Wild Rose

 

Παραγωγή: Βρετανία – 2018 

Συμπαραγωγοί: ΗΠΑ/Καναδάς 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

* * * 

Σκηνοθεσία: Tom Harper 

Πρωταγωνιστούν: Jessie Buckley, Julie Walters, Sophie Okonedo, Adam Mitchell, James Harkness, Daisy Littlefield, Louise Mccarthy, Doreen McGillivray, Jamie Sives, Bob Harris, Sondra Morton, Maureen Carr. 

Γλασκώβη, Σκωτία: Η Rose-Lynn Harlan είναι μια ατίθαση, ταλαντούχα και χαρισματική γυναίκα που μόνο της όνειρο είναι να πάει στο Νάσβιλ των ΗΠΑ και να γίνει διάσημη στο χώρο της country μουσικής που λατρεύει. Ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο όμως υψώνονται τείχη: η φυλακή από την οποία μόλις έχει βγει με αναστολή και βραχιολάκι, κατηγορούμενη για διακίνηση, τα δύο μικρά παιδιά που απέκτησε έφηβη και τα οποία μεγαλώνει η μητέρα της και ο ατίθασος χαρακτήρας της που δεν την αφήνει να τελειώσει ό,τι αρχίζει. Η μητέρα της, η κουρασμένη από την καθημερινότητα Marion, θέλει η κόρη της να τακτοποιηθεί, να αποδεχθεί τη ζωή της και να αναλάβει τις ευθύνες της. Όταν, όμως, η μοίρα φέρνει τη Rose-Lynn πιο κοντά στο Νάσβιλ, καλείται να διαλέξει ανάμεσα στην οικογένεια και τη φήμη. Η μοίρα εδώ έχει το πρόσωπο μιας ευκατάστατης εργοδότριας που διακρίνει το ταλέντο της Rose-Lynn και την βοηθά να ανοίξει κάποιες πόρτες.

Αρκεί όμως το ταλέντο για να θεραπευθεί μια ζωή γεμάτη τραύματα και ήττες; Σύμφωνα με την εκρηκτική, ασταμάτητη ηρωίδα μας φθάνει και περισσεύει αφού η country Μουσική για αυτήν δεν είναι παρά τρία ακόρντα και Ψυχή.

Το φημισμένο αγγλοσαξωνικό kitchen sink δράμα συναντά το παραμύθι της καλλιτεχνικής ανόδου κι ένα αστέρι γεννιέται μέσα και έξω από την οθόνη. Η εκπληκτική ερμηνεία της νεαρής Τζέσι Μπάκλεϊ αντανακλά τη δύσκολη αλλά θριαμβευτική πορεία του χαρακτήρα της προς την αποθέωση καθώς η ίδια με το καλημέρα φθάνει στις υποψηφιότητες BAFTA για την παθιασμένη ερμηνεία της. Δίπλα της, είναι να απορείς με την αποτελεσματικότητα και την πολύπλευρη ερμηνευτική ικανότητα της Τζούλι Γουόλτερς στο ρόλο της στωικής μητέρας.

Υπέροχα country τραγούδια ντύνουν αυτό το συγκινητικό δράμα που άργησε λίγο να βρει το δρόμο για τις αίθουσες αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στους κινηματογράφους από 09.07.20 

 

Και λίγα παραλειπόμενα

Η πρωταγωνίστρια Jessie Buckley δεν άκουγε country πριν την ταινία. Ανησυχούσε μάλιστα για το πώς θα κατάφερνε να ακουστεί σαν country τραγουδίστρια. Ο Jack Arnold που ανέλαβε τη μουσική και τη μουσική επιμέλεια της ταινίας φρόντισε να τη βάλει στον κόσμο της μουσικής αυτής στέλνοντας της ονόματα διάσημων county μουσικών. 

H πρωταγωνίστρια έγραψε τραγούδια μαζί με τους μουσικούς και τη σεναριογράφο, σαν να πρόκειται για το ντεμπούτο της Rose-Lynn. Βρισκόντουσαν κάθε εβδομάδα για έξι μήνες και συνέθεσαν αρκετά τραγούδια τα οποία ακούγονται στην ταινία.

Μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Νάσβιλ, την πατρίδα της country. Η παραγωγή εξασφάλισε τη θρυλική αίθουσα συναυλιών Ryman, από όπου έχουν περάσει θρυλικές προσωπικότητες της μουσικής σκηνής. Ανάμεσα τους ο Johnny Cash  και ο Elvis Presley.

Στο τέλος της ταινίας ακούγεται ένα τραγούδι που είναι καταλυτικό, καθώς εμπεριέχει όλη την ιστορία της ηρωίδας μέσα σε τρία λεπτά. Το τραγούδι γράφτηκε από τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Mary Steenburgen, η οποία ασχολήθηκε με τη μουσική με ανορθόδοξο τρόπο. Μετά από μια εγχείρηση, για την οποία της χορηγήθηκε ολική αναισθησία, άρχισε να ακούει μουσική στο κεφάλι της μέρα νύχτα. Έκανε μαθήματα μουσικής για να μπορέσει να καταγράψει όλες αυτές τις μελωδίες, οι οποίες τελικά ακούγονται στα 50 τραγούδια που συνέθεσε έκτοτε. Το 2018 συνέθεσε το Glasgow (No Place Like Home) το οποίο ερμηνεύει καθηλωτικά η Jessie Buckley στην κορύφωση της ταινίας, το φινάλε του Wild Rose.