Μόνοι μαζί…με τον Καλιγούλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Η νέα διαδικτυακή δράση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αφορά στην προβολή της πολύ επιτυχημένης παράστασης του 2017 «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Knutsen με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο. 

Η παράσταση θα προβληθεί online μέσω του www.dithepi.gr, στις 2/5 και 9/5, ξεκινώντας από τις 12μμ και παραμένοντας διαθέσιμη για 24 ώρες. 

Ο Καλιγούλας, το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Αλμπέρ Καμύ παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική σκηνή του ΔΘΠ το 2017 με τον Γιάννη Στάνκογλου στο ρόλο του Καλιγούλα ο οποίος πλαισιώθηκε από έναν πολυμελή θίασο με τους Θεοδώρα Τζήμου/Στέλα Φυρογένη, στο ρόλο της Σεζώνια, Ιερώνυμο Καλετσάνο και την  πρωτότυπη μουσική live επί σκηνής από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon. 

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου,  αξιοποιεί την ιστοσελίδα του θεάτρου  www.dithepi.gr ,  παραμένοντας ένα θέατρο ανοιχτό στο κοινό, με ένα κύκλο δράσεων με τον τίτλο ΜΟΝΟΙ ΜΑΖΙ.  

Περισσότεροι από 6.000 θεατές παρακολούθησαν τις δυο δωρεάν  διαδικτυακές παραστάσεις του «Μακμπέθ» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία  Δημήτρη Λιγνάδη μέσω της ιστοσελίδας του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Ο «Μακμπέθ», μια συμπαραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Εθνικό Θέατρο, ήταν να κάνει πρεμιέρα στο ΔΘΠ στις 12 Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε, λόγω των προληπτικών μέτρων της πολιτείας για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Ο κύκλος δράσεων ΜΟΝΟΙ ΜΑΖΙ

Καλλιτεχνικές δράσεις υψηλού επιπέδου, παραστάσεις, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, συναυλίες αλλά και πορτραίτα εικαστικών συνθέτουν τον κύκλο δράσεων  ΜΟΝΟΙ ΜΑΖΙ

Δόθηκε επίσης βήμα σε νέους κι εκκολαπτόμενους θεατρικούς συγγραφείς,  να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, με το δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο θεατρικής γραφής και με την συμβολή του θεατρικού συγγραφέα Λεωνίδα Προυσαλίδη. Τα αιτήματα  συμμετοχής  ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.  Από τις 100 και πλέον αιτήσεις έγινε μια επιλογή 10 ατόμων. Η πρώτη συνάντηση ορίστηκε για την 1/5/2020. 

Εξάλλου για τους παιδικούς φίλους του ΔΘΠ η δική μας θεία Λένα διαβάζει παραμύθια τα οποία μπορούν να απολαύσουν από την ιστοσελίδα. Κατά τη διάρκεια της θεατρικής αφήγησης ζωντανεύουν, τα νοσταλγικά παραμύθια που τα παιδιά στην Ελλάδα πρωτάκουσαν στη δεκαετία του 50' μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της 'Θείας Λένας'.

Σχεδιασμός δράσης & Ερμηνεία: Αγγελική Φράγκου 

Τέλος στην ιστοσελίδα του θεάτρου φιλοξενούνται πορτρέτα σύγχρονων εικαστικών σε επιμέλεια της εικαστικού Ράνιας Ράγκου. 

Να σημειωθεί ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλες εκδηλώσεις της δράσης ΜΟΝΟΙ ΜΑΖΙ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τη στιγμή που θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στην πλατεία του θεάτρου. 

Νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Πριν από λίγες ημέρες, το Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Πειραιά προχώρησε στην επιλογή του Πειραιώτη σκηνοθέτη Λευτέρη Γιοβανίδη για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή μέχρι το τέλος του 2020. Ο Λευτέρης Γιοβανίδης, με σπουδές σκηνοθεσίας στις ΗΠΑ και μαθήματα υποκριτικής στο Actors Studio, έχει δώσει εξαίρετα δείγματα της δουλειάς του ως θεατρικός σκηνοθέτης και μεταφραστής με πληθώρα έργων σε πολλά θέατρα της Ελλάδας και ιδίως από την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή τα τελευταία χρόνια του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Ειδικότερα: Αποφοίτησε το 1995 από τη «Δραματική Σχολή Αθηνών» του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου (1997-1999) στο Herbert Berghof Studio και στο Michael Howard Studio, στη Νέα Υόρκη. Το 1998 παρακολούθησε, ως ακροατής, εξάμηνο κύκλο συνεδριάσεων του Actor’s Studio στη Νέα Υόρκη.

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από 45 έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Εθνικό, Κρατικό, ΔηΠεΘε Πάτρας – Κοζάνης, Ελληνικός Κόσμος, κ.α.), έχει μεταφράσει 14 θεατρικά έργα και διασκευάσει 8 βιβλία για το θέατρο. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης από τον Μάρτιο 2018 έως τον Δεκέμβριο 2019.

Έχει την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θεατρικός Κύκλος», η οποία έχει κάνει την οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής σε μια σειρά από παραστάσεις.