We are one: A global film festival στο YouTube

 

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει τα πάντα στην Υφήλιο, ο κινηματογράφος πλήττεται ιδιαίτερα φύσει και θέσει με τα γυρίσματα ταινιών να έχουν σταματήσει, με έτοιμες «στο κουτί» ταινίες να περιμένουν μια αβέβαιη προβολή στο μέλλον και με τα βασικά κινηματογραφικά φεστιβάλ να έχουν ματαιωθεί ή να παραπαίουν (όπως το Φεστιβάλ Καννών) από αναβολή σε αναβολή. Ως γνωστόν τα Φεστιβάλ είναι ο βασικός ζωοδότης της καλλιτεχνικής ταινίας και ελλείψει αυτών, δεν υπάρχει διέξοδος προβολής για το παγκόσμιο ανεξάρτητο σινεμά που αντιμετωπίζει το φάσμα μιας (προσωρινής;) εξαφάνισης.

Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες το YouTube της Google και ο Οργανισμός του Φεστιβάλ της Tribeca από τη χειμαζόμενη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν την οργάνωση ενός 10ήμερου ψηφιακού κινηματογραφικού event το οποίο θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα του YouTube και θα διεξαχθεί με τη συνεργασία πολλών κινηματογραφικών φεστιβάλ ανά την Υφήλιο.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, πάνελ συζητήσεων, κωμωδία, μουσική και θα ανακοινωθεί πλήρως λίγο πριν την έναρξη που τοποθετείται στις 29 Μαίου 2020. Οι επιμελητές από κάθε Φεστιβάλ που θα συμμετέχει θα είναι και αρμόδιοι για τον προγραμματισμό ταινιών και περιεχομένου που θα συνεισφέρουν. Η παρακολούθηση θα είναι ελεύθερη και δωρεάν σε παγκόσμιο επίπεδο και θα δίνεται μόνον δυνατότητα φιλανθρωπικής χρηματικής εισφοράς προς τον ΠΟΥ ή τους κατά τόπους φορείς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Τζέιν Ρόζενταλ, Διευθύντρια του Οργανισμού και του Φεστιβάλ της Tribeca που συνδιοργανώνει το, κατά δήλωση πρωτοφανές στα κινηματογραφικά χρονικά, γεγονός «Μιλάμε συχνά για τη μοναδική δύναμη του κινηματογράφου να εμπνέει και να ενώνει ανθρώπους πέρα από σύνορα και διαφορές και να συντελεί στην θεραπεία του κόσμου. Αυτή τα στιγμή ολόκληρος ο κόσμος χρειάζεται την θεραπεία. Το We Are One: A Global Film Festival ενώνει επιμελητές, καλλιτέχνες και αφηγητές για να παρέχουν ψυχαγωγία και ανακούφιση στο παγκόσμιο κοινό. Συνεργαζόμενοι με εξαιρετικά Φεστιβάλ και με το YouTube ελπίζουμε όλοι να πάρουν μια γεύση του τι κάνει ένα φεστιβάλ μοναδικό και να εκτιμήσουν την δύναμη της κινηματογραφικής τέχνης».

Μέχρι στιγμής τα 20 Φεστιβάλ που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι:

Annecy International Animation Film Festival,

Berlin International Film Festival,

BFI London Film Festival,

Cannes Film Festival,

Guadalajara International Film Festival,

International Film Festival & Awards Macao (IFFAM),

Jerusalem Film Festival,

Mumbai Film Festival (MAMI),

Karlovy Vary International Film Festival,

Locarno Film Festival,

Marrakech International Film Festival,

New York Film Festival,

San Sebastian International Film Festival,

Sarajevo Film Festival,

Sundance Film Festival,

Sydney Film Festival,

Tokyo International Film Festival,

Toronto International Film Festival,

Tribeca Film Festival και

Venice Film Festival.

Μένουμε λοιπόν συντονισμένοι στο www.youtube.com/weareone και αναμένουμε τα νεότερα. Η επίσημη ημερομηνία έναρξης είναι 29 Μαίου και η διάρκεια θα είναι 10 ημέρες, μέχρι και τις 7 Ιουνίου 2020.