Babyteeth

 

Παραγωγή: Αυστραλία – 2019  

Διάρκεια: 118 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: Shannon Murphy 

Πρωταγωνιστούν: Εliza Scanlen, Toby Wallace, Emily Barclay, Eugene Gilfedder, με τη συμμετοχή των Essie Davis και Ben Mendelsohn 

Όταν η σοβαρά άρρωστη έφηβη Μίλλα ερωτεύεται τρελά το βαποράκι Μόζες, ο χειρότερος εφιάλτης των γονιών της γίνεται πραγματικότητα. Όμως, καθώς η αναπάντεχη επαφή της Μίλλα με τον πρώτο έρωτα της φέρνει μια νέα λαχτάρα για ζωή, κάθε συμβατική ηθική στον περίγυρό τους κατεδαφίζεται. 

Το Babyteeth βασίζεται σε ένα θεατρικό έργο της Αυστραλής συγγραφέα και ηθοποιού Rita Kalnejais, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε μια sold-out σεζόν στο Σίδνεϋ.

Η ίδια η συγγραφέας διασκευάζει το έργο προσφέροντας στην Σάνον Μέρφι το υλικό για ένα ιδανικό σκηνοθετικό ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη. Και πράγματι, το Babyteeth  είναι ένα από τα πιο υπόκωφα, δυνατά και πολύχρωμα ταξίδια σε ένα κόσμο που καλείται να σταματήσει να υπάρχει πριν ακόμη ξεκινήσει καλά-καλά να ζει. Μια ηρωίδα που ακόμη διατηρεί τους νεογιλούς της καθώς οδεύει πρόωρα προς την έξοδο κι αρπάζεται από το πιο απρόβλεπτο κλαδί που θα μπορούσε να βρει. Έναν νεαρό απόβλητο, ένα κλεφτρόνι που δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά (για να μην τρελαθεί από απελπισία;) και που έρχεται να φωτίσει τις μετρημένες μέρες της και να αναδείξει το απρόβλεπτο των δεσμών της οικογένειας της.

Η σύγκρουση της δίψας για ζωή και της βεβαιότητας του θανάτου, σε ένα απόλυτα αντισυμβατικό οικογενειακό πλαίσιο, σε φόντο πολύχρωμο: σαν τις περούκες της μικρής ηρωίδας που έχει χάσει τα μαλλιά της από τη θεραπεία, σαν τα ρούχα της πιανίστας μητέρας της που είχε αποσυρθεί για να αφοσιωθεί στην κόρη της, σαν το φωτεινό οικογενειακό καταφύγιο των Φίνλεϊ, ένα σπίτι ζεστό, κρυψώνα από το θάνατο αλλά και ανοικτό στην πρόκληση του έρωτα.

Το Babyteeth θα μπορούσε να είναι σπαραξικάρδιο. Όχι όμως. Είναι απλά μια φέτα ζωής. Δύσκολης, αντισυμβατικής, απογοητευτικής αλλά και γοητευτικής μαζί. Με υπέροχες ερμηνείες τόσο από το νεαρό ζευγάρι πρωταγωνιστών όσο και από τον αγνώριστο Μπεν Μέντελσον και την σταρ του Babadook Έσι Ντέιβις στους ρόλους των γονιών.   

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας 2019 και Βραβείο Marcello Mastrogianni Καλύτερου Ηθοποιού για τον Τoby Wallace στο ρόλο του Μόζες. 

Διανομή: CINOBO 

Στους κινηματογράφους από 18.06.20 

Σημείωμα της σκηνοθέτη Shannon Murphy (από τα Production notes) 

Η φιλοδοξία μου με το Babyteeth ήταν να βρω μια κινηματογραφική γλώσσα που να ταιριάζει στον ιδιαίτερο τόνο της ασέβειας και της ενσυναίσθησης αυτού του έξυπνα καθηλωτικού σεναρίου της Rita Kalnejais. Εμπνεύστηκα από την πρόκληση της εναρμόνισης της δυαδικότητας του χιούμορ και του πόνου που πλαισιώσουν κάθε σκηνή της ταινίας. Δε θα μπορούσε να υπάρχει τίποτα το προσωρινό στην προσέγγισή μου να αναπαραστήσω με αυθεντικότητα την πρωταγωνίστρια Μίλλα, που στα 15 της αισθάνεται πιο ζωντανή από ποτέ, καλείται όμως ξαφνικά να αντιμετωπίσει τη δική της θνησιμότητα. Η γλώσσα της ταινίας είναι στυλιζαρισμένη, με εναλλαγές διαλόγου και κοψίματα μουσικής, ώστε να επιτρέπει στον θεατή να κινείται και να μετατοπίζεται ανάλογα με τον επιταχυνόμενο ρυθμό της Μίλλα. Ερωτεύεται τον Μόζες, τον οποίο βλέπει ως αφορμή για να την ωθήσει στα όρια της με έναν ακραίο τρόπο. Καθώς μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στη ζωή των γονιών της ανακαλύπτουμε τις δυσλειτουργίες και τις περίπλοκες εντάσεις που υπάρχουν, καθώς αυτή η οικογένεια αντιμετωπίζει τον χειρότερο εφιάλτη της. Σταδιακά απογυμνώνονται πίσω στις ωμότερες μορφές τους. Ελπίζω το κοινό να ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία βλέποντας το Babyteeth, μια εμπειρία που οι θεατές θα νιώσουν βαθιά μέσα τους και θα τους κάνει να πονέσουν αλλά και να χαρούν για τις δικές τους σχέσεις.