Evil under the sun – Έγκλημα κάτω από τον ήλιο

 

Παραγωγή: Βρετανία – 1982 

Διάρκεια: 117 λεπτά 

Είδος: Μυστηρίου 

* * *  

Σκηνοθεσία: Guy Hamilton 

Πρωταγωνιστούν: Peter Ustinov, Colin Blakely, Jane Birkin, Nicholas Clay, Maggie Smith, Roddy McDowall, Sylvia Miles, James Mason, Denis Quilley, Diana Rigg, Emily Hone. 

Η ιστορία ξεκινά από τους Βάλτους της Βόρειας Αγγλίας όπου μια πεζοπόρος βρίσκει στο δρόμο  μια γυναίκα στραγγαλισμένη. Λίγο μακρύτερα ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό αναλαμβάνει για λογαριασμό του βαθύπλουτου Σερ Χόρας Μπλατ την έρευνα για ένα χαμένο κόσμημα το οποίο είχε χαρίσει στην πρώην μνηστή του, τη διάσημη σταρ του Μπρόντγουεϊ Αρλίνα που προτίμησε να παντρευτεί τον πλούσιο Κένεθ με τον οποίο και φεύγει για διακοπές στην Αδριατική σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο για διάσημους. Εκεί θα καταφθάσει και ο Ηρακλής Πουαρό αλλά και μια σειρά από καλεσμένους του τζετ σετ, όλους συνδεδεμένους με κάποιο τρόπο με την ιδιότροπη σταρ. Η οποία φυσικά και βρίσκεται στραγγαλισμένη στην παραλία καθώς όλοι έχουν ένα ακλόνητο άλλοθι. Σκούρα τα πράγματα για τον ιδιοφυή Βέλγο ντετέκτιβ…

Στο  Έγκλημα κάτω από τον ήλιο (παλιότερος τίτλος: Δύο εγκλήματα κάτω από τον ήλιο) που έγραψε το 1941 η μεγάλη ιέρεια του μυστηρίου Αγκάθα Κρίστι, ο φόνος και το μυστήριο ντύνονται ελαφρά και φαντεζί (σαν το ματαιόδοξο τζετ σετ που αποτελεί εδώ τους ύποπτους) και πάει διακοπές κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου. Μετά την επιτυχία που συνάντησε το Έγκλημα στο Νείλο το 1978, ο θρυλικός Πίτερ Ουστίνοφ επιστρέφει στο κοστούμι του Ηρακλή Πουαρό για μια ακόμη φορά, σ αυτό το κοσμοπολίτικο και ανάλαφρο φιλμ του βετεράνου σκηνοθέτη ταινιών Τζέιμς Μποντ Γκάι Χάμιλτον. Ένα διάσημο καστ με επικεφαλής μια απαστράπτουσα Μάγκι Σμιθ ζωντανεύει τις φαρμακερές και ολίγον camp ατάκες του σεναρίου του Άντονι Σάφερ καθώς η α λα Δυναστεία αισθητική της ταινίας «παντρεύεται» με τη διαχρονική μουσική του Κόουλ Πόρτερ σε έναν αδόκητο συνδυασμό. Και τι να πεις για μια ταινία όπου η πέτρα του σκανδάλου δεν είναι μια σταρ, μια φαμ φατάλ, έστω μια στάρλετ, αλλά ένας καλογυμνασμένος ημίγυμνος νεαρός που περιφέρει κορμί θανατηφόρο από παραλία σε παραλία. Φρέσκος από το θρίαμβο του Εξκάλιμπερ ως Λάνσελοτ αλλά και του Εραστή της Λαίδης Τσάτερλι (ως εραστής φυσικά!), ο αείμνηστος Νίκολας Κλέι, τα «δίνει όλα» για τη λύση του μυστηρίου καθώς ο δαιμόνιος ντετέκτιβ σφίγγει τον κλοιό.

Η αποτυχία της ταινίας ωστόσο έδειξε στους συντελεστές τον δρόμο προς την τηλεόραση, εκεί από όπου προερχόταν η φανταχτερή αισθητική της και εκεί όπου συνεχίστηκαν οι περιπέτειες του Πουαρό-Ουστίνοφ πριν δώσουν τη θέση τους στην τηλεοπτική σειρά με τον Ντέιβιντ Σάτσετ.

38 χρόνια αργότερα η ταινία του Γκάι Χάμιλτον φαντάζει λίγο καλτ, λίγο κιτς αλλά παραμένει διασκεδαστική και ανάλαφρη, ιδανική για ένα καλοκαιρινό βράδι. Και όπως απέδειξε πρόπερσι ο Κένεθ Μπράνα με το Όριεντ Έξπρές του, η Άγκαθα Κρίστι θα παραμείνει μια διαχρονική κινηματογραφική αξία για όλες τις εποχές. 

Και για όποιον αρέσκεται στις θερινές αναγνώσεις στην ξαπλώστρα, το ομώνυμο βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

https://www.psichogios.gr/books/egklhma-katw-apo-ton-hlio.html 

Διανομή: NEO Films 

Στους θερινούς κινηματογράφους από 25.06.20