True History of the Kelly Gang – Νεντ Κέλι ο Νο.1 Καταζητούμενος

 

Παραγωγή: Αυστραλία - 2019 

Συμπαραγωγοί: Βρετανία/Γαλλία 

Διάρκεια: 124 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Εποχής 

* * * 

Σκηνοθεσία: Justin Kurzel 

Πρωταγωνιστούν: George MacKay, Essie Davis, Nicholas Hoult, Thomasin McKenzie, Ben Corbett, Orlando Schwerdt, Charlie Hunnam, Chase Oosterweghel, John Murray, Earl Cave, Marlon Williams και ο Russell Crowe.     

Ο μικρός Νεντ Κέλι, γιος εξορισμένου Ιρλανδού κατάδικου, μεγαλώνει στην άγρια ύπαιθρο της Αυστραλιανής Βικτόρια στα μέσα του 19ου αιώνα, με τη μητέρα του και τα μικρότερα αδέλφια του. Άγριο και αφιλόξενο το περιβάλλον, μιζέρια, διάλυση και μια μάνα η σκληροτράχηλη Έλεν που δε μαζεύεται από πουθενά και μεγαλώνει τον Νεντ, δημιουργώντας μια σχεδόν αρρωστημένη σχέση εξάρτησης και αφοσίωσης στα όρια του αφύσικου. Μετά από ένα επεισόδιο που στέλνει στη φυλακή τον πατέρα του Νεντ, ο νεαρός μπαίνει στην επίβλεψη του περιβόητου λήσταρχου Χάρι Πάουερ. Η τέλεια μαθητεία για τον τέλειο λήσταρχο που έμελλε να γίνει ο Νεντ στη σύντομη ζωή του.

Ο Τζάστιν Κουρζέλ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το βραβευμένο με Man Booker μυθιστόρημα του σπουδαίου Αυστραλού συγγραφέα Πίτερ Κάρεϊ, επιχειρώντας μια νέα ματιά σε ένα κινηματογραφικά δημοφιλή ήρωα που έχουν υποδυθεί παλιότερα τόσο ο Μικ Τζάγκερ το 1970 όσο και ο Χιθ Λέτζερ το 2003. Ο Νεντ Κέλι, ο δημοφιλέστερος Αυστραλός ήρωας του 19ου αιώνα, ένας συνδυασμός λήσταρχου, Ρομπέν των Δασών και επαναστάτη κατά των Βρετανών που κατείχαν την Αυστραλία, είναι συνώνυμος με το αποικιακό παρελθόν μιας άγριας χώρας στο κατώφλι του εκπολιτισμού. Το μυθιστόρημα του Κάρεϊ επιχειρεί μια καταγραφή του περιβάλλοντος και των αιτίων που διαμόρφωσαν αυτόν τον θανάσιμο ληστή και δολοφόνο, επιμένοντας στην παιδική ηλικία, στο σχεδόν οιδιπόδειο με την ισοπεδωτική του μητέρα και στις ομοερωτικές παραμέτρους του διασημότερου χαρακτηριστικού της συμμορίας του: τα φουστάνια που φορούσαν όταν έκαναν τις ληστρικές επιδρομές τους.

Η ταινία του Κουρζέλ διασκευάζει αυτό το πυρετώδες ψυχογράφημα σε post punk αισθητικής τραγωδία με τον Νεντ Κέλι του εκπληκτικού Τζορτζ Μακέι (του πρωταγωνιστή του 1917) να παραπέμπει σε punk rocker icon. Η ταινία βυθίζει τον ήρωά της αλλά και τον θεατή σε ένα δυστοπικό εφιάλτη πέρα από χρόνο και ιστορική περίοδο και χρησιμοποιεί διαλεκτικά μερικά γνωστά επεισόδια της σύντομης ζωής του Κέλι για να συνθέσει μια κάποια δικαίωση της πορείας του προς το μύθο. Μιας πορείας βουτηγμένης στο αίμα, τη βία, την αμφιβολία και τη μάταιη αναζήτηση αγάπης και δικαιοσύνης. Μιας ζωής σχεδόν σεξπηρικής που ακόμη και σήμερα διχάζει τους Αυστραλούς. Ήρωας ή δολοφόνος, λήσταρχος ή πολιτικός ακτιβιστής, ο Νεντ Κέλι εκπροσωπεί το βίαιο και σκοτεινό παρελθόν μιας χώρας τεράστιας και πλούσιας που ωστόσο ακόμη ψάχνει την ταυτότητά της, ξεκαθαρίζοντας λογαριασμούς με το ματωμένο παρελθόν της.

Όσοι αγάπησαν τον πρόσφατο Μακμπέθ του Κουρζέλ σίγουρα θα λατρέψουν και αυτό το υπερβίαιο punk μανιφέστο που μας προσφέρει μεταξύ άλλων ακόμη μια εκπληκτική ερμηνεία (μετά το πρόσφατο Babyteeth) από την Έσι Ντέιβις στο ρόλο της Έλεν Κέλι.   

Διανομή: Spentzos Films 

Στους θερινούς κινηματογράφους από 25.06.20