Οι νέες δράσεις στήριξης του Πολιτισμού

Τα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και των εργαζομένων του, παρουσιάστηκαν σήμερα, 7 Μαΐου 2020, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ταυτόχρονα έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, εκατοντάδες καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν με μάσκες, γάντια και αγωνιστική διάθεση για να δηλώσουν την παρουσία τους και τη διαμαρτυρία τους για τη μέχρι τώρα παράλειψη της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη ολική καταστροφή ενός από τους βασικότερους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας.

Η γενική κατεύθυνση των μέτρων βρίσκεται προς την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας με την παραδοχή ότι η πανδημία ανέδειξε τα χρόνια δομικά προβλήματα του κλάδου (Υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας, μη χαρτογραφημένο τοπίο και παρωχημένα μοντέλα λειτουργίας, ένταση φαινομένων διαδικτυακής πειρατείας κλπ.).

Ειδικότερα στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται η στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων του κλάδου, η τόνωση αγοράς με αναπτυξιακά μέτρα και η δημιουργία και προσαρμογή πολιτιστικού περιεχομένου με στόχο την δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης. Μακροπρόθεσμα θα επιχειρηθεί η χαρτογράφηση, καταγραφή και επέμβαση στη δομή και τη λειτουργία του κλάδου.

Με όλα τα παραπάνω επιχειρείται να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες και να επιτευχθεί επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.

Ειδικότερα θα επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος των € 800 και σε άλλες κατηγορίες και θα συνεχιστεί η στήριξη και για τον μήνα Μάιο. Θα επιχειρηθεί εξάλλου από τις 13/05 η λειτουργία πλατφόρμας στον ιστοχώρο www.artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο και μετεξέλιξη για πρώτη φορά σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ.

Επίσης θα ψηφιστούν άμεσα διατάξεις κατά της πειρατείας (dynamic site blocking) για την Προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημιουργών.

Εξάλλου, σε συνέχεια δράσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα ανοίξει από το ΥΠΠΟΑ πρόγραμμα 10 χιλιάδων θέσεων εργασίας 3μηνης απασχόλησης και ύψους 13 εκατ.€. και θα ληφθεί μέριμνα για μακροχρόνια άνεργους.

Στο πεδίο της επανεκκίνησης του πολιτισμού και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης, ανακοινώθηκαν και οι ημερομηνίες έναρξης κάποιων χώρων.

Ενδεικτικά αναφέρονται: στις 18.05.20 το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων, έναρξη προβών, έναρξη Κινηματογραφικών Γυρισμάτων, την 01.06.20 άνοιγμα θερινών κινηματογράφων, την 15.06.20 άνοιγμα Μουσείων και από 15.07.20 δρώμενα σε ανοικτούς χώρους.  

Φυσικά θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις, ποσοστά πληρότητας χώρων, κανόνες υγιεινής και κατά προτίμηση να γίνεται χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Όσον αφορά τις κρατικές σκηνές και ορχήστρες, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ θα κληθούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο να παραμείνει ο πολιτισμός ενεργός αυτό το καλοκαίρι

Τέλος, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες.

Το όλο πακέτο στήριξης και ανάπτυξης υπολογίζεται συνολικά σε 95 εκατ. € περίπου.

Για τα μέτρα αναλυτικά ΕΔΩ