Θερινά σινεμά: Από 1η Ιουνίου ανοίγουν ξανά…

 

Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι…που άραγε θα ξανάρθουν; Μετά από 2μιση μήνες απόλυτης σιγής ο κινηματογράφος θα γυρίσει στο φυσικό του χώρο. Θα γυρίσουν μαζί του και οι θεατές; Ας ελπίσουμε, βασισμένοι σε πρόσφατα γκάλοπ που έδιναν ένα ποσοστό δύο στους τρεις θεατές να επιστρέφουν τώρα ή αργότερα σε αίθουσες και ανοιχτούς χώρους πολιτισμού.

1η Ιουνίου λοιπόν κάνουμε ποδαρικό στις ανοικτές αίθουσες με την άδεια της Αρχής και με τον όρο-απειλή να μην έχουμε ξανακυλήσει στην πανδημία μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

Η επιστροφή φυσικά δεν θα είναι τόσο απλή, υπάρχει αυτό που λένε αγγλιστί terms and conditions may apply. Αυτά τα terms και λοιπά ψιλά γράμματα υψηλού κόστους αποτυπώθηκαν στην παρουσίαση (με powerpoint)  των μέτρων στήριξης του πολιτισμού. Μέτρων που αρχίζουν ήδη να προκαλούν αντιδράσεις (μάλλον όχι και τόσο θετικές).

Στο θέμα μας λοιπόν! Στα σινεμά τα αγαπημένα, το μόνο αρμόδιο χώρο προβολής κινηματογραφικού έργου τέχνης, τίθενται κάποιοι όροι προκειμένου να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό.

«Θερινά σινεμά

• Τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου

• Όριο πληρότητας στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις

• Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου

αντισηπτικού διαλύματος

• Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής

• Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού» 

Από τη γενικόλογη παραπάνω διατύπωση προκύπτουν αμέσως απορίες που χρήζουν περαιτέρω διευκρίνισης. Όταν πχ λέμε 40% εννοούμε ότι μια αίθουσα 200 θέσεων θα κρατήσει 80 διάσπαρτα καθίσματα ή θα κρατήσει όλα τα καθίσματα και θα βάλει στα 120 απαγορευτικό stop όπως στα λεωφορεία; Κι αν πάει ένα ζευγάρι θα χωριστεί για να δει ταινία; Και θα φοράει και μάσκα καλοκαιριάτικα σε ανοικτό χώρο και με υψηλές θερμοκρασίες; Αν βλέπει πχ θρίλερ, θα το βλέπει κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα και με κίνδυνο αποπληξίας; Και για εισιτήριο; Ουρά τέλος; Online και είσοδος-έξοδος σε παράταξη; Κι όποιος θέλει να πάρει τα νάτσος του με το τυρί θα κατεβάζει μάσκα θα τρώει και θα την ξαναανεβάζει;

Ας πούμε ότι όλα τα παραπάνω φαίνονται αστεία αλλά είναι υγειονομικά ενδεδειγμένα.

Ας πούμε ότι άντε και πήγανε οι 80 θεατές ανά προβολή. Τι ταινία θα δούνε; Είναι γνωστό ότι το Χόλιγουντ έχει μεταθέσει όλους τους δυνατούς τίτλους από φθινόπωρο και πέρα. Άρα τι μένει; Υπόλοιπα από την άνοιξη που δεν πρόλαβαν να βγουν και οι αιώνιες ελαφρές κομεντί γαλλοισπανικής προέλευσης; Πως θα διαμορφωθεί το τοπίο της διανομής; Κανείς δεν γνωρίζει.

Υποθέτοντας, ελπίζοντας και αναμένοντας καλωσορίζουμε τα θερινά, καλωσορίζουμε πίσω την μια μοναδική και ανεπανάληπτη συλλογική εμπειρία κινηματογράφου (ακόμη κι αν συνοδεύεται από εξωτερικούς ήχους και κορναρίσματα).

Τελικά η μοναδικότητα των Ελληνικών θερινών αιθουσών μπορεί να αποδειχθεί παγκόσμια πρωτοτυπία στις συγκεκριμένες συνθήκες. Πόσες θερινές αίθουσες θα αντέξουν όμως την προσαρμογή θα φανεί τον επόμενο μήνα.

#Βγαίνουμε από το σπίτι, μένουμε ασφαλείς…Και πάμε σινεμά τον Ιούνιο!