The Producers - Αυτοί οι τρελοί τρελοί παραγωγοί

 

Παραγωγή: ΗΠΑ – 1967  

Διάρκεια: 88 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

* * * ½ 

Σκηνοθεσία: Mel Brooks 

Πρωταγωνιστούν: Zero Mostel, Gene Wilder, Dick Shawn, Kenneth Mars, Estelle Winwood, Christopher Hewett, Andréas Voutsinas, Lee Meredith. 

Ένας ξεπεσμένος παραγωγός του Broadway κι ένας δειλός λογιστής σκαρφίζονται την θεατρική κομπίνα του αιώνα, ανεβάζοντας ένα έργο το οποίο ελπίζουν να αποτύχει τόσο θριαμβευτικά που θα «κατεβεί» αμέσως μετά την πρεμιέρα του! Έτσι, ανακαλύπτουν το μιούζικαλ… Springtime for Hitler!

Ο Μαξ Μπιάλιστοκ, ο Λίο Μπλουμ και η πρώτη χρήση του όρου «Δημιουργική Λογιστική» σε μια τόσο πρωτότυπη για την εποχή της αλλά και τόσο τραχιά και βέβηλη σάτιρα που λίγο έλειψε να μην προβληθεί ποτέ. Η χρήση του ονόματος του Χίτλερ ήταν ακόμη tabula rasa στη δεκαετία του 60 αλλά ο Πίτερ Σέλερς όμως, θαυμαστής του Μελ Μπρουκς, έπιασε το αστείο και έσωσε την παρτίδα, πιέζοντας τον παραγωγό Τζόζεφ Λιβάιν να την προβάλει στις αίθουσες. Το αποτέλεσμα ήταν ένα Oscar για το εμπνευσμένο και ευρηματικό σενάριο, μια ακόμη υποψηφιότητα Β΄ ρόλου για τον νεοφερμένο Τζιν Γουάιλντερ και ένας γύρος του θριάμβου που έφερε μετά από τρεις δεκαετίες ένα πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Broadway και την κινηματογραφική διασκευή του.

Αυτοί οι τρελοί παραγωγοί, με το αλάνθαστο κωμικό timing, παραμένουν μια από τις κορυφαίες μαζί με το Φρανκενστάιν Τζούνιορ εμπνεύσεις του ιδιοφυούς Μελ Μπρουκς και μπορεί να μην προκαλούν πια το αβίαστο γέλιο αλλά στα 53 τους στέκουν θαυμάσια σαν πρωτοπόρο δείγμα παράλογου μέχρι υστερίας χιούμορ που θα αναπτυσσόταν τις επόμενες δεκαετίες στο Χόλιγουντ.

Ο πληθωρικός Ζίρο Μόστελ και ο μοναδικός Τζιν Γουάιλντερ οργιάζουν ερμηνευτικά σε σκηνές ανθολογίας που διαδέχονται η μια την άλλη με ρυθμό πολυβόλου ενώ ο υπέροχος Ανδρέας Βουτσινάς που τότε μεσουρανούσε στο Broadway, κάνει μια θριαμβευτική queer εμφάνιση ως καμαριέρης του άχρηστου σκηνοθέτη, μια εμφάνιση που άφησε εποχή και έγινε σημείο ερμηνευτικής αναφοράς.   

Διανομή: Summer Classics 

Στους κινηματογράφους από 18.06.20