Port Authority – Σταθμός: Νέα Υόρκη

 

Παραγωγή: ΗΠΑ/Γαλλία – 2019 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Danielle Lessovitz 

Πρωταγωνιστούν: Fionn Whitehead, Leyna Bloom, McCaul Lombardi, Louisa Krause, Eddie Plaza, William Dufault, Stephen Cavalieri, Taliek Jeqon. 

Ο Πολ, ένας μοναχικός και με προβληματικό παρελθόν 20χρονος από το Πίτσμπουργκ, καταφθάνει στον τερματικό σταθμό λεωφορείων «Port Authority» της Νέας Υόρκης, με σκοπό να βρει την ετεροθαλή αδελφή του. Φυσικά και αναμενόμενα η αδελφή του δεν εμφανίζεται και ο Πωλ μένει μόνος και άστεγος, σωζόμενος την τελευταία στιγμή από τις άγριες διαθέσεις μιας παρέας, από τον μυστηριώδη Λι που του βρίσκει χώρο σε ένα hostel και δουλειά σαν κλητήρα σε εξώσεις. Ο Πολ που μοιάζει να έχει βρει ή τουλάχιστον να προσπαθεί να βρει μια θέση στον ήλιο, σε μια έξοδο συναντά την γοητευτική χορεύτρια Γουάι, που τον μπάζει στα underground χορευτικά κλαμπ της πόλης. Ένας έντονος έρωτας ετοιμάζεται να ανθίσει καθώς ο Πολ ανακαλύπτει αυτό που όλοι γνωρίζουν, το ότι η Γουάι είναι τρανς. Η εσωτερική σύγκρουση του Πολ ανάμεσα στα συναισθήματά του για αυτήν και την απειλητική «κανονικότητα» του Λι και της παρέας του στην οποία έχει καταφύγει για να κρυφτεί από τον εαυτό του, θα είναι έντονη.

Το μεγαλύτερο ΚΤΕΛ των ΗΠΑ δανείζει το όνομά του στον τίτλο του σαγηνευτικού κινηματογραφικού ντεμπούτου της Ντανιέλ Λέσοβιτς, μιας ταινίας που ξυπνά μνήμες από τη μουντή Νέα Υόρκη των 60s του Midnight Cowboy. Ένας μοναχικός μικρός cowboy λοιπόν, αυτή τη φορά από το Midwest, ο Πολ είναι ένας εσωστρεφής νεαρός επαρχιώτης που αναζητά μια Οικογένεια στην παγερή μεγάλη πόλη. Αυτό που βρίσκει είναι δύο οικογένειες. Από τη μια η σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα της λευκής αρσενικής αγέλης των κλητήρων που επιτίθενται κυριολεκτικά σε σπίτια ανθρώπων αβοήθητων και ξένων κι από την άλλη η εναλλακτική ΛΟΑΤΚΙ πραγματικότητα μιας συνθετικής οικογένειας έγχρωμων χορευτών από την underground club σκηνή των Kiki Ballrooms, απόγονων του Voguing των 90s. Από τη μια η Αμερική που έρχεται από το Φαρ Γουέστ κι από την άλλη η εναλλακτική λύση των Οίκων που τα μέλη τους συνδέονται μόνο με την αγάπη και τη συντροφικότητα. Ένας κόσμος πολύχρωμος, γοητευτικός και γαλήνιος που αντιπροσωπεύει η Γουάι, ένας άλλος κόσμος που εφηύραν άνθρωποι που δεν τους ήθελε κανείς, πνευματικά εγγόνια της Madonna και του Vogue. Αυτό που ανακαλύπτει ο Πολ στη Γουάι, αυτό που δεν τον αφήνει να απομακρυνθεί, ακόμη και όταν δηλώνει ότι αυτός δεν είναι gay, είναι η οικειότητα, η ζεστασιά της ψυχής που αντανακλάται στο βλέμμα και που συλλαμβάνει ο υπνωτιστικός φακός της Λέσοβιτς με τον τρόπο της Ίλντικο Ενιέντι στο υπέροχο προπέρσινο Ψυχή και Σώμα.

Ένα τολμηρό, γοητευτικό ντεμπούτο που μας πάει μια βόλτα στην όχι και τόσο wild side για να μας αφηγηθεί την αιώνια ιστορία του boy meets girl, έστω κι αν το girl γεννήθηκε boy.

Μοναδική η χημεία του πρωταγωνιστικού δίδυμου (Ο νεαρός Βρετανός πρωταγωνιστής της Δουνκέρκης Fionn Whitehead και η εξαιρετική transgender ηθοποιός και χορεύτρια Leyna Bloom) βάζει φωτιά στην οθόνη. 

Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» | Φεστιβάλ Καννών 2019 

Διανομή: CINOBO 

Σε επιλεγμένους κινηματογράφους στο πλαίσιο των Cinobo Nights https://cinobo.com/cinobonights/ και στην πλατφόρμα CINOBO 

Πού παίζεται αυτή την εβδομάδα μέχρι τις 8 Ιουλίου:

Δευτέρα 06.07.20 στις 23.15: Φλερύ Θερινός, Σκίπη 5-7 & Θησέως, Καλλιθέα, 2109585774

Τρίτη 07.07.20 στις 23.15: Αλεξάνδρα, Ηρώων Πολυτεχνείου 27 Χαλάνδρι (Μετρό Χολαργός), 2106777708