθος του για δουλειά, τις διοικητικές του ικανότητες, την ευρηματικότητά του στην επιλογή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Θα θυμόμαστε τέλος τις θερμές, προσωπικές σχέσεις που διατηρούσε με όλους τους υπαλλήλους.

Καλό ταξίδι».