Deux Moi – Μόνοι στο Παρίσι

 

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2019 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί  

* * * 

Σκηνοθεσία: Cédric Klapisch 

Πρωταγωνιστούν: François Civil, Ana Girardot, Camille Cottin, François Berléand, Simon Abkarian, Eye Haidara, Rebecca Marder, Paul Hamy και ο Pierre Niney. 

Παρίσι: ο Ρεμί και η Μελανί ζουν σε διπλανά σπίτια χωρίς να έχουν γνωριστεί ποτέ αν και έχουν πολλά κοινά σημεία. Και οι δύο είναι μόνοι, χωρίς αγάπη και βυθισμένοι στην κατάθλιψη. Ο ένας είναι υπάλληλος σε πολυκατάστημα-αποθήκη τύπου ΙΚΕΑ, η άλλη μικροβιολόγος. Ντροπαλοί και αποτραβηγμένοι, θα έχουν άραγε την τύχη να διασταυρωθούν οι δρόμοι τους;

Ο Σεντρίκ Κλαπίς, ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο αξιόλογους εκπρόσωπους της δραματικής κομεντί α λα Γαλλικά, επιστρέφει από την Βουργουνδία της προηγούμενης ταινίας του στο Παρίσι, την «πιο ερωτική πόλη του κόσμου». Είναι όμως; Κι αν είναι, οι νεαροί πρωταγωνιστές του Deux Moi μοιάζουν να μη το έχουν αντιληφθεί. Όμορφοι, καλοσυνάτοι, χαμηλόφωνοι και απέραντα μόνοι στην όχι και τόσο ρομαντική κατάθλιψή τους. Δύο Εγώ που ρεμβάζουν σε διπλανά μπαλκόνια χωρίς να γυρίσουν να κοιτάξουν δίπλα τους. Και τα τρένα μπροστά τους, στον γειτονικό σιδηροδρομικό σταθμό, πάνε κι έρχονται αδιάφορα, με αγάπες που φύγαν κι άλλες που δεν έρχονται. Αυτό που έρχεται είναι η βουή από τον έξω κόσμο που οδηγεί σε αυπνίες, υπνηλίες, κρίσεις πανικού και σπασμωδικές κινήσεις καθημερινότητας. Αυτός ο φαύλος κύκλος μέλλεται να σπάσει μοιραία όταν η αγάπη δείξει το πρόσωπό της, κάτι που επικρέμεται δίκην σασπένς σε όλη τη διάρκεια του φιλμ.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ρουτίνας και της κοινοτοπίας είναι αυτό που απασχολεί τον Σεντρίκ Κλαπίς, κάτι που αναπτύσσει σχετικά ικανοποιητικά σεναριακά χωρίς ωστόσο να αποφεύγει πάντα επιφανειακές προσεγγίσεις και σχηματικότητα κάποιων χαρακτήρων. Αυτό που καταφέρνει όμως, και ίσως είναι και ο λόγος που οι περισσότερες ταινίες του συνάντησαν εμπορική επιτυχία, είναι να χτίζει πρωταγωνιστές που παρασύρουν τον θεατή στο μικρόκοσμό τους και τον κάνουν να ταυτισθεί συναισθηματικά. Όπως ο γλυκός και συνεσταλμένος Ρεμί που βλέπει «απέξω» τη ζωή του να κυλάει ή η Μελανί που αναζητά το έτερον ήμισυ που είχε και έχασε.

Η γλυκιά μελαγχολία ενός Παρισιού ντυμένου με χρώματα ζεστά και γήινα που έρχονται σε αντίθεση με το ψυχρό και μοντέρνο εργασιακό περιβάλλον των ηρώων, η εσωτερική ομορφιά του πρωταγωνιστικού ζεύγους, η ψυχολογική υποστήριξη ως τρόπος ζωής από τη μια και η χαρά της ζωής του τοπικού έθνικ παντοπωλείου από την άλλη και φυσικά η απαραίτητη πανέμορφη γάτα που πηγαινοέρχεται από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, γουργουρίζοντας και αναζητώντας θαλπωρή, γεμίζουν μια φιλμική πορεία που μοιραία θα καταλήξει στο boy meets girl. Ας τους ευχηθούμε τα καλύτερα.     

Διανομή: Spentzos Films 

Στους κινηματογράφους από 18.06.20